szerző:
hvg.hu

Halász Júliát májusban lecibálta egy lépcsőn, elvette a telefonját, fenyegette az újbudai önkormányzat kabinetvezető-helyettese egy nyílt fideszes rendezvényen.

Az újságíró akkor feljelentést tett. Azt mondta, éppen vágóképeket készített, amikor három férfi – akik nem árulták el a nevüket – felszólította, hogy távozzon. Azt is mondták, hogy regisztráció nélkül nem forgathat. Ezután bemutatták a szervezőnek, Szabó Lászlónak, az újbudai Fidesz tagjának, az önkormányzat kabinetvezető-helyettesének. Szabó is azt közölte vele, hogy meghallgathatja a fórumot, de nem forgathat.

Amikor Varga Mihály beszéde után az újságírónak ki kellett mennie a teremből telefonálni, bennhagyta a kameraállványát. Szabó László követte őt a folyosóra, becsukta mögötte az ajtót, és "fenyegetően" megállt mögötte.

"Amikor befejeztem a hívást, közölte, hogy nem mehetek vissza a fórumra. Elmondtam neki, hogy bent van az egyik eszközöm, de ekkor rám támadt, kicsavarta a telefont a kezemből, és agresszívan felszólított, hogy hagyjam el az épületet. Azzal gyanúsított, hogy videofelvételeket készítettem a kamerámmal, ami nem volt igaz, ezért azonnal kértem, hogy rendőrség előtt tisztázzuk a helyzetet. Miután nem adta vissza a telefonomat, és elkezdett lökdösni, hangosan segítségért kiáltottam."

A Fidesz később vádaskodó közleményben próbálta az újságíróra kenni az egészet, de a párt állításait a 444 főszerkesztője később cáfolta. A rendőrség nyomozni kezdett, Halász azt mondta, ő mindent megtett, hogy információkkal segítse a hatóságok munkáját.

„Majdnem két hétig vizsgálták a mobilom, a szerkesztőség segítségével mi azonosítottuk be azt is, hogy egyáltalán ki az, aki rám támadt. Ezután kitartóan érdeklődtem, hogy áll a nyomozás, de mindig lepattintottak” – írta Halász a közösségi oldalán egy nyilvános posztban.

Szerdán azonban kapott egy levelet a rendőrséget, amiben közlik, megszüntetik a nyomozást, mivel „nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény”. Halász állítja, a határozat hosszan mentegeti Szabót, szervező volt, csak a karját érintve kísérte az újságírót, aki önként ment vele, satöbbi.

„A megszüntető határozatot olvasva olyan érzésem volt, mintha nagyon óvatosan választották volna meg, hogy mivel foglalkoztak egyáltalán a nyomozás alatt” – írta. Bejegyzését azzal zárja, hogy:

Ha azon a délutánon hagynak forgatni, közel se tudtam volna olyan érzékletesen bemutatni ennek a rendszernek a kártékonyságát, mint azzal, amit most csinálnak velem. Ennek az első állomása ez az elmismásolt nyomozás, aminek a hiányosságairól részletesen is be fogok számolni, amint sikerül betekintenünk az iratokba.

(A kiemelt képen Szabó László.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!