szerző:
Tetszett a cikk?

4,5 millió forintos szakértői díjat állapított meg a NAV annak az adószakértőnek, aki Czeglédy Csaba ügyében készített szakvéleményt. Csakhogy a szombathelyi politikus védőjének számítása szerint a horribilis összeg csak akkor jöhetett ki, ha a szakértő 68 munkanap alatt kétszer ennyit, több mint 130 munkanapon át dolgozott egyfolytában. A nyomozók viszont állítják, ellenőrizték a szakvélemény elkészítését, és jár a fizetség az általuk kirendelt szakértőnek.

4,5 millió forintos szakértői díjat állapítottak meg annak az igazságügyi szakértőnek, aki Czeglédy Csaba ügyében könyv- és adószakértőként működött közre. Ebből az összegből 4,4 millió forint a munkadíj, ehhez jön még a felszámított egyéb költség.

A milliós díjazást a nyomozást végző NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága egy határozatban állapította meg. Birtokunkba került az a panasz, amit ez ellen a határozat ellen nyújtott be Hankó Faragó Miklós, a szombathelyi politikus-jogász ügyvédje.

Nem jön ki a matek: kétszer annyit dolgozott a szakértő, mint ahány munkanap van

Ebben Czeglédy védője arra az 1986-os rendeletre hivatkozik, amely szabályozza az  igazságügyi szakértők díjazását. Ebben az szerepel, hogy a szakértők – bírósági tárgyalásokon kívüli – tevékenységéért megkezdett óránként 4000 forintos óradíj jár.

Így a 4,4 millió forintos munkadíjból kiindulva a szakértő kerek 1100 munkaórát dolgozott a szakvéleményén. Ami napi 8 óra munkaidővel számolva azt jelentené,  hogy 137,5 munkanapot töltött az elkészítésével úgy, hogy közben csak ezen dolgozott.

Csakhogy Hankó Faragó Miklós beadványa szerint nagyon nem stimmelnek a dátumok: a NAV nyomozói 2017. december 20-án rendeltek ki igazságügyi könyvszakértőt, míg a neki járó díjról szóló határozat április 6-i keltezésű, vagyis feltehetően nem sokkal ezt megelőzően kellett elkészülnie a szakvéleménynek.

Így egy sima, az interneten is megtalálható munkanap-kalkulátor segítségével is könnyen kiszámítható a 2017. december 20. és 2018. március 31. közötti időszakot alapul véve, hogy mindössze 68 munkanapról van szó.

Czeglédy Csaba
©

Ellenőriztük a napok számát, feltételezve, hogy már a kirendelés napján azonnal nekilátott a szakértő napi 8 órában a Czeglédy-ügynek, és valóban úgy tűnik, hogy 68 napba kellett belesuvasztania a kirendelt szakértőnek a 137,5 munkanapnyi munkát.

„Ha a kirendelés átvételét követően minden munkanapját ennek a szakvéleménynek az elkészítésével töltötte a szakértő, és semmi mással nem foglalkozott, akkor is még hetekig, de sokkal inkább hónapokig ezzel az üggyel kellene a munkaidejét eltöltenie” – olvasható a panaszban.

A nyomozók szerint jogos a 4,5 milliós díj

A határozat indoklásában viszont az szerepel, hogy a nyomozók „az óraszámok megalapozottságát ellenőrizték” és igazolják, hogy jogos a fizetési igény a szakértő részéről.

Czeglédy védője ezért most az is kérte a panaszban, hogy ők is ellenőrizhessék, hogyan számolták ki a 4,5 milliós szakértői díjat, majd ezt mégis hogyan ellenőrizték a nyomozók. Hiszen ha a számításaik helyesek, akkor vagy a szakértő adott át valótlan elszámolást a munkájáról, vagy valótlan tájékoztatást kaptak a nyomozóktól a szakértő kirendeléséről, munkájáról.

Arról nem is beszélve, Czeglédy védelme azt is kifogásolja: csak a kirendelt szakértő díjáról szóló határozatot küldték el nekik, azonban magát a szakvéleményt a mai napig nem ismerhették meg. Így hogy várható el, látatlanban elfogadják ezt az összeget? – tették fel a kérdést a határozatot megtámadó beadványban.

A szakértő díja azért is kardinális kérdés, mert az eljárás végén döntenek a bűnügyi költségről is, vagyis arról, hogy ki fogja kifizetni a nyomozás során felmerült díjakat.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. A bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Az ügyről mindent megtalál itt összegyűjtve!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is

A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is

Üzleti féltékenység okozta Szájer lebukását? Az orgiaszervező lakásában jártunk

Üzleti féltékenység okozta Szájer lebukását? Az orgiaszervező lakásában jártunk

Ököllel, maszk nélkül ütötte a villamosvezetőt

Ököllel, maszk nélkül ütötte a villamosvezetőt