szerző:
hvg.hu

Most a CEU, de ki a következő? – szólt a Corvinustól a Kossuth térig tartó tízezres menet kérdése. A civil szervezésű tüntetésen felszólalt a Tanítanék mozgalom egyik vezetője, Törley Katalin, valamint a CEU több külföldi diákja is, és zúgott a "Szabad ország, szabad egyetem!".

Tudósításunk a tüntetésről:

A meghirdetetett kezdésre, délután 5-re megtelt a Corvinus épületét körülvevő útszakasz. Sokan érkeztek "a CEU-val vagyok" feliratos kitűzővel, illetve pár magyar és uniós zászlót is látni.

A láthatósági mellényben lévő szervezők egy része külföldi, ők angolul kommunikálnak egymással, de elég tanácstalanok a programot illetően. Egyikük egy táblával értelmezte újra a CEU mozaikszót: We stand for Community, Education, Understanding (közösség, oktatás, megértés).

©

Egy gimnazista tart beszédet indulás előtt a Vámház téren. Ahogy mondja, neki most kell döntenie, merre tanul tovább, így nem mindegy, mi történik a magyarországi felsőoktatásban. Ezt követően a 14 Nobel-díjas által aláírt levélből idézett, és emlékeztetett, hogy a CEU-val van Navracsics Tibor is, ahogy azt vasárnap az EU-biztos az Indexnek elmondta.

A Facebookon vasárnap délig 3500-an jelezték részvételi szándékukat, és bár a tömeget megbecsülni nehéz, ennyien valóban összegyűlhettek. Egy teherautóról mondanak beszédet fiatalok, ám a kihangosítás alkalmatlan arra, hogy mondanivalójukat a tömeg is hallja. Így a hátrébb állók akkor sípolnak és kiabálnak, amikor a felszólaló közeléből felhangzik a taps.

A rendőrök a forgalmat leállították a kiskörúton és Szabadság hídon, a menet pedig elindult a Corvinusról az ELTE felé. Az élen haladó teherautóból dübörög a zene. "Tiszta Pride" - mondja valaki. Az élen haladók két nyelven hozzák molinójukat (Oktatási szabadságot!), miközben a megafonból zúg a "Szabad ország, szabad egyetem".

©

A Vámház téren nehezen lehetett megbecsülni a tömeget, de mostanra látható: a várakozás feletti a részvétel. A tömeg teljes szélességben megtölti a kiskörutat a Kálvin és a Nagyvásárcsarnok között. A fotósok szerint 5000-en biztosan vonulnak az ELTE irányába.

"Stand up for your rights" – énekli Bob Marley a Kálvinon a hangfalakból. Keveredik a magyar és az angol a rigmusoknál is. Diákok az első sorban angolul kiabálják: "Mit akarunk? Akadémiai szabadságot! Mikor akarjuk? Azonnal!".

A Nemzeti Múzeum előtt halad el a tömeg, amely szinte egy nagy partit tart a kiskörúton a teherautó mögött. A zenére sokan táncolnak, énekelnek. A szokásos magyar tüntetésekhez képest nem csak a hangulat felszabadultabb, de a felvonulók korösszetétele is fiatalabb. A szervezők mellényében a CEU mellett más egyetemek diákjai és professzorai is segítenek a szervezőknek. Köztük az ELTE egyik tanára – a menet épp az ő kampuszukat érte el az Astoria előtt.

©

A Rákóczi úton és a Kossuth Lajos utcán sok autós torlódott fel. Türelmesen várják a menet végét. A tömeg méretét mutatja, hogy az Astorián bő 12 perc alatt vonult át mindenki. A szervezők úgy tudják, a rendőrök szerint 8000-en vannak.

A tömeg túl nagy ahhoz, hogy a buliból hátulra is jusson, itt békésen sétálnak az emberek, a turisták pedig vadul fotóznak az Erzsébet téren. A menet eleje elérte a CEU épületeit a Nádor utcában. Szól a kongadob, megy a skandálás.

A CEU új épülete előtt a beszédek újabb csomagját hallgatja, aki befér az utcába. A tömeg 90 százaléka nem hall valószínűleg semmit – tudósítónk is csak most jutott a mozgó színpad közelébe.

©

A CEU előtt most az egyetem egy magyar diákja szól angolul a hallgatósághoz. "Megmutatjuk, mit gondolunk a szabadságról" – mondja nagy tapstól kísérve. A Nádor utcát viszont el kell hagynia a menetnek, mert az Október 6-a utcánál tűzoltók dolgoznak. Így épp az erőforrás tárca főépülete felé kerül a tömeg.

Jelentős csúszással érkezett meg a tömeg a Kossuth térre, de a téren várakozók tapssal fogadták őket. Kérdés, lesz-e hely mindenkinek. A tüntetők a kormányfői dolgozószoba elé vonulnak, ahol József Attila nézi a Dunát. Itt már rendes kihangosítás várja a felszólalók utolsó csoportját.

A rendőrség is békésnek gondolja a tüntetést a jelek szerint. A demonstrálókat csak egy könnyű lánc választja el a miniszterelnöki irodák előtti autóbejárótól, tucatnyi rendőr őrzi csak az Országházat.

Enyhe tanácstalanság uralkodik, a tömeg eleje megérkezett a színpadhoz az Andrássy szobor talapzatánál, de még mindig érnek be a térre emberek a Nádor utca felől.

©

Törley Katalin kezdi a felszólalásokat a tízezer fősre becsült tömeg előtt. "Érjen össze, ami összetartozik" – mondja a középiskolai tanár, beszédét a helyszínen angolra tolmácsolják. "Azért rombolják le a gyerekeink jövőjét, hogy Orbán kormányon maradhasson" – mondja. Szerinte már a törvénytelenség sem riasztja vissza a hatalmat.

"Jóvátehetetlen károkat okoznak, amit régóta üvölt a Tanítanék mozgalom Orbánék süket füleibe" – mondja Törley. Ekkor hangzik fel először a tömegben az "Orbán takarodj". Törley azonban Balog Zoltánt nevezi meg felelősnek. Szerinte a mamutfeladatokat vállaló miniszternek le kell mondania.

A CEU orosz diákja a következő felszólaló. Ő tudja, miről van szó, a szentpétervári egyetemét is megpróbálják bezárni. Szerinte azért is fontos elfogadni, mert minden bezárt egyetemmel csökken a globális akadémiai tudás ereje.

Törökország képviselője Erdogan hatalma ellen, a CEU-val szolidarizálva szólal fel. Ismerteti, hogyan álltak bosszút az akadémiai világon is a 10 hónappal ezelőtti puccsot követően.

©

A buli leült, ahogy a nemzetközi kitekintés kibontakozik. A kétnyelvűség sem segíti a hangulatos tüntetést. "Tegnap Törökország, ma CEU, de ki következik?" – mondják a vendégek, és nemzetközi összefogást sürgetnek.

Gál András, a CEU egyik diákja, az egyetem keresztény csoportjának vezetője az utolsó szónok: "A hitet ugyanis multikulturális környezetben is meg lehet élni. A CEU-n vannak tőlünk radikálisan más álláspontot vallók, de ez előre visz". "Magyarként és keresztényként is fontos számomra, hogy a tiszteletteljes egyet nem értés mindannyiunk joga. Van egy közös ügyünk" – mondta Gál.

A szervezők azt ígérik, újra tüntetni fognak, ha a kormány nem vonja vissza törvénytervezetét, jelentik be a színpadról. A netadós tüntetésre emlékeztetően mobiltelefonos fotóra szólítják fel a szervezők a foróriportereket – a kép imponálóbb lenne, ha sokan nem szivárognak el az időtúllépés és hosszú beszédek miatt. A fotózás után véget ért a tüntetés.

©

Hat órától Kolozsváron is demonstrációt tartottak, amely a városban található magyar főkonzulátus előtt zajlott értelmiségiek, valamint a Kepes György Szakkollégium diákjai részvételével. A tiltakozók #IstandwithCEU feliratokat ragasztottak a főkonzulátus épületének kapujára – írja a Transindex.

Fontosnak tartják a szervezők leírni, hogy csoportjuk független és alulról szerveződő. Azért álltak össze, hogy szót emeljenek a felsőoktatási törvény módosítása ellen. A csoport magyar és külföldi diákokból, hallgatókból, oktatókból és támogatókból áll. A tüntetés bővebb indoklását itt olvashatják.

A demonstrációhoz többek közt az Oktatói Hálózat és a Momemtum Mozgalom is csatlakozott, de a világ minden tájáról biztosították támogatásukról az egyetemet, például Nobel-díjas tudósok.

A CEU-t célzó törvénymódosításról és utóéletéről itt olvashat további cikkeket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Esővel és viharos széllel érkezett meg a szerda

Esővel és viharos széllel érkezett meg a szerda

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Mi az az INF-szerződés? Reagan és Gorbacsov írta alá, most Putyinon és Trumpon múlhat a sorsa

Mi az az INF-szerződés? Reagan és Gorbacsov írta alá, most Putyinon és Trumpon múlhat a sorsa

Hahó Fészbukosok, megvan Orbán Viktor rinocéroszának a neve!

Hahó Fészbukosok, megvan Orbán Viktor rinocéroszának a neve!