szerző:
hvg.hu

Nyilvánosságra hozta a Jobbik pénteken az Állami Számvevőszék azon jelentéstervezetét, amelyben múlt héten 660 millió forintra büntette a pártot a szervezet. A számvevőszék és a párt nyilatkozatháborújába délután bekavart a Pesti Srácok cikke, amely vélhetően a NAV-tól származó, így adótitoksértés gyanúját legalábbis felvető dokumentumokkal igyekszik igazolni, hogy a Jobbik szemérmetlenül olcsón jutott szeptemberben saját plakáthelyekhez. A párt szerint ez csúsztatás, mert a három szerződésből csak egyet mutatott be a Fidesz-közeli lap. A plakáthelyeket mindenesetre eladni kényszerültek.

Végtelennek ígérkező közleménypárbaj indult péntek délután a Jobbik és az Állami Számvevőszék, valamint a Fidesz kapcsolt médiavállalkozásai között.

A harcot a Jobbik elnöksége indította azzal, hogy néhány órával az ellenzéki párt ÁSZ-büntetés elleni tiltakozásul összehívott fáklyás tüntetése előtt nyilvánosságra hozta honlapján azt a jelentéstervezetet, amely alapján a szervezet múlt héten 331 600+ 331 600 forintra bírságolta a pártot tiltott párttámogatás miatt.

Az ÁSZ-vizsgálat megállapításaival kapcsolatban a Jobbik már múlt héten arra hivatkozott, hogy a számvevőszék érdemi indoklás és a tiltott párttámogatást alátámasztó számszerű adatok nélkül szabta ki a pártra a bírságot, puszta tényközlésként állapítva meg, hogy a szervezet 331 600 millió forint értékben fogadott el nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást jogi személyektől.

A nyilvánosságra hozott jelentés szerint ez tényleg így van: a dokumentum nem csak annyit említ, hogy az ÁSZ hatósági jelzést kapott (sejthetően a Simicska-hirdetőcégeknél nyár elején vizsgálódni kezdő NAV-tól) arról, hogy a Jobbik két gazdasági társasággal „a listaártól jelentősen elmaradó” egységáron kötött szerződéseket politikai plakátelhelyezésre. Hogy mi volt ez az ár, illetve hogyan, mi alapján ítélte meg az ÁSZ, hogy mi a listaár, arról nem szól a jelentéstervezet.

©

A számvevőszék megállapításaiból az is kiderül, hogy a szervezet – ahogy korábbi cikkünkben gyanítottuk – valóban a hatályos párttörvény alapján járt el, noha információink szerint alig fél éve, a Fidesz kétharmados szavazáson végül elbukott kampányfinanszírozási törvényjavaslatának benyújtásakor az ÁSZ még azzal sürgette a tervezet mielőbbi elfogadását, hogy nem egyértelmű a hatályos szabályozás, nincsen pontosan tisztázva, hogy mi minősül tiltott párttámogatásnak. (Nem is volt rá példa az elmúlt 27 évben, de a párttörvény 2014-es módosítása óta sem, hogy erre hivatkozva büntessen meg az ÁSZ egy politikai szervezetet.)

A számvevőszék fél órán belül saját nyilatkozatban válaszolt a Jobbik közleményére, kérve hogy az ÁSZ folyamatos rágalmazása és a közvélemény félrevezetése helyett a párt hozza nyilvánosságra a 2015-2016. évekre vonatkozó gazdálkodására és a 2017. évi plakátkampányára vonatkozó dokumentumokat, és támassza alá, hogy nem fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást. (A szerződésekről korábban azt mondta munkatársunknak Vona Gábor pártelnök, hogy a pártigazgatótól kérjük el azokat, de Szabó Gábor azóta nem válaszolt a megkeresésünkre.)

A hülyének is megéri?

A közleményháború ezzel viszont nem ért véget, az ÁSZ reakciójára – ha még tudják követni – újra reagált a Jobbik, hangsúlyozva, hogy a párt minden esetben együttműködött a közleményben (párt)államinak nevezett számvevőszékkel.

Na, erre viszont már nem az ÁSZ, hanem a kormányszócső Pesti Srácok reagált egy leleplezőnek szánt cikkel, amelyben nyilvánosságra hozta azt a Jobbik és Simicska Lajos két hirdetőcége, a Publimont és a Euro-Publicity közötti adásvételi szerződést, amellyel ősszel a plakáttörvényt kicselezve a Jobbik megvette az általa korábban bérelt durván 1100 hirdetőfelületet.

A szeptember 19-én kelt szerződések szerint a két Simicska-cég összesen 129 millió 413 ezer forintért adott el a Jobbiknak 978+41 köztéri óriásplakáthelyet. A plakátonként 214 ezer forintos ár valóban alacsony, pláne, hogy a szerződések egyik pontja a PS cikke szerint azt is rögzíti, hogy a Jobbiknak csak 27,5 millió forintot kell a szerződéskötéskor kifizetnie, a fennmaradó 100 milliót csak a választások után, 2018. május 31-ig.

Ha pedig a Jobbik 8 napon túli késedelembe esik a fizetéssel, akkor az eladó felbonthatja a szerződést és a plakátok tulajdonjoga visszaszáll rá. Lefordítva: a párt 27 millió forintért használhat a választásokig több mint 1000 óriásplakátot, de nem lesz annál durvább következménye, ha a fennmaradó részt jövőre nem fizeti ki, mint hogy a Publimont visszakapja az átadott eszközöket.

Ha tehát így van, az ellenzéki párt fél évig 27 millió forintból használhat 1100 plakáthelyet, az azt jelenti, hogy egy plakáton fél évre 24 ezer 500 forintért, tehát havonta durván 4000 forintért hirdetheti magát, ami valóban irreálisan kevés.

Már nincsenek is meg

Csakhogy a Jobbik a Pesti Srácok cikkére reagáló újabb közleményében azt állítja: durván csúsztat a Fidesz-közeli lap, mert a nyilvánosságra hozott dokumentum csak egyik – kizárólag a felületek tartóoszlopára, tehát a „vasak” megvételére – vonatkozó eleme a három részből álló szerződésnek. Ezen túl viszont a Schön Péter gazdasági igazgató által jegyzett közlemény szerint a Jobbik a földterületek bérletére is szerződött, amelyeken az eszközök állnak, továbbá a plakátok kiragasztására és a reklámberendezések karbantartására is, de ezeket a Pesti Srácok elfelejtette megemlíteni. Hogy milyen további összegekről van szó, azt viszont a gazdasági igazgató nem említette, és – feltehetően az éppen zajló tüntetés miatt – egyetlen jobbikos vezetőt sem értünk el telefonon, hogy megkérdezzük tőle.

Közleménye egy meglepő fordulatával Schön Péter arról is beszámolt, hogy a Jobbik egyébként máris eladja a szeptemberben vett eszközöket, mivel a kormányhivatalok által jogtalanul kirótt, plakátonként 150 ezres büntetések és „az ÁSZ alaptalan 662 millió forintos bírságolása következtében” a párt anyagilag szinte teljesen ellehetetlenült” és mind a maradék vételár kifizetésére, mind a kapcsolódó szerződések szerinti területbérleti, ragasztási és karbantartási költségek kifizetésére képtelenné vált.

Hogy kinek és mennyiért adták el a plakáthelyeket, arról szintén nem szól a közlemény. Megkerestük az érintett cégeket is, hogy ők vették-e vissza azokat, de eddig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

"A fideszes irányítású kormányhivatalok és a fideszes irányítású Számvevőszék a Jobbik elleni folyamatos és törvénytelen büntetéseivel komoly veszélybe sodorták a Jobbik 2018-as választáson való elindulását" – zárul a gazdasági igazgató közleménye, utalva arra, hogy a közzétett szerződést "vélhetően a kézivezérelt NAV-tól" szerezte meg a Pesti Srácok szerkesztősége, adótitoksértéssel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
G. M. Itthon

Vona: "Nem kell szeretni egymást, csak elfogadni" - így tüntettek a Jobbikért

Fáklyás tüntetést tartott pénteken a Jobbik a Fidesz Lendvay utcai székházánál. A párt azért vonult utcára, mert az Állami Számvevőszék múlt héten tiltott párttámogatást állapított meg náluk, mert a piaci árnál olcsóbban kaptak meg plakáthelyeket. Az ÁSZ összesen több mint 660 millió forintot követel a párttól, a Jobbik szerint pedig így kérdésessé vált az indulásuk is a 2018-a választásokon. A tüntetésen részt vett a Momentum, az LMP és az Együtt is, összesen több ezer ember gyűlhetett össze. Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszédében kiegyezésről, koalícióról és sokszínűségről beszélt, és arról, hogy a múltat nem lehet nem megtörténtté tenni.

Dübörög a kampány: minden idős 6000 forintot kap a IX. kerületben

Dübörög a kampány: minden idős 6000 forintot kap a IX. kerületben

2,5 milliárdért cserébe elköltözne a Politikatörténeti Intézet

2,5 milliárdért cserébe elköltözne a Politikatörténeti Intézet

Pénzügyi vonalon mozgolódnak ifjabb Matolcsy köreiben

Pénzügyi vonalon mozgolódnak ifjabb Matolcsy köreiben

Az új hidegháború újabb jele: készek az amerikai tervek az orosz légvédelem semlegesítésére

Az új hidegháború újabb jele: készek az amerikai tervek az orosz légvédelem semlegesítésére

Kétszer tíz órára leállítják az egyik magyar bank sok szolgáltatását

Kétszer tíz órára leállítják az egyik magyar bank sok szolgáltatását

Sumákolva lopott rollert a két mestertolvaj, de végig vette őket a kamera

Sumákolva lopott rollert a két mestertolvaj, de végig vette őket a kamera