szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eseményt idén is a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezte, aktuális pikantériáját pedig az adta, hogy pár hét múlva parlamenti választások lesznek, tehát a kormányfő-pártelnök egyúttal a Fidesz kampányát is megnyitotta a Várkert Bazárban.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A kormányfő 1999 óta tart évértékelőt, vagyis a mostani lesz a huszadik. Legutóbb, tavaly öt nagy támadás kivédését tartotta a 2017-es év feladatának, amelyhez új nemzeti politika létrehozását tartotta szükségesnek. Az öt támadást felsorolva közölte, hogy Brüsszel meg akarja majd tiltani a rezsicsökkentést, napirenden marad a migráció ügye, és meg kell majd küzdeni a nemzetközi szervezetek felerősödő aktivitásával. Mint mondta, a negyedik és az ötödik támadás az adópolitika és a munkahelyteremtő támogatások nemzeti hatáskörben tartását éri majd 2017-ben.

Az évértékelőről az alábbiakban élő hírfolyamban számoltunk be:

 

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

A KDNP nagyon elégedett volt

„Amíg az ellenzék pozícióharcot vív és gyűlölködik, addig a miniszterelnök felelős államférfiként szólt évértékelő beszédében az ország jelenéről és jövőjéről, pontos áttekintést nyújtva az elmúlt nyolc év eredményeiről. Megmutatkozott lényeglátása a helyzetértékelésben, határozottsága a feladatok kijelölésében” – így dicsérte a KDNP Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjét.

A kereszténydemokraták némi sugalmazással zárják közleményüket: „a pártszövetség tagjaként joggal bízhatunk benne, hogy az elmúlt évek sikeres kormányzását követően, a magyar választók - az évértékelőn is bemutatott politikai pártpaletta áttekintése után - felelős választ adnak majd az előttünk álló kihívásokra”.

Együtt: Az elmúlt nyolc év elszalasztott nyolc év volt

Az Együtt szerint a magyar válság elhúzódott, a szociális szolgáltatásokat leépítették, az oktatás, az egészségügy szétesett, és ma azt kell megélni, hogy Románia, Szlovákia és Csehország gazdaságilag lehagyja Magyarországot.

Szigetvári Viktor, az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje vasárnap a kormányfő évértékelő beszéde előtt, a Várkertbazár közelében tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az elmúlt nyolc év elszalasztott nyolc év volt, felélték a nyugdíj-megtakarításokat, nőtt az államadósság, és nem erősödött meg a középosztály sem. Az Együtt szerint kulcskérdés, hogy kelet helyett nyugatra kell figyelni, le kell állítani a paksi bővítést, fel kell számolni "a magyarországi orosz titkosszolgálati szerveket", és az oktatási, valamint az egészségügyi rendszerbe azonnal be kell avatkozni.

A politikus jelezte, hogy ketten hógolyóval dobták meg az Együtt aktivistáit, akik feljelentést tesznek. A dobálókat a rendőrök igazoltatták.

©

MSZP-Párbeszéd: Ez egy hazugságbeszéd volt

"Soha még ilyen nyolc évet Magyarországnak" – mondta vasárnapi sajtótájékoztatón Budapesten Karácsony Gergely az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, aki szerint a miniszterelnök évértékelője hazugságbeszéd volt. A Párbeszéd társelnöke szerint a Fidesznek nem Magyarország, hanem a magyar emberek pénze az első. Ha valóban Magyarország sorsa lenne fontos a kormánynak, akkor Orbán Viktor számba vette volna, hogy az elmúlt nyolc évben hova jutott az ország gazdasága, oktatása és egészségügye. Karácsony Gergely ismét felszólította Orbán Viktort, hogy ne bújjon el a vita elől.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta: "ez egy közepes méretű szocialista nagyvállalat igazgatójának a termelési beszéde volt néhány hamis, álságos illúzióval megspékelve".

Jobbik: Orbán a saját nyolc évét értékelte, nem az országét

Orbán Viktor elmúlt nyolc éve valóban sikeres volt, hiszen strómanjai soha nem látott vagyonokkal lettek gazdagabbak. Magyarország pedig 20 ezer gazdag és 2300 szegény migránssal. Előbbieket pénzért, utóbbiakat titokban engedte be Orbán Viktor. Ez valóban veszélyes. Mint ahogy az is, hogy a magyar kormányfő maffiózókat megszégyenítő módon fosztja ki az országot, ahogy arra az Elios-botrány rávilágít – olvasható a Jobbik reakciójában.

Az ellenzéki párt azt üzente a miniszterelnöknek: „Április 8-án egy ország fog erről véleményt mondani. Az lesz az igaz évértékelés. Ma még a nép hallgatja az Ön hazugságát, hamarosan Ön fogja a nép igazságát, amely a Jobbikot kormányra, Önt pedig az eszét vesztett diktátorok méltó helyére, börtönbe fogja juttatni” – fogalmaztak.

Liberálisok: Stop Orbán Viktor!

A Magyar Liberális Párt szerint április 8-án lehetőség nyílik arra, hogy leváltsák a gyűlölködés, a hazudozás kormányát és annak vezetőjét, Orbán Viktort. A Fidesz elnökének állításával szemben Magyarország a megerősödés helyett az unió sereghajtójává vált az elmúlt nyolc évben. A keleti nyitás kudarcba fulladt, régiós versenytársaink a gazdasági növekedés tekintetében is messze jobban teljesítenek nálunk. Egyetlen mutatóban vesszük fel a világgal a versenyt, a Fidesz gátlástalan politikájának köszönhetően brutális mértéket öltött a korrupció. Magyarországra nem a Soros-terv jelenti az igazi veszélyt, hanem Orbán Viktor és a Fidesz politikája – olvasható a Magyar Liberális Párt vasárnapi közleményében, amelyet a miniszterelnöki évértékelő után adtak ki.


Parragh László szerencsésen kijutott

Ahogy megírtuk, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hiába magyarázkodott a behajtást intéző rendőröknek, hogy lebetegedett a sofőrje, aki regisztrálta az autót és ő valójában a kamara elnöke, csak rövid telefonálás után engedték tovább. Aztán a következő kordonnál megint telefont kellett ragadnia. A beszéd után, kifelé azonban már egyszerűen dolga volt Parragh Lászlónak, könnyedén ki tudott hajtani.

A miniszterelnök veje is felbukkant

Tiborcz István és Orbán Ráhel is ott volt a vendégek között. És természetesen Mészáros Lőrinc is.

©
©
©

Orbán: kalandra fel

Az útnak indult választási kampányról azt mondta, „ha kampány van, a valóság befogja a száját.” Szerinte reménytelen helyzetben vannak politikai ellenfelei, mert nem álltak a Fidesz és az ország mellé, nem támogatták a kerítés építését sem.

A reménytelenség gyűlöletet szül, idézi de Gaulle szavait, fel kell készülni a személyes támadásokra is, figyelmeztetett.

Beszéde végén citál egy viccet is, amikor egy ember leugrik az ötvenedikről, mondogatja magának, eddig minden rendben, eddig minden rendben. „Ötven nap múlva mindannyian megérkezünk, ki az ötvenedikre, ki a földszintre, kalandra fel.”

És Völner Pál jókedve továbbra is töretlen

Hiába jutott az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának csak állóhely az ajtóban, Völner Pál munkatársunk szerint végig nagyon jókedvű volt az évértékelőn: szüntelen mosolygással és egy-egy harsány kacajjal járult hozzá a hangulathoz.

©

Megszólalt egy telefon a miniszterelnöki beszéd alatt

Az évértékelő előtt nem hangzott el a színházakból ismert figyelmeztetés, hogy mindenki kapcsolja ki mobiltelefonját a közönség soraiban. Orbán Viktor beszéde közben meg is szólalt egy.

1 2 3 4

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Célzott támogatás a járvány miatt veszélybe kerülteknek

Célzott támogatás a járvány miatt veszélybe kerülteknek

A járvány ellenére is fejlesztenek egy magyar stúdióban, remélik hamarosan foroghat a kamera

A járvány ellenére is fejlesztenek egy magyar stúdióban, remélik hamarosan foroghat a kamera

Ingyen elérhető David Lynch animációs kisfilmje

Ingyen elérhető David Lynch animációs kisfilmje