szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bangladesi kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján egy mondat erejéig úgy tűnt, hogy már nagyon régen volt az október másodikai kvótanépszavazás.

"A terrorizmust nem lehet kötni sem valláshoz, sem nemzetiséghez, sem civilizációhoz, sem etnikumhoz. A terrorizmus az terrorizmus" – mondta Orbán Viktor a Sheikh Hasina bangladesi kormányfővel tartott keddi sajtótájékoztatóján. Orbán mondata azért is érdekes, mert a kormány kék kvótanépszavazásos plakátjai nem ezt sugallták, hanem igyekeztek összemosni a menekültválságot a bevándorlással és a terrorizmussal.

A párizsi merényletet bevándorlók követték el

– volt olvasható az egyik szérián, de az alábbi variánssal is gyakran találkozhattunk az utcákon.

Az idegenellenesség egyre növekvő mértéke sem azt mutatja, hogy a magyar társadalom osztaná Orbán nézeteit: 2012 előtt a magyarok 30 százaléka tartozott az idegeneket elutasítók csoportjába, arányuk 2015-re 40 százalékra nőtt, jelenleg pedig 58 százalék. És míg korábban a cigányok iránti ellenérzés volt a legerősebb az idegenellenesekben, mostanra ez is megváltozott: az arabok lettek a leginkább elutasítottak. Őket követik a romák, majd a szíriai keresztények.

Ez inkább a kormány idegenellenes, gyűlöletkeltő propagandájának sikerét bizonyítja, mintsem hogy a magyar emberek külön tudnák választani a terrort az etnikai hovatartozástól.

Büszkék is vagyunk

A sajtótájékoztató további részében arról is beszélt Orbán, hogy Banglades a példa rá, hogy a környezeti nehézségek (pl. áradások) és a megörökölt gazdasági nehézségek dacára is lehet növelni a gazdasági teljesítményt: az utóbbi években csökkent a szegénység, nőtt az iskolázottak száma az országban.

A délután folyamán Magyar-Bangladesi Üzleti Fórumot is rendeznek, ahol szó esik majd a vízgazdálkodásról is, tette hozzá. Ennek kapcsán Orbán megjegyezte, hogy a magyar vízügyi vállalatok a világ élvonalába tartoznak, és nagyon sikeresek szerte a világban.

És ha már víz: Orbán Viktor elmondta, nagyon büszke, hogy Budapesten rendezik meg a Víz Világtalálkozót, amelynek apropóján létrejöhetett az első magyar-bangladesi csúcstalálkozó. A Budapesti Víz Világtalálkozót 2016. november 28-30. között rendezik Áder János, a Vízügyi Elnöki Testület tagjának fővédnöksége alatt.

Nagyon gratuláltak Magyarországnak

A bangladesi miniszterelnök gratulált Magyarországnak a vízügyi világtalálkozó megszervezéséhez, ugyanis szerinte az esemény fontos globális platform a konszenzusok keresésére a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekbe.

Ugyancsak gratulált a Magyarország által az elmúlt huszonöt évben elért gazdasági és politikai eredményekhez. Úgy vélte, Magyarország sikeresen alakította át a gazdaságát, a közép-európai régió kereskedelmi és gyártóközpontja lett.

A két miniszterelnök nyilatkozata előtt a magyar és a bangladesi delegáció tagjai vízgazdálkodási, mezőgazdasági és a külügyminisztériumok közötti konzultációról szóló együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

Végre megtudhatjuk, mennyi a hétköznapi magyar fizetése

Végre megtudhatjuk, mennyi a hétköznapi magyar fizetése

Szegedi találmányt akasztanak a kenyai elefántok nyakába: jelez, ha valaki lő a közelben

Szegedi találmányt akasztanak a kenyai elefántok nyakába: jelez, ha valaki lő a közelben