szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Valakit láthatóan okolni akarnak a kormányban azért, hogy nem lett érvényes a népszavazás. Várható, hogy valaki házon belül is bukik, de addig is itt vannak a civilek. Meg Soros.

Mit ér 144 millió forint 10–15 milliárd forinttal szemben? Az előbbi az az összeg, amellyel a Soros Györgyhöz kapcsolódó Nyílt Társadalom Alapítvány olyan civil szervezetek különböző programjait támogatta Magyarországon, amelyek a kvótareferendum kérdésében a kormánynak nem tetsző álláspontot képviseltek. A 10–15 milliárd pedig a kabinet által kezdeményezett, érvénytelen referendum kampányköltsége. Két nagyságrendi különbség ide vagy oda, kormánykörökben úgy érzik, rengeteget ártott a kvótareferendum ügyének a „világkormány létrehozására” szervezkedő, magyar származású amerikai milliárdos bevándorlópárti nézeteinek magyarországi propagálása. Arra viszont már nem térnek ki ezek a magyarázatok, hogy ha ez a pénz az ellenkampányra ment volna (ami önmagában is csúsztatás), akkor az érvénytelen referendum azt bizonyította, hogy míg a Soros-pénzek kedvezményezettjei hatékonyan gazdálkodtak a rájuk bízott pénzekkel, a kormány épp az ellenkezőjét tette az adófizetői forintokkal.

©

A bűnbakkeresés már a referendum előtt megkezdődött. Németh Szilárd, a Fidesz és egyben a parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke már múlt csütörtökön kilátásba helyezte, hogy a titkosszolgálatokkal világíttatják át a Soros György által támogatott magyarországi szervezetek tevékenységét, amit a hétfői bizottsági ülésen is megismételt. A lépés szervesen illeszkedik abba a folyamatba, amely két éve a Norvég Civil Alap pénzeinek elosztásával foglalkozó Ökotárs Alapítványnál tartott házkutatással vette kezdetét, majd idén tavasszal Lázár Jánosnak azzal a kijelentésével folytatódott, hogy „nincs olyan migránspárti, az ellenzékhez köthető civil szervezet, amely mögött ne Soros György pénze állna”.

Orbán Viktor lebukott

Az, hogy mennyire csípik Orbán Viktor szemét a civil szervezetek, e hét csütörtökén derült ki egyértelműen:  "2014-ben nem a miniszterelnökséget vezető Lázár János, hanem maga Orbán Viktor miniszterelnök utasítására indította el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a vizsgálatot a Norvég Civil Támogatási alapból támogatott civil szervezetek ellen" – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Két év pereskedés után árulta el ugyanis a Miniszterelnökség, hogy a "soron kívüli kormányzati ellenőrzést" ki kezdeményezte. Az ezt igazoló utasítást nyilvánosságra hozta a TASZ.

A kancelláriaminiszter már akkor „titkosszolgálati jelentésekre” hivatkozott állítása alátámasztására, amit Kovács Zoltán kormányszóvivő azzal igyekezett puhítani, hogy ezen nem titkos megfigyeléseket kell érteni. Mint a kormánypárti Magyar Időkben kifejtette: „A nemzetbiztonsági szolgálatoknak vannak olyan módszereik, amelyek nem feltétlenül titkos adatgyűjtéssel jutnak következtetésekre, hanem az egyébként elérhető, rendelkezésre álló, de nem összegyűjtött és nem analizált információk rendszerezésével feltárnak bizonyos összefüggéseket.”

Házkutatás az Ökotárs Alapítványnál. A java még hátravan
©

A „bizonyos összefüggések” Németh szerint mára egyértelmű bizonyítást nyertek a DC Leaks nevű honlapon bemutatott dokumentumok alapján, amelyek – így a Fidesz alelnöke – „világosan felrajzolták Soros manipulációs nemzetközi gépezetét”, amelynek a „menekültáradat generálása” a célja. A hivatkozott információkat orosz hackerek rakták ki a világhálóra. E szerint a corpus delicti egy kilencoldalas belső feljegyzés, amiből kiderül, hogy a Soros-féle alapítvány Európában mintegy nyolcmillió dollárt, azaz közel 2,2 milliárd forintot utalt egyebek közt olyan szervezeteknek, amelyek aktívak voltak a menekültproblémában érintett országokban (ebből a 2,2 milliárdból jutott 144 millió kilenc magyar civil szervezetnek). Ez a támogatás a budapesti kormány értelmezésében egyet jelent az adott országok kormányainak befolyásolására, a társadalom destabilizálására szolgáló Júdás-pénzzel.

Miközben a kormány évek óta százmilliókkal tömte ki a hozzá közel álló, civilnek mondott politikai szervezeteket – a békemenetes, civilösszefogás-fórumos Csizmadia Lászlónak ráadásul a Nemzeti Együttműködési Alap elnökeként még arra is döntő befolyást adott, hogy mely civil és álszervezetek részesülhessenek állami forrásokból –, a Fidesznek már néhány tízmillió forint is szúrja a szemét. Ez ugyanis olyan pénz, ami a Soros-alapítványokon keresztül jutott a szféra nem feltétlenül kormányhű szervezeteihez. A Magyar Idők a DC Leaks-iratok kapcsán a nyár folyamán többször is Soros-pénzekben „dúskáló” magyar civil szervezetekről cikkezett, elhallgatva azt a körülményt, hogy az ismertetett pénzügyi adatok az érintett szervezetek nyilvános beszámolóiban mindenféle konspiráció és leleplezés nélkül könnyen elérhetők.

Az esetenként néhány tízmilliós Soros-támogatásban olyan szervezetek, cégek részesültek, mint például a Political Capital (21 millió forint), amely arra a konkrét feladatra kapta a pénzt, hogy mások mellett az európai szélsőjobboldali pártok, eszmék előretörését elemezze. (Az ezzel kapcsolatos kutatás eredményeit a HVG 2016. augusztus 11-ei számának Dosszié rovatában bemutattuk.) A legjelentősebb összeg (40 millió forint) a több társadalmi célú kampányt is szervező X Kommunikációs Központnak jutott, olyan programokra, mint például a fiatalok érdeklődésének felkeltése a közéleti és politikai témák iránt. A magyarországi Transparency International szintén kapott (26 millió forintot) ebből a forrásból, ami a szervezet tavalyi összbevételének valamivel több mint a negyede volt. Nagyjából hasonló – vagy még kisebb – arányt képviseltek, képviselnek a Soros-pénzek a többi támogatott szervezet esetében is (Magyar Helsinki Bizottság, LMBT Szövetség, TASZ, Amnesty), amelyek a magyar államtól nem, viszont például brüsszeli pályázatok révén rendszeresen kapnak támogatást. Utóbbi egy uniós ország civil szervezetei esetében cseppet sem szokatlan.

Tüntető civilek. Büntetendő másként gondolkodás
©

De nem is a pénz nagysága a döntő. Kormánykörökben már az is bűnnek számít, hogy a demokratikus magyar közélet formálását szolgáló intézmények létrehozását is támogatta a milliárdos. Köztük a Majtényi László vezette Eötvös Károly Intézetet, ahol nemrég „lehallgatókészüléknek tűnő szerkezetre” leltek (de a hatósági szakértő nem találta bizonyítottnak, hogy poloskáról van szó, ahogy azt a civilek által felkért szakértő állította). A súlyos aránytévesztést jelzi, hogy míg kormánykörökben kiakadtak a civil újságírás erősítése érdekében a 444.hu-t kiadó Magyar Jeti Zrt.-nek nyújtott közel 14 millió forintos Soros-támogatáson, teljesen természetesnek vették, hogy a Matolcsy György jegybankelnök unokaöccséhez, Szemerey Tamáshoz köthető Vs.hu és az Origót kiadó New Wave Media több mint félmilliárd forintot kapott a jegybanki alapítványoktól.

Hogy sok jóra nem számíthatnak a kormánynak nem gazsuláló civilek, azt a korábbi rezsibiztos fenyegető szavai is érzékeltették. E szerint a parlamenti és nemzetbiztonsági átvilágítás több lesz, mint annak idején a Norvég Alapok körüli botrány. Az ide vezető út még talány, de az ítélet már megszületett, mivel – ahogy Németh Szilárd fogalmazott – ezek a szervezetek cinkelt kártyákkal, fekete pénzekkel, jogszerűtlenül vesznek részt a politikában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az új indiai parlamenti képviselők majdnem fele ellen folyik büntetőeljárás

Az új indiai parlamenti képviselők majdnem fele ellen folyik büntetőeljárás

Autógyártás után most az akkumulátorgyártásban kell kulcspozíciót szerezni

Autógyártás után most az akkumulátorgyártásban kell kulcspozíciót szerezni

Appajánló: íme 5 remek alkalmazás az előrébb jutáshoz

Appajánló: íme 5 remek alkalmazás az előrébb jutáshoz

Ön is látta a videót a rémisztő ugrótoronyról? És az megvan, hogy kamu?

Ön is látta a videót a rémisztő ugrótoronyról? És az megvan, hogy kamu?

Vírusos fertőzés fenyegeti a Görögországban nyaralókat

Vírusos fertőzés fenyegeti a Görögországban nyaralókat

570 milliárd forintot már most elköltött a Volkswagen a dízelbotrány miatt jogászokra, és messze még a vége

570 milliárd forintot már most elköltött a Volkswagen a dízelbotrány miatt jogászokra, és messze még a vége