szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt a számok is igazolják, hogy a Fidesz az apróbb településeken a legerősebb. A párt jelöltjei most furcsa dolgot tapasztalnak: nem tudnak mit mondani leghűségesebb szavazóiknak, akik leginkább gyerekeik, unokáik elvándorlásától szenvednek. A hvg.hu az elmúlt napokban kormánypárti jelöltekkel beszélt, akiket a központból arra utasítottak, hogy személyes beszélgetések alapján rajzolják meg körzetük problématérképét. Ezek szerint a fideszesek is az egészségügy helyzetétől szenvednek.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Óvodai ünnepség, zeneiskolai koncert, szavalóverseny, vadászbál, nyugdíjas vetélkedő, borrendi felvonulás, disznóvágás, kolbásztöltő verseny, vasárnapi piac – csak az elmúlt két hét terméséből több tucat olyan esemény beszámolójára bukkanni kormánypárti képviselők Facebook-oldalán, amelyeken politikusnak jó esetben nem sok keresnivalója lenne – legalábbis politikusi minőségében.

A választáshoz közeledve azonban az egyik legfontosabb elvárás a kormánypártok képviselőjelöltjei felé, hogy minél többet forogjanak az emberek között, így a kampányban szokványosnak mondható, választás elé időzített avatásokon, átadásokon, tüzelő- vagy épp krumpliosztásokon túl a jelöltek kreativitásuk függvényében igyekeznek ennek eleget tenni.

©

Van, akinek csak koszorúzásra, megemlékezésre, bejelentésekre és hivatalos tájékoztatókra futja az ötleteiből – persze végig szigorúan öltönyben és nyakkendőben. A másik véglet, aki a nép egyszerű gyermekeként áll be pufidzsekiben kolbászt tölteni, vagy épp ad hoc kungfuedzést tartani.

Hétvégén is túlórázni kell

A kampánytevékenységükről a hvg.hu-nak beszámoló kormánypárti képviselők szerint egy magára valamit is adó választókerületi elnöknek még hét végén is napi 5-6 rendezvénye van, a fogadóóráit nem számítva. Aki csak egy-egy város vagy városrész választókerületéért felel, annak értelemszerűen könnyebb dolga van, mint az aprófalvas körzetek jelöltjeinek, akikhez nem ritkán 30 település is tartozik. A pártközpont alapvető elvárása ugyanis, hogy mindegyikbe legalább háromszor, de inkább ötször el kell menni a választásokig – nem csoda, ha utóbbiak saját feleségeiket-barátnőiket is csak „választási özvegyként” emlegetik.

©

A választás előtt kicsit több mint két hónappal friss körképünk szerint az aktivisták összehívása, „lelkesedésük karbantartása” a másik legfontosabb feladat: a több mint tucatnyi megkérdezett mindegyike épp találkozókat, vagy különböző módon – akár közös disznóvágás formájában – csapatépítő tréningeket szervezett az önkénteseinek, hogy a hivatalosan két hét múlva kezdődő kampányban minél hatékonyabban, összeszokott-összekovácsolódott csapatként vethesse be őket.

©

A pártközpont már tavaly év végén bekérte a jelöltektől a helyi kampányterveiket, amelyben tételesen le kellett írni a körzet összes pozitív és negatív jellemzőjét, illetve adatát: hogy miben lépett előre adott esetben a település az elmúlt négy évben, illetve hogy milyen problémák vannak, milyen területen van lemaradásban.

Az előbbiek hangsúlyozása értelemszerűen kulcseleme a kampánynak: a kormány „nagyban”, országos szinten hónapok óta folytat hasonlót (nem mellesleg közpénzből), ezt kell kiegészíteni a helyi eredményekkel az adott közösség szempontjából leghatékonyabb módokon: helyi újságokon, szórólapokon, kampánykiadványokon, és a közösségi oldalakon továbbított faék egyszerűségű üzeneteken.

Jó egészségügyet kívánok!

A hiányosságok, elmaradások felmérésére pedig logikusan azért van szükség, hogy a kampányban úgy és olyasmit lehessen ígérni, amire igazán ki vannak éhezve az adott körzet vagy település lakói.

©

A választókerületi elnökökkel folytatott beszélgetéseink általános, a terület országos színvonalát is jelző tapasztalata, hogy a kampányígéretek között szinte mindenütt az egészségügyi fejlesztések ígérete szerepel vezető helyen. A gyalázatos állapotokra, az intézmények lepusztultságára és a választók emiatti jogos elégedetlenségére a hvg.hu-nak szinte minden megkérdezett panaszkodott, még ha azok eredetét a legtöbben igyekeztek is az eggyel korábbi „elmúltnyolcévre” visszavezetni.

A második legfontosabb kampányígéret a tapasztalat szerint egy, a helyi ügyeken szintén túlmutató probléma: az elvándorlás megállítása. A jelenség a kistelepüléseken okozza a legnagyobb gondot, ugyanakkor ott a legnehezebb kitalálni és elmagyarázni azt is, ahogy egy dél-alföldi körzet jelöltje fogalmazott:

„hogyan tudnám visszahozni a gyerekét, unokáját, hogy ne külföldön, hanem itthon dolgozzon”.

©

A fentieken túl útépítések, ivóvíz- és csatornahálózat-bővítés, illetve óvoda- és iskolafelújítások, szerepelnek még a leggyakoribb ígéretek listáján, amelyeket sok helyütt nem mellesleg a jövő évi önkormányzati választáson is elő lehet majd venni – ha megépültek, amiatt, ha nem, akkor meg azért.

A kampány egyik legnagyobb nehézségeként több körzetben is arra panaszkodtak a megkérdezettek, hogy nem látszik az ellenfél (az MSZP, a DK, az Együtt, és adott esetben az LMP, illetve a Momentum egyezkedése az esetleges visszalépésekről még nem zárult le, így jó pár helyen nem lehet még pontosan tudni, hogy ki lesz végül a kormánypárti jelölt kihívója, és a Jobbik sem tette még közzé egyéni indulói listáját), így a kampány mondhatni kötelező elemének: az ellenfél hiteltelenítésének (lejáratásának) még neki sem tudtak kezdeni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harry herceg először adott interjút, mióta a családjával az Egyesült Államokba költözött

Harry herceg először adott interjút, mióta a családjával az Egyesült Államokba költözött

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Újabb autóipari beruházást jelentett be Szijjártó

Újabb autóipari beruházást jelentett be Szijjártó