szerző:
hvg.hu

Fekete-Győr András Momentum-elnök közvélemény-kutatótól kért ajánlatot, a másik két jelölt kifarolt, és azt állítja, a korábbi mérés alapján ő a legesélyesebb.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az LMP és az MSZP-Párbeszéd jelöltje sem akar új közvélemény-kutatást a Belvárosban, ahol Juhász Péter Együtt-elnök visszalépése után lett izgalmas a helyzet. Az ott induló Momentum-elnök, Fekete-Győr András vetette fel, készítsenek új közvélemény-kutatást, ez alapján döntsenek a visszalépésekről.

Bár szombaton úgy tűnt, nyitott erre Csárdi Antal LMP-s és V. Naszályi Márta MSZP-P-s jelölt is, azonban hétfőre kiderült, mindketten megelégednek a korábbi Közös Ország Mozgalom méréssel, ami alapján mindkettőjük azt állítja, az őt hozta ki legesélyesebbnek. Ezt is vennék tárgyalási alapnak.

Hiába vannak nagyon gyorsan elvégezhető mérések, Csárdi és V. Naszályi is azt mondta, szakértőkkel beszélve arra jutottak, ilyen rövid idő alatt nem lehet olyan kutatást készíteni, amibe nem lehet belekötni. Fekete-Győr András a Mediánt és a Nielsent kereste meg, előbbi már adott is egy ajánlatot egy 1000 fős mintás mérésre. Ebből tehát nem lesz semmi.

Mit mutatnak a számok?

A hivatkozott Közös Ország Mozgalom (KOM) kutatás azt hozta ki, nem egyszerű az ellenzék helyzete az 1-es számú választókerületben. "Nemhogy nem tudunk egyértelműen legesélyesebb ellenzéki jelöltet hirdetni, hanem az öt vizsgált ellenzéki jelöltből négy is nagyon hasonló esélyekkel szerezhetne mandátumot" – írták korábban. Hollik István fideszes jelölt egyharmados támogatottsága messze nem megközelíthetetlen, de nagyon sok múlik a felálláson. A mérés februárban készült, a hódmezővásárhelyi választás előtt és Juhász Péter magánéleti botránya alatt.

Ebben az időszakban az derült ki, ha minden ellenzéki jelölt indul, akkor V. Naszályi Márta a legesélyesebb. Ha viszont a Jobbikon kívüli pártok csak egy jelöltet állítanak, akkor Juhász, V. Naszályi és Csárdi is ugyanannyi szavazatot hozna el. Ha a Jobbik is visszaléptetné a jelöltjét, akkor mind a négy baloldali jelölt kiszámíthatatlan kimenetelű csatát vívhatna Hollikkal. A Jobbik visszalépésétől függetlenül Csárdi Antal – és az azóta visszalépett Juhász Péter – tudná maximalizálni hibahatáron belül az ellenzéki szavazatokat.

Látszik tehát, hogy V. Naszályi Mártának és Csárdi Antalnak is van mibe kapaszkodni, mikor a Közös Ország Mozgalom mérésére hivatkozik. Felhívtuk a Közös Ország Mozgalom létrehozóját, Gulyás Mártont, aki nem akart igazságot tenni abban a kérdésben, ki a legesélyesebb. Nem szeretnének ugyanis a királycsináló szerepében tetszelegni, azt mondja, politikai belátás kérdése a döntés.

"Bohózat folyik"

Csárdi Antal vasárnap este az ATV-ben beszélt arról, V. Naszályi Mártának és Fekete-Győr Andrásnak kell visszalépnie a választókerületben. A hvg.hu megkeresésére azt mondta, ő nem szólított fel visszalépésre senkit, de az életszerűtlen lenne, hogy ő lépjen vissza, mikor ő tudja a szavazókat a legjobban integrálni. "Ez nem a személyes ambícióimról, hanem a kormányváltásról szól."

V. Naszályi Márta el tud képzelni olyan felállást, hogy ő lépjen vissza. Kérdésünkre, hogy ez mitől állhat elő – azt mondta, pont erről kellene beszélnie a három jelöltnek. Hamisnak tartja azt a beállítást, hogy a jelöltek egyedül dönthetnének a kérdésben, a mögöttük álló párt, pártszövetség döntésére is szükség van. V. Naszályi azt mondta, beszélt a pártszövetséggel a helyzet megoldásáról, ennek lehetőségeiről, de döntés nem született.

Fekete-Győr András csalódott volt Csárdi vasárnapi nyilatkozata miatt – mikor beszéltünk, V. Naszályi Márta véleményét még nem is ismerte –, azt mondta, bohózat, ami folyik. Megkérdeztük, ő visszalépne-e, mire azt mondta, gondolkodik a következő lépésen. Azt mondja, ő lépett fel konstruktívan, és fenntartja, szükség lenne egy teljesítményelvű felmérésre, ennél racionálisabb megoldást a kérdés eldöntésére nem tud. "Alkudozni nem fogunk, koordinált visszalépésre nem lehet számítani."

Azt mondta, április 8-ig van ideje a döntésre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kórházat mikor fogsz átadni? - széttrollkodták a fociakadémiát avató Orbán Viktor oldalát

Kórházat mikor fogsz átadni? - széttrollkodták a fociakadémiát avató Orbán Viktor oldalát

Hernádi újra felkerülhet az Interpol körözési listára

Hernádi újra felkerülhet az Interpol körözési listára

Theresa May: eltávolításom nem könnyítené meg a Brexitet

Theresa May: eltávolításom nem könnyítené meg a Brexitet

Csúnya vereségbe futott bele a Fradi

Csúnya vereségbe futott bele a Fradi

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

Eloltották a tüzet a Teréz körúton

Eloltották a tüzet a Teréz körúton