szerző:
hvg.hu

Most a CEU, de ki a következő? – szólt a Corvinustól a Kossuth térig tartó tízezres menet kérdése. A civil szervezésű tüntetésen felszólalt a Tanítanék mozgalom egyik vezetője, Törley Katalin, valamint a CEU több külföldi diákja is, és zúgott a "Szabad ország, szabad egyetem!".

Tudósításunk a tüntetésről:

A meghirdetetett kezdésre, délután 5-re megtelt a Corvinus épületét körülvevő útszakasz. Sokan érkeztek "a CEU-val vagyok" feliratos kitűzővel, illetve pár magyar és uniós zászlót is látni.

A láthatósági mellényben lévő szervezők egy része külföldi, ők angolul kommunikálnak egymással, de elég tanácstalanok a programot illetően. Egyikük egy táblával értelmezte újra a CEU mozaikszót: We stand for Community, Education, Understanding (közösség, oktatás, megértés).

©

Egy gimnazista tart beszédet indulás előtt a Vámház téren. Ahogy mondja, neki most kell döntenie, merre tanul tovább, így nem mindegy, mi történik a magyarországi felsőoktatásban. Ezt követően a 14 Nobel-díjas által aláírt levélből idézett, és emlékeztetett, hogy a CEU-val van Navracsics Tibor is, ahogy azt vasárnap az EU-biztos az Indexnek elmondta.

A Facebookon vasárnap délig 3500-an jelezték részvételi szándékukat, és bár a tömeget megbecsülni nehéz, ennyien valóban összegyűlhettek. Egy teherautóról mondanak beszédet fiatalok, ám a kihangosítás alkalmatlan arra, hogy mondanivalójukat a tömeg is hallja. Így a hátrébb állók akkor sípolnak és kiabálnak, amikor a felszólaló közeléből felhangzik a taps.

A rendőrök a forgalmat leállították a kiskörúton és Szabadság hídon, a menet pedig elindult a Corvinusról az ELTE felé. Az élen haladó teherautóból dübörög a zene. "Tiszta Pride" - mondja valaki. Az élen haladók két nyelven hozzák molinójukat (Oktatási szabadságot!), miközben a megafonból zúg a "Szabad ország, szabad egyetem".

©

A Vámház téren nehezen lehetett megbecsülni a tömeget, de mostanra látható: a várakozás feletti a részvétel. A tömeg teljes szélességben megtölti a kiskörutat a Kálvin és a Nagyvásárcsarnok között. A fotósok szerint 5000-en biztosan vonulnak az ELTE irányába.

"Stand up for your rights" – énekli Bob Marley a Kálvinon a hangfalakból. Keveredik a magyar és az angol a rigmusoknál is. Diákok az első sorban angolul kiabálják: "Mit akarunk? Akadémiai szabadságot! Mikor akarjuk? Azonnal!".

A Nemzeti Múzeum előtt halad el a tömeg, amely szinte egy nagy partit tart a kiskörúton a teherautó mögött. A zenére sokan táncolnak, énekelnek. A szokásos magyar tüntetésekhez képest nem csak a hangulat felszabadultabb, de a felvonulók korösszetétele is fiatalabb. A szervezők mellényében a CEU mellett más egyetemek diákjai és professzorai is segítenek a szervezőknek. Köztük az ELTE egyik tanára – a menet épp az ő kampuszukat érte el az Astoria előtt.

©

A Rákóczi úton és a Kossuth Lajos utcán sok autós torlódott fel. Türelmesen várják a menet végét. A tömeg méretét mutatja, hogy az Astorián bő 12 perc alatt vonult át mindenki. A szervezők úgy tudják, a rendőrök szerint 8000-en vannak.

A tömeg túl nagy ahhoz, hogy a buliból hátulra is jusson, itt békésen sétálnak az emberek, a turisták pedig vadul fotóznak az Erzsébet téren. A menet eleje elérte a CEU épületeit a Nádor utcában. Szól a kongadob, megy a skandálás.

A CEU új épülete előtt a beszédek újabb csomagját hallgatja, aki befér az utcába. A tömeg 90 százaléka nem hall valószínűleg semmit – tudósítónk is csak most jutott a mozgó színpad közelébe.

©

A CEU előtt most az egyetem egy magyar diákja szól angolul a hallgatósághoz. "Megmutatjuk, mit gondolunk a szabadságról" – mondja nagy tapstól kísérve. A Nádor utcát viszont el kell hagynia a menetnek, mert az Október 6-a utcánál tűzoltók dolgoznak. Így épp az erőforrás tárca főépülete felé kerül a tömeg.

Jelentős csúszással érkezett meg a tömeg a Kossuth térre, de a téren várakozók tapssal fogadták őket. Kérdés, lesz-e hely mindenkinek. A tüntetők a kormányfői dolgozószoba elé vonulnak, ahol József Attila nézi a Dunát. Itt már rendes kihangosítás várja a felszólalók utolsó csoportját.

A rendőrség is békésnek gondolja a tüntetést a jelek szerint. A demonstrálókat csak egy könnyű lánc választja el a miniszterelnöki irodák előtti autóbejárótól, tucatnyi rendőr őrzi csak az Országházat.

Enyhe tanácstalanság uralkodik, a tömeg eleje megérkezett a színpadhoz az Andrássy szobor talapzatánál, de még mindig érnek be a térre emberek a Nádor utca felől.

©

Törley Katalin kezdi a felszólalásokat a tízezer fősre becsült tömeg előtt. "Érjen össze, ami összetartozik" – mondja a középiskolai tanár, beszédét a helyszínen angolra tolmácsolják. "Azért rombolják le a gyerekeink jövőjét, hogy Orbán kormányon maradhasson" – mondja. Szerinte már a törvénytelenség sem riasztja vissza a hatalmat.

"Jóvátehetetlen károkat okoznak, amit régóta üvölt a Tanítanék mozgalom Orbánék süket füleibe" – mondja Törley. Ekkor hangzik fel először a tömegben az "Orbán takarodj". Törley azonban Balog Zoltánt nevezi meg felelősnek. Szerinte a mamutfeladatokat vállaló miniszternek le kell mondania.

A CEU orosz diákja a következő felszólaló. Ő tudja, miről van szó, a szentpétervári egyetemét is megpróbálják bezárni. Szerinte azért is fontos elfogadni, mert minden bezárt egyetemmel csökken a globális akadémiai tudás ereje.

Törökország képviselője Erdogan hatalma ellen, a CEU-val szolidarizálva szólal fel. Ismerteti, hogyan álltak bosszút az akadémiai világon is a 10 hónappal ezelőtti puccsot követően.

©

A buli leült, ahogy a nemzetközi kitekintés kibontakozik. A kétnyelvűség sem segíti a hangulatos tüntetést. "Tegnap Törökország, ma CEU, de ki következik?" – mondják a vendégek, és nemzetközi összefogást sürgetnek.

Gál András, a CEU egyik diákja, az egyetem keresztény csoportjának vezetője az utolsó szónok: "A hitet ugyanis multikulturális környezetben is meg lehet élni. A CEU-n vannak tőlünk radikálisan más álláspontot vallók, de ez előre visz". "Magyarként és keresztényként is fontos számomra, hogy a tiszteletteljes egyet nem értés mindannyiunk joga. Van egy közös ügyünk" – mondta Gál.

A szervezők azt ígérik, újra tüntetni fognak, ha a kormány nem vonja vissza törvénytervezetét, jelentik be a színpadról. A netadós tüntetésre emlékeztetően mobiltelefonos fotóra szólítják fel a szervezők a foróriportereket – a kép imponálóbb lenne, ha sokan nem szivárognak el az időtúllépés és hosszú beszédek miatt. A fotózás után véget ért a tüntetés.

©

Hat órától Kolozsváron is demonstrációt tartottak, amely a városban található magyar főkonzulátus előtt zajlott értelmiségiek, valamint a Kepes György Szakkollégium diákjai részvételével. A tiltakozók #IstandwithCEU feliratokat ragasztottak a főkonzulátus épületének kapujára – írja a Transindex.

Fontosnak tartják a szervezők leírni, hogy csoportjuk független és alulról szerveződő. Azért álltak össze, hogy szót emeljenek a felsőoktatási törvény módosítása ellen. A csoport magyar és külföldi diákokból, hallgatókból, oktatókból és támogatókból áll. A tüntetés bővebb indoklását itt olvashatják.

A demonstrációhoz többek közt az Oktatói Hálózat és a Momemtum Mozgalom is csatlakozott, de a világ minden tájáról biztosították támogatásukról az egyetemet, például Nobel-díjas tudósok.

A CEU-t célzó törvénymódosításról és utóéletéről itt olvashat további cikkeket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem okostévé, hanem hatalmas mobil: itt a Huawei új eszköze, a Huawei Vision

Nem okostévé, hanem hatalmas mobil: itt a Huawei új eszköze, a Huawei Vision

Beck Zoli is beszállt a pécsi kampányba

Beck Zoli is beszállt a pécsi kampányba

Semjén: Bármi történjen is, a magyar növekedés mindig a német fölött lesz

Semjén: Bármi történjen is, a magyar növekedés mindig a német fölött lesz

„Most az a szokás, hogy hamisítják a múltat mindenfelé” – új klippel jelentkezett Bródy János

„Most az a szokás, hogy hamisítják a múltat mindenfelé” – új klippel jelentkezett Bródy János

Az Arsenal nem kegyelmezett a Frankfurtnak

Az Arsenal nem kegyelmezett a Frankfurtnak

Rászóltak a tudósokra, hogy javítsák ki a tanulmányt, amely szerint szarvunk nőhet a sok mobilozás miatt

Rászóltak a tudósokra, hogy javítsák ki a tanulmányt, amely szerint szarvunk nőhet a sok mobilozás miatt