szerző:
Tetszett a cikk?

Sok mindent félbehagy a távozó Országgyűlés, és az sem világos, mikor akarnak szavazni a „Stop Soros” törvénycsomagról. A jövő heti kétnapos ülésen határozni csak a decemberben már megtárgyalt területrendezési törvényjavaslatról fognak.

A parlament honlapján a következő ülés tervezett napirendjén kívül egy több hétre előre tekintő üléstervet is közzé szoktak tenni, amelyből kiderül a tárgyalt javaslatok további sorsa. Most viszont az ülésterv is csak a február 19-20-i ülést tartalmazza, amelyen néhány nemzetközi szerződésen kívül az említett, három törvényjavaslatból álló csomag általános vitáját folytatják le. Nem látszik, mikor akarnak ezekről szavazni, illetve hogy meddig ülésezik még az Országgyűlés az április 8-i választások előtt. (A 2014. április 6-i voksolás előtt február 13-án ült össze utoljára.)

Meglepő, hogy miközben némelyik törvényt a kivételes eljárás lehetőségével élve a benyújtás után 24 órával már meg is szavazták az elmúlt években, tucatnyi olyan – a kormány vagy kormánypárti politikusok által előterjesztett – törvényjavaslat létezik, amelynek tárgyalását egyszerűen abbahagyták. Ilyen például a Heineken sör és más külföldi termékek vörös csillagának mint „önkényuralmi jelképnek” a betiltásáról szóló Lázár–Semjén-féle tervezet, amelyre 2017 márciusa óta nem tértek vissza. Talán mégis csak ijesztgetésnek szánták?

2014 júliusában mindenki egyetértett néhány Fidesz-képviselő ötletével, hogy a jelnyelvet tudó köztisztviselők is kaphassanak nyelvpótlékot, de a szavazás azóta is várat magára. Megvitatták a közjegyzői törvény módosítását és az üzleti titokról szóló javaslatot, de nincs jele annak, hogy dönteni is akarnának ezekről. Még nemzetközi szerződés is van a „lógva hagyottak” között: a Nemzetközi Büntetőbíróság alapszabályának módosítását 2016 májusában tárgyalták meg, de aztán soha nem került vissza a napirendre. A honvédelmi és rendészeti bizottság törvényjavaslatát a sportrendezvények biztonságáról 2015 őszén vitatták meg, elkészült a törvényalkotási bizottság jelentése is, de a határozathozatal elmaradt.

Még szokatlanabb, hogy a belügyminiszter egyik javaslatát 2017 áprilisa óta egyáltalán napirendre sem tűzték, és úgy látszik, már nem is fogják: ez tette volna lehetővé a 80 méternél nem mélyebb kutak fúrását engedély nélkül. Rejtély, hogy ha a kormány ezt benyújtotta, a Ház miért nem tárgyalta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Honvédkórház orvosa szerint egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba a koronavírus miatt

A Honvédkórház orvosa szerint egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba a koronavírus miatt

Kiderült a Porsche-verő új VW divatterepjáró, a Tiguan R itthoni ára

Kiderült a Porsche-verő új VW divatterepjáró, a Tiguan R itthoni ára

Egy lyuk miatt öt napig tartó szigetelés kezdődött a Nemzetközi Űrállomáson

Egy lyuk miatt öt napig tartó szigetelés kezdődött a Nemzetközi Űrállomáson