"Talált már gyerek használt óvszert a homokban" – játszótér csak 14 éven aluliaknak?

"Talált már gyerek használt óvszert a homokban" – játszótér csak 14 éven aluliaknak?

Utolsó frissítés:

Windisch Judit Szerző:

Tetszett a cikk?

A Kocsis Máté vezette VIII. kerületi önkormányzat épp most készül kitiltani a 14 évesnél idősebb gyerekeket a játszóterekről. A kerületiek panaszaira, a játszótér nem rendeltetésszerű használatára hivatkozik, a kérdés csak az, ez-e a jó megoldás a probléma kezelésére.

„De hát én szeretek hintázni” – mondta a Losonci téri játszótéren egy 14 éves fiú, akit az őr (itt ugyanis ilyen is van) már kétszer zavart le a hintáról, mondván, hogy a gyerekeknek van fenntartva, holott a szigorítás, amely a korosztályának megtiltja a játszóterezést, még nem lépett életbe.

A Kocsis Máté polgármester jegyezte előterjesztés – több más szigorítással együtt – csütörtökön kerül a képviselő-testület elé. A helyszínen 50, amúgy 200 ezer forintig büntethetővé tenné azokat, akik 14 évesnél idősebbek, és a játszóteret, illetve a játékokat a házirendet megsértve használják. A józsefvárosi játszótereken helyenként megtaláltuk a házirendet, de azon korosztályos meghatározást nem láttunk. Volt, ahova kiírták, drogozni is tilos.

 

©

A szigorításról szóló hírek megjelentése után magyarázkodott a polgármester és a sajtóosztály is. Azzal érveltek, 11 ezer ember küldte vissza a kerületi konzultációt – amely egy helyi lakos szerint a viccszámba ment –, kétharmaduk panaszkodott arra, a játszótereket nem rendeltetésszerűen használják, rongálnak, kárt okoznak, viselkedésükkel veszélyeztetik a kicsiket. Hangsúlyozták, nem egyből a legszigorúbb büntetési tételt szabják ki, először csak figyelmeztetnek, a szülő vagy a gyerek kísérője pedig ezután is bemehet a játszótérre és játszhat közösen a gyerekkel. A cél kizárólag az, hogy a játszóeszközöket észszerűen használják. Az idősebb gyerekek mehetnek focizni vagy kosarazni a számos sportudvarra vagy sportpályára. Kocsis Máté azt mondta, a játszótéri eszközöket nem 70-80 kilós emberekre szabták, a céljuk az, hogy a kicsiket és szüleiket tiszta, csikkmentes játszótér várja.

Kérdés azonban az, hogy ez a szigorú szabály erre alkalmas-e, vagy pontosan lövi-e be azokat, akik esetleg kárt tesznek a játékokban. Többekkel beszéltünk – gyerekekkel, szülőkkel, tanárokkal –, a vélemények megoszlanak.

 

©

Az egyik Losonci téren üldögélő 14 éves fiú azt mesélte, látott már 11 évest is cigizni a játszótéren, ahogy 15-17 éveseket is, de rájuk valahogy nem szólt az őr.

„Hova menjünk, ha kitiltanak? A sportpálya nem jó, mert ott csak focizni meg kosarazni lehet.”

Az őr nem nyilatkozott. Több játszótéren is szétnéztünk, de őrrel csak azon a Losonci téren találkoztunk. Rögtön előjött, mikor látta, hogy fényképezünk. A II. János Pál pápa téri játszótéren többen a koszra panaszkodtak, az egyik tanár azt mesélte, többször találtak már óvszert a gyerekek a homokban, egy anyuka pedig azon háborgott, előfordul, hogy a hajléktalanok a játszótéren végzik dolgukat, amivel a közterületesek nem tudtak mit kezdeni.

Másrészt a megkérdezettek nem igazolták vissza azt a panaszáradatot, amelyre Kocsis Máté hivatkozott – igaz ugyan, hogy nem a vélelmezhetően kritikus időben, este, hanem kora délután voltunk kint –, szándékos rongálást kevesen tapasztaltak, de az is inkább a kerítést érintette. Az egyik gyerek látott kiskamaszokat rongálni, de ők inkább 11 év körüliek voltak. A megkérdezett gyerekek mind hülyeségnek tartják a javaslatot, de azok a 18 évesek is, akik épp egy nemrég megépített sportpálya, a Fidó nyitására vártak. „A Köztársaság téren nőttem fel, az a második otthonom. Éjjelente lejárunk a játszótérre bújócskázni. De nem csinálunk semmit, csak beszélgetünk” – mondta egyikük.

 

©

Arról, hogy nagyobb gyerekek terrorizálnák vagy megfélemlítenék a kicsiket, egy kivételével egyik gyerek sem számolt be. A Losonci téri fiúkkal már előfordult, hogy 15-16 évesek kizavarták őket a focipályáról.

Egy apuka szerint elfogadható, hogy valamilyen korosztályi határt húzzanak, bár őt személy szerint nem zavarja, hogy egy 14 éves használ valamilyen játékot, ha azt rendeltetésszerűen teszi. A büntetéssel nem ért egyet.

„A 14 éves is gyerek”

– érvel a tervezet ellen egy nő, aki azért hagyta ott a János Pál pápa téri játszóteret, mert az koszos. Most a Teleki téri játszótérre vitte a gyerekét, de jellemzően a Gellért-hegyre járnak. Szándékos rongálás nyomait nem vette észre.

A két tanár szerint valamilyen határt kell húzni, de az inkább 16 vagy 18 év kellene hogy legyen. Azt azért hozzáteszik, hogy korosztályon belül óriási különbségek vannak a gyerekek között, tehát pusztán ez alapján nehéz szabályozni. Nekik az lenne a szimpatikus, ha a focipályát használhatnák a nagyok is, a kifejezetten a gyerekeknek való játékot pedig csak a kisebbek. Egy anyuka inkább súly alapján húzná meg a határt, de azt nonszensznek tartja, hogy ő felmászhat a másfél éves gyereke után a mászókára, hogy segítsen, ha elakad, míg egy 15 éves ugyanezt nem teheti meg. Van, aki a gyerekek helyett inkább azokra a szülőkre panaszkodott, akik teleköpködik szotyihéjjal a játszóteret.

 

©

Beszéltünk olyan VIII. kerületi apával is, aki már rég nem jár a helyi játszóterekre, mert nem tartják karban és nem takarítják azokat. Szerinte mára teljesen magukra hagyták a korábban nagy költségvetéssel és hírveréssel felújított játszótereket. A Közszolgálati Egyetemnél zajló munkák miatt az Orczy keret is lezárták, így a helyi gyerekek most az utcán bandáznak, vagy másik kerületbe mennek játszani.

Beszéltünk a kerület egyik ellenzéki képviselőjével, a párbeszédes Erőss Gáborral is, aki azt mondta, többpontos módosító javaslatot adott be Kocsis indítványához, azonban azt az illetékes bizottság fideszes többsége lesöpörte. A politikus az életszerűtlen és abszurd elemeket töröltette volna a tervezetből, például azt, amely életkorhoz köti a játszótéri eszközök használatát. Ő úgy tudja, a Fidesz ezt kiegészíti majd súlykorláttal is, a részletek legkésőbb csütörtökön 9-re, a testületi ülés kezdetére kiderülnek.

„Életszerűtlen, hogy egy józsefvárosi szülő ne mászhasson a gyerek után a mászókára, a nagyobb testvér ne ülhessen fel a mérleghintára” – mondja Erőss.

 

©

A károkozást már most is lehet büntetni, ahhoz nem kell ez a szabályozás. A kamaszbandáktól akarják megvédeni a játszótereket, de Erőss szerint erre nem ez a megoldás, hanem az, ha több lehetőséget biztosítanak számukra. Több olyan sportpályára és sportudvarra lenne szükség – mondja –, amelyet felnőtteknek szánt eszközökkel szerelnek fel és amely tovább tart nyitva. A Magdolna negyedben létrejött sportudvar nyitvatartását a lakók panaszai miatt korlátozták.

„Elismerem, hogy nehéz az együttélés, az érdekeket egyeztetni kell, de a rendpárti vezetés ezt a családok, fiatalok kárára teszi, a büntetés nem megoldás, ez megint a szegényeket sújtja. Az önkormányzat a saját elmaradt beruházásait próbálja leverni a helyi lakosságon” – így Erőss.

A polgármester által hivatkozott kerületi konzultáción szerinte sugalló kérdéseket tettek fel – nagyjából úgy, ahogy a Nemzeti Konzultációs kérdőíveken –, amelyekre egyféle választ lehetett adni. Egy igazi kutatáshoz szociológiai felmérést kellett volna készíteni.

Erőss szerint „rendpárti melldöngetés olyan népakaratra hivatkozni, amelynek nem volt alkalma megnyilvánulni”.

Az egyik 14 éves fiú egyébként ellamentált azon, mi lenne, ha hazaállítana egy több ezer forintos büntetéssel a játszótérről.

„Anyám biztos bemenne a rendőrségre megkérdezni, hogy hogy is van ez.”

Hozzászólások