szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője tolmácsolta hazája álláspontját a felsőoktatási törvény kedden elfogadott módosításáról.

A budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője, David Kostelancik kedden, a lex CEU elfogadása után az alábbi nyilatkozatot tette közzé.

Az Egyesült Államok csalódással értesült róla,

hogy a Közép-európai Egyetemet (CEU) célbavevő törvényt ma gyorsított eljárással elfogadták, az Egyesült Államok, helyi és nemzetközi szervezetek és intézmények százai, valamint a tanszabadságot becsben tartó magyarok ezrei által kifejezett komoly fenntartások, illetve mindannak ellenére, amivel a CEU a magyarországi kultúrát gazdagította.

A CEU sikeres és magas presztízsű amerikai-magyar intézmény, és immár 26 éve fontos eleme az amerikai-magyar kapcsolatoknak.

Az Egyesült Államok a továbbiakban is szót fog emelni a CEU függetlenségéért és háborítatlan magyarországi működéséért - zárta közleményét az ideiglenes ügyvivő.

Orbán Viktor miniszterelnök a szavazás után közölte, a következő lépés, hogy leülnek tárgyalni "Washingtonnal". Arra a kérdésre, hogy onnan jöttek-e már visszajelzések, Orbán úgy válaszolt, "az egy komoly ország, először megvárják, hogy legyen jogalap, ez most már megtörtént, most már csak ki kell hirdetni".

Washingtonból jöttek már egyébként visszajelzések, az amerikai külügy a múlt héten aggodalmát fejezte ki, és nyomatékosan kérte a magyar kormányt, ne tegyen olyan törvényhozói lépéseket, amelyek veszélyeztetnék a CEU függetlenségét és fennállását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

A CEU kilövése illeszkedik Orbánék háborújába

Szintet lépett a kormány háborúja a külföldiek ellen azzal, hogy az Országgyűlés viharos gyorsasággal megszavazta a CEU működését ellehetetlenítő törvényt. Nem ez az első példa arra, hogy az állam törvényi eszközökkel ebrudal ki külföldi, de akár magyar céget a piacról.

MTI Itthon

Vagdalkozik az Emmi, durván nekiment a CEU-nak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a CEU az elmúlt napokban folyamatosan megtévesztette a közvéleményt, beleértve nemzetközi tekintélyű tudósokat és szervezeteket.

Nem vall szégyent az Autobanon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport

Nem vall szégyent az Autobanon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?