szerző:
Windisch Judit - Fekete Norbert

Standup comedy-st hívtak, standup comedyt kaptak a politikusi beszélgetéssorozat hétfői állomásán a Spinoza Házban: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke volt a vendég, és olykor próbált komolyan beszélni.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

„Lesz annyira nehéz dolgom, mint az Echo tévés riporternek volt?” – tette fel aggódva a kérdést Rangos Katalin riporter Kovács Gergelynek, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökének, aki Lázár János miniszter helyett ugrott be a Spinoza Házban rendezett politikai beszélgetéssorozatba.

„Az egész ország standup comedy, ennek megfelelően választottuk őt”

– hangzott a felkonferálás, amit Kovács Gergely rögtön lecsapott:

„mikor felmerült, hogy standupos jöjjön, Kósa Lajost hívták, csak nem ért rá.”

A közönség már itt elkezdett röhögni, és a hangulat később sem lett sokkal komolyabb.

Bár Rangos Katalin félelme nem igazolódott, Kovács nem jött azzal, hogy Simicska Lajos és Soros György eltitkolt gyereke, vagy kettőjük szóvivője lenne. Azt mondta, azért beszélt erről az Echo tévében, mert

„próbáltam olyan választ adni, amit ott elvártak.”

Azt mondta, több ottani munkatárs is röhögött és gratulált a műsor után, amit Kovács „felháborítónak” tartott: „nincs akkora rend az országban, hogy normális, párthű emberek legyenek ott, tele vannak árulókkal”.

Oda mindenestre nem hívták többet. Rangos próbálta komolyra fordítani a szót, és részletesen belekérdezett a különböző kampányukba és a programjukba, mire Kovács elmondta, a földönkívüli magyarokat is képviselni akarják.

Az mindenesetre kiderült, a Rózsa Sándor kampánypénz tékozló alapot normális célokra költik: megpályázták az állami kampánypénzt – amit már csak meg kell szerezni –, a 150-600 milliós keretre 2 milliárdnyi igény érkezett be. Van, aki iskolát vakolna, más Szombathelyen szeretne éjszakai buszjáratot, de van, aki szexrobotot csinálna.

„Sokan ezért csinálnak pártot, hogy ellopják a pénzt, aki normálisan kampányol, az elkölti. Mi nem akarjuk ellopni, abban nincs poén, értelmes dolgokra költjük.”

Kampánypénz akkor jár, ha van országos lista. Ehhez 27 jelöltre van szükség, a kutyapártnak most 60 embere van, bár ezt is poénosan oldották meg: van, ahol láthatalan ember indul, máshol a Mikulás, nevezik a savköpő – és nem savlekötő, ahogy tévesen elterjedt – menyétet is.

Utóbbi védelmi és hadászati célokat szolgál: azt tapasztalják, vidéken félnek a Fidesztől az emberek, ezért rá szavaznak.

„Ha tőlünk félnének jobban, akkor ránk szavaznának.”

Azt még nem tudja, hogy az aláírások gyűjtésére miből állítanak fel standot, de abban biztos, hogy országos listájuk lesz.

©

Azon nagyon röhögött a hallgatóság, hogy a XIV. kerületi jelöltjük, aki azt ígérte, nem megy a kerületbe, időközi választáson megverte az LMP jelöltjét.

A koordinált indulásról is megvan a véleménye:

Rangos hosszan faggatta arról, mi lesz, ha bejutnak a parlamentbe, de Kovács reakciója alapján ezt maga sem gondolja komolyan. „Akkor azt most nem mondom, ha bejutunk, fél évre elmegyünk nyaralni.” Mindenesetre Juhász Péter Együtt-elnök megígérte, hogy a kampányban kölcsönadja majd a gyerekét, hogy sikeresebbek legyenek. Arra a kérdésre, hogy valóságos párttá, valóságos tényezővé nem akarnak-e válni, Kovács azt mondta, „meglátjuk, mi lesz, nem igazán van kitalálva, mi lesz egy év múlva a kutyapártban”.

A párt azért megváltozott: 2006-ban alakult, az első 9 év poén volt, utána viszont elkezdtek azon gondolkodni, mit lehet ebből kihozni. Lettek klubok, vidéki szervezetek – Zalaegerszegen nem, mert messze van –, sokan jelentkeztek náluk, akik szeretnének a közéletbe kapcsolódni. Így azon kezdtek gondolkodni, mit tudnak csinálni, ami számukra is jó, vicces, de megmarad a kritikus hangvétel.

„Azon gondolkodtunk, mi az, amitől jobb hangulatú lesz az ország” – így jött a városfelújítás, a növényültetés, az újságkiadás. „Próbálunk a passzivistáinknak melót adni”, ebben eltérnek a többi párttól. Az egyébként őt is meglepte, hogy az ellenplakátkampányaikhoz milyen gyorsan összejött rengeteg pénz. Addig saját zsebből ment minden, „jellemzően havi 10 ezer forintból”.

A pártszervezés miatt amúgy nem dolgozik, egy évre van tartalékja.

©

A gondolkodásmód megváltozásához szeretnének hozzájárulni, nem kell még egy hang, amely a kormányt vagy az ellenzéket szidja. Optimista, ha 30 év múlva megváltoznak az emberek, maguktól is normális pártot fognak választani.

A másik, ami jó az akciójuknál, hogy kiderül, mi mennyibe kerül valójában. Az Üröm és Óbuda határán felépített buszmegállópárt kihozták 450 ezerből, Érden mindeközben 10 millióból építettek. Azt hirtelen elfelejthette, hogy vannak ellenzéki városvezetők, mert azt mondta, az is baja az ellenzéki pártoknak, hogy nincs olyan város vagy kerület, ahol meg tudnák mutatni, milyen egy város, amit irányítanak. „Így az emberek az alapján választanak pártot, hogy ki szidja szimpatikusabban a kormányt.”

A programjuk is szóba került, azt mondta, 2006-ban, mikor ingyensört ígértek, még minden párt ígérgetett, és az nyert, amelyik a legmagasabb számot mondta. Induláskor „kétszer is kiment” az MTI, azóta viszont egyszer sem keresték őket.

Kovács nem tudta az összes tételt fejből, így a riporter tabletjéről olvasta a maradékot, bár a pornórobotokra vonatkozó ígéretük még így sem ugrott be.

Az ígérgetésekben nem hisz, a választóknak az a fontos, mit képvisel a párt a parlamentben. „A legtöbb pártnak szuper a programja – bár nem olvastam egyet se –, aztán látom, mi történik, mikor bekerülnek”. Visszautalt arra, hogy a Fidesz 4 éve rövidre zárta a kérdést, és – elsőre legalábbis – annyit mondott, „folytatjuk”, ami szerinte azért vicces, mert azt sem mondta, amiért imádják őket. „Nem beszéltek a rezsicsökkentésről, és arról sem, hogy 3 millió emberből kihozzák a gyűlölködőt.”

Egy ganümédeszi gondolatolvasó gomba a kampánytanácsadójuk, így tudják, mi kell az embereknek. Arra, hogy kollektív gombázás van-e, a büntetőtörvények miatt nem válaszolhatott. Így jött az „okos gyalogos program” Dunaújvárosban, ahol olyan rossz a közvilágítás, hogy a zebrák két oldalán láthatósági mellényt helyzetek el, hogy abban menjenek át az úton.

Azt mondta, nehézséget okoz, hogy egyre viccesebb a többi párt, így például a kampánydalukkal nem mertek kijönni hét éve, mert Schmuck Andor kenterbe verte őket.

Annak viszont örül, hogy kétfarkú kutyapárt lettek, és nem valami egészen más.

Kicsit beszélt magáról – bár újdonságot nem árult el –, kiderült, 10 évet járt Szegedre egyetemre, négy különböző szakra, mindet 1,5 évig bírta, de a „bevezetés a” nevű tantárgyakat kijárta.

„Úgy tudok tenni, mintha értenék a dolgokhoz, közben nem értek semmihez, ezért döntöttem úgy, hogy elmegyek politikusnak.”

Valamelyest komolyra fordítva a szót, azt mondta, reméli, nem teljesen lesz politikus, „maximum 20 százalékban”, hagyományos értelemben vett pártot sincs kedve csinálni, és nem gondolja, hogy a Parlamentben komolyan beszélne.

Majdnem elárverezték a rajta lévő kétfarkú kutyás pólót, de Kovács 20 ezret kért volna érte minimum, így megúszta, hogy csak kapucnis pulcsiban menjen haza. „Ez is politikus, csak a szája nagy” – summázta Rangos a meghiúsult akciót. Kovács azt ígérte, ha eljön Lázár János, hoz egy pólót árverezni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Mértéktelen gyűlöletfogyasztás" – Kiss Tibi visszaszólt Tusványos-ügyben Tiffán Zsoltnak

"Mértéktelen gyűlöletfogyasztás" – Kiss Tibi visszaszólt Tusványos-ügyben Tiffán Zsoltnak

Tárnokon úgy döntöttek, hogy inkább megspórolják az ünnepi tűzijátékra szánt pénzt

Tárnokon úgy döntöttek, hogy inkább megspórolják az ünnepi tűzijátékra szánt pénzt

Gyarmathy Éva: „Mit akar, az egész ország így működik!”

Gyarmathy Éva: „Mit akar, az egész ország így működik!”

Először szállíthatják haza dzsihadisták német állampolgárságú gyerekeit

Először szállíthatják haza dzsihadisták német állampolgárságú gyerekeit

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában