Orbán szegénységi bizonyítványt állított ki magáról

Orbán szegénységi bizonyítványt állított ki magáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG

A miniszterelnök vagyoni helyzete az e heti HVG fókuszában. A Twitter-üzenet tömörségű vagyonnyilatkozat, és amit mögé sejtenek.

Szegénységi bizonyítványt állított ki magáról vagyonnyilatkozat címén Orbán Viktor, a szűkszavú miniszterelnöki vagyonleltár alapján talán Orbán Viktor az egyetlen magyar politikus, aki nem részesült még az általa sokat emlegetett „elrugaszkodás” és „gyarapodás” időszakának áldásaiból – írja A lényeg a szemnek láthatatlan című cikkében a HVG.

Ami a hívei körében a puritán miniszterelnök képét hivatott erősíteni, az más olvasatban épp a valóság eltakarásának, a kettős könyvelésnek, a trükkök százainak nyilvános beismerésével ér fel. A miniszterelnök mértékletességét tanúsítani hivatott, szinte üres papír és az Orbán család tagjainak, bizalmasainak szédületes gyarapodása közti hatalmas diszkrepancia csak erősíti a közvélekedést: nincs ember a kormányfőn kívül, aki megmondhatná, hol kezdődik és meddig tart az Orbán-birodalom.

Olykor maga a miniszterelnök is belezavarodik a szerepeibe, hol aszkétaként, hol gazdag főúrként nyilatkozik meg. Azt, hogy a vagyontárgyak, ingatlanok zöme az Orbán famíliában a feleség nevén volt – akit a férje elmondása szerint meglehetősen zavar, hogy a konyhájából egy stadionra lát –, korábban nem is titkolták. Noha a hozzátartozók vagyonnyilatkozatai nem publikusak, 2010-ig Orbán többször is közzétette a felesége bevallásait. Az utolsó, nyolc évvel ezelőtti dokumentum szerint Lévai Anikó a közös családi házon kívül 38 ingatlant, többségében mezőgazdasági területeket birtokolt, kisebb részben Szolnokon, nagyobb részben Felcsúton és környékén. Hogy az elmúlt nyolc évben mennyivel gyarapodott ezek száma és értéke, azt nem tudni, de azt igen, hogy ehhez ma már nyugodtan hozzá lehet csapni a „saját lábon álló” hercegi pár, Orbán Ráhel és Tiborcz István érdekeltségében álló cégeket, kastélyokat, palotákat is.

A miniszterelnök korábban azt is határozottan tagadta, hogy rokonai állami megbízásokban részesülnének. Ennek ellenkezőjéhez elegendő csak az elmúlt napok híreit felidézni. Az információmorzsák alapján csak becsülni lehet Orbán családi aranyának összértékét, ami egyes számítások szerint 200-300 milliárd forint is lehet, és döntő részben a bizalmasai nevén van. További részletek a HVG e heti számában.

©

Hozzászólások