Így készül az álhír a Magyar Hírlapban és a Magyar Időkben

Így készül az álhír a Magyar Hírlapban és a Magyar Időkben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Robbantani akart két arab a bécsi metróban – a magyar kormánypárti sajtó szerint a terrorveszély itt van a küszöbünkön. Közben fél nappal lapzártájuk előtt a keresett férfiak egyike jelentkezett a rendőségen.

Amit az osztrák sajtó elhallgat, azt a Magyar Hírlap nem fél nagy terjedelemben megírni. Ezek szerint robbantásra készültek a bécsi metróban, potenciális terroristákat keres a rendőrség. A hír már a lap címapján is végigfut, belül bő fél oldalon tudhatjuk meg a részleteket, például a tényt, hogy bomba volt a férfiaknál. Bayer Zsolt pedig publicisztikában figyelmeztette magát a Magyar Időkben:

"hogy el ne felejtsem: tegnap Bécsben a metrón akart robbantani két arab".

Jó, ha Bayer nem felejti el, mert egy szó sem igaz belőle. Az idézett eset nem tegnap történt, hanem egy hete, ez még a Magyar Idők rövidhírében is szerepel két oldalra Bayer írásától. És miközben a magyar kormánypárti újságok a rejtélyes terroristákról szóló cikkeiket készítették kedden, besétált a bécsi rendőrségre az egyik meggyanúsított férfi, és vallomást tett.

Az történt tehát, hogy egy hete, július 17-én turisták az U1 vonalon Reumannplatz irányában hallani vélték, hogy két férfi a bécsi metróban arról beszélt arabul, hogy "öt percre állították be a bombát". A Bécsben tartózkodó, arab nyelvismeretekkel rendelkező házaspár koffert látott a közel-keleti kinézetű férfiaknál, így azonnal értesítették a legközelebbi megálló felügyeletét. A vonatot Reumannplatz állomáson feltartóztatták, és átkutatták. Az egy órán át tartó intézkedésen nem találtak koffert, a két, egymással beszélgető férfi sem volt már a helyszínen.

A bécsi rendőrség komolyan vette a veszélyt, így a videófelvételeken beazonosította a két férfit a turisták segítségével, most hétfőn körözést adtak ki ellenük a fényképeket használva, így ismerte fel magát az egyik. Ő kedden jelentkezett a rendőrségen, és tagadta, hogy robbantásról beszéltek volna, ilyen komolyan nem hangozhatott el közöttük. Tegnap őt kihallgatta a tartomány bűnügyi hivatala. A rendőrség szóvivője, Paul Eidenberger pedig azt mondta: a ganúsított szerint félreérthették szavaikat. A másik férfi személyazonosságát is tisztázta idő közben a bécsi rendőrség.

A hír kedd kora délután jelent meg a die Presse oldalán, a der Standard már délelőtt közölte, hogy a két keresett férfi egyike jelentkezett a rendőrségen és a második kilétét is ismerik. Ez a két információ már nem fért be a két magyar kormánylap 10 órával későbbi lapzártájába.

Hozzászólások