Windisch Judit
Windisch Judit

Pezsgő vitát és izgalmas kijelentéseket hozott a Csepel-Soroksár körzet ellenzéki képviselőinek vitája a Közös Ország Mozgalom szervezésében. Hódmezővásárhely után egészen más hangot ütnek meg a pártok. Csepel az egyik legizgalmasabb választási körzet.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Bár korábban Bangóné Borbély Ildikó MSZP-Párbeszéd és Szabó Szabolcs Együtt-jelölt is azt mondta, kampányuk egyik központi témája Németh Szilárd Fidesz-alelnök, a térség országgyűlési képviselő-jelöltje lesz, ez a mostani Közös Ország Mozgalom vitából nem érződött. A jelen nem lévő Németh Szilárd apró csipkelődésekkel megúszta. Bangóné csak részben érintette, mikor arról beszélt, most Orbán Viktor 12 ezer forintos rezsicsökkentést jelentett be, ugyanakkor évi 70 ezer forintot ellopott a kormány minden családtól, míg Szabó Szabolcs azzal jött, elküldené Némethet a helyi SZTK-ba vagy kórházba, hogy lássa, valójában milyen állapotban van az egészségügy. Németh szerint ugyanis nincs olyan rossz helyzetben a sürgősségi ellátás, mint ahogy sokan lefestik, különben is, "újév után az emberek majdnem 90 százaléka maga tehet arról, hogy a sürgősségire kerül".

A Csepel-soroksári választókerület amúgy is az egyik legizgalmasabb helyszín: itt ugyanis négy éve Szabó Szabolcs Együtt-képviselő nyert, aki a baloldali ellenzéki pártok összefogásának jelöltje volt. Most viszont nem tudott megállapodni az Együtt és az MSZP-Párbeszéd, így mindkét párt jelöltet állított. Abban nincs egyetértés, hogy ebben a felállásban is nyerhető-e a körzet. Bangóné szerint igen, Szabó szerint nem.

A választókerületben amúgy is hatalmas a tülekedés: a választás.hu adatai szerint 45 jelölt próbálkozott volna az indulással (más csatatéren is nagy volt a tolongás), ebből 22 nyilvántartásba vételét elutasították, vagy a jelölt maga lépett vissza. Így is maradtak 23-an, bár még nem mindenkit vettek jogerősen nyilvántartásba. Négy éve 19 jelölt indult ugyanott, és Németh Szilárd mindössze 444 szavazattal maradt alul.

A Közös Ország Mozgalom vitájának részvevői:

Szabó Szabolcs – Együtt
Bereczki Miklós – Jobbik
Tenk András – LMP
Bangóné Borbély Ildikó – MSZP-Párbeszéd
Dukán András Ferenc – Momentum

A vita szakpolitikai kérdésekben izgalmakat nem hozott, a jelöltek felmondták a párt országos programját oktatás, egészségügy és adózás kérdésében, valamit helyi fejlesztéseket ígértek, lényeges eltérés nem volt, érdemi vita sem alakult ki. Az igazi pezsgést a koordináció kérdése hozta el, de a jelöltek itt sem egymással, inkább Gulyás Mártonnal, a Közös Ország Mozgalom vezetőjével, az est moderátorával vitáztak, aki szépen megsorozott mindenkit a kérdéseivel. Egyértelmű válaszokat azonban nem mindig kapott.

A Momentum föláldozza magát

Az egyik legizgalmasabb kijelentést a momentumos Dukán András tette:

"Amennyiben az MSZP és a Jobbik megállapodik, a Momentum feláldozza magát."

Vagyis ott, ahol lesz ilyen széles megállapodás, a párt jelöltjei visszalépnek. Bár korábban úgy volt, Szél Bernadett LMP-társelnök és Fekete-Győr András Momentum-elnök leül kávézni, hogy az együttműködésről tárgyaljon, Dukán most azt mondta,

"nem együttműködni akarunk, hanem leváltani a kormányt, egyoldalúan fogunk visszalépni".

Azért arra utalt, 27 jelölt alá nem mennének, annyi ugyanis kell az országos listához. Dukán nem tartja kudarcnak, hogy nem sikerült mind a 106 körzetben összeszedni a szükséges számú aláírást, szerinte egy alig egyéves pártként így is szép eredményt értek el. A gyűjtést nehezítette a rossz időjárás. A közvélemény-kutatási adatok nem foglalkoztatják, 8 éve az LMP-t sem mérték parlamenti befutónak.

LMP: Majd a kongresszus eldönti

Az LMP-s Tenk András végig arra hivatkozott, hogy az LMP kongresszusának kell döntést hoznia arról, ha koordinálnak más pártokkal, a koordináció Tenk szerint is szükséges lehet. Erről egyébként az elnökség már döntött, és elindultak a tárgyalások a többi ellenzéki párttal. Mikor Tenk kérdésre válaszolva arról beszélt, nem tudja még, lesz-e kongresszusuk a választás előtt, a közönség felröhögött. Gulyás próbálta szembesíteni azzal, miért hagyják a választókra annak eldöntését, ki a legerősebb jelölt helyben, de annál érdemibb választ nem kapott, mint hogy az emberek tudják ezt, és az ő felelősségük a döntés. Listán attól még szavazhatnak másra. Ugyanezt a kört végigfutotta Gulyás a jobbikos Bereczki Miklóssal is, aki lényegében ugyanezt mondta.

"Tapolca és Hódmezővásárhely is azt bizonyította, a választópolgárok okosabbak a politikusoknál, ha ég a ház, tudják, hova kell húzni az x-et."

Ha pedig a legerősebbre kell szavazni, az a Jobbik, a többieknek kellene a mi javunkra visszalépni – jelentett ki magabiztosan, mire azért kicsit pfujolt a közönség.

Nem mind 21. századi, ami annak látszik

Bereczki Miklós arról is beszélt, a Jobbik nem lép vissza senki javára egy körzetben sem, egyedül akar kormányt váltani, mire kapott egy sor kérdést arról, van-e olyan kutatásuk, ami 20 százaléknál magasabban méri a Jobbikot. A jelölt szerint van,

"és ha abból indulunk ki, hogy a Fideszt 20 százalékkal felül mérik, akkor Csepelen valójában 11 százalékon állnak, a Jobbik meg 21-en"

– felelte magabiztosan. Az LMP-vel és a Momentummal működnének együtt választás után, az Együtt nem tartozik ide, bár formálisan 21. századi párt, de nem akarnak olyan párttal szövetkezni, amelynek köze volt a korábbi kormányokhoz. Ha Szabó Szabolcs bejut, maximum majd szavaznak egy irányba bizonyos kérdéseknél.

Bangónét senki nem húzza csőbe

Nehezen lehetett kiigazodni azon, mit akart mondani a szocialista jelölt: arra a felvetésre, hogy indulása gyengíti az ellenzék mandátumszerző esélyét, azt mondta, az MSZP több mint egy évig széles körű ellenzéki összefogást akart. Ő maga együttműködéspárti, arra a kérdésre, ha kiderülne, másnak magasabb a támogatottsága, visszalépne-e, azt mondta, már az aláírásgyűjtés megkezdése előtt felajánlotta pártjának a visszalépést (pár hete volt egy tárgyalási kör az MSZP és az Együtt között, de az Együtt nem fogadta el, hogy Szabó MSZP-Párbeszéd jelöltként induljon – a szerk.), de

"április 8-án a választók kényszerítik ki a koordinációt, a választók mondanak majd ítéletet, mindenkinek együttműködés-pártinak kell lennie".

Vagyis röviden úgy foglalhatnánk össze, vagy visszalép, vagy nem.

Bár eddig minden szocialista forrásból azt hallottuk, 54 jelölt alá nem mennek a további koordinációkkal, hogy ne bukjanak kampánytámogatást, Bangóné Gulyás ezen felvetését kikérte magának, azt mondta, ez nem a pénzről szól, a rendszert akarják megbuktatni. Megegyeztek a DK-val, most nyitnak az LMP felé.

Nem sikertelen, direkt ilyen!

"Nem azt várom, hogy Ildikó lépjen vissza, hanem azt, hogy legyen együttműködési tárgyalás az MSZP-vel is, országosan állapodjunk meg, hogy a legerősebb ellenzéki jelölt induljon" – válaszolta Szabó Szabolcs arra, mi alapján várják el a nagyobb társadalmi támogatottsággal rendelkező MSZP-től, hogy lépjenek vissza a javukra. Szabó érvelt a külön lista mellett is, szerinte azzal több szavazót el lehet érni. Az egyéni körzetekben kell koordinálni. Ő maga akkor lép vissza,

ha ez egy országos megállapodás része.

Azt mondja,

történelmi felelősség, hogy ne párhuzamosan szaladjunk előre, mert úgy a falnak megyünk és marad a Fidesz. Meg kell állapodni.

Nem tartja kudarcnak, hogy az Együtt indítja ebből a körből a legkevesebb egyéni jelöltet, azt mondta, nem is akartak mindenhol elindulni, ők eleve koordináltak. Egy együttes politikus korábban elismerte: taktikai célból is állítottak jelöltet, például Hiller István szocialista politikussal szemben, hogy az esetleges későbbi tárgyaláson jobb pozíciót érjenek el. "Nem hiszem, hogy ott a jelöltünk állva marad" – mondta. Vannak olyan körzetek, ahol viszont saját párti győzelemmel számolnak.

Hódmezővásárhely után mi lesz a Jobbikkal?

"Szükséges az együttműködés a Jobbikkal" – jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó, azonban arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy ez nyílt együttműködés lesz-e, de valamire szükség van. Zárókérdésként majdnem minden jelölt igennel felelt arra, hogy a körzetről készülő közvélemény-kutatási adatokat figyelembe veszi majd a szövetség-kötési politikánál saját magára nézve, de mint hallhattuk, azért elég sok volt az "igen, de". A jobbikos egyenes volt, azt mondta,

"nem tudom".

A teljes vita

A vita után spontán tüntetés is volt: néhány tucatnyian fáklyákkal vonultak a csepeli Fidesz-irodához, hogy Orbán Viktor és Lázár János kijelentései miatt tiltakozzanak. Tele is ragasztották Orbán-ellenes feliratokkal Németh Szilárd irodájának üvegét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Miskolcon győzhet a Jobbik

A Fidesz gyengébb Miskolcon, mint négy éve, nem véletlen, hogy Orbán ott mondott egy hegyeset a romákra.

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram