Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy 3 és egy 6 éves gyerekkel néztük meg az Állatkert mellett most megnyílt Holnemvolt Várat, és nem esett jól. A nagyobb imádta, a kisebb csak azt hallgatta, mit miért nem tud használni. Az egész a régi Vidámpark hangulatát idézi: a belépő dupláját minimum ott kell hagyod, különben értelme sincs bemenni.

"Hű, mi ez a cápás?! Nézzük meg!" - lelkesedett a hatéves gyerek, amikor ránézett a pénztárnál kapott térképre. Rögtön csalódással indítottunk: ja, a cápasuli sajnos még nem nyílt meg (a belépő persze ettől ugyanannyi), ahogy a kisvasút sem járt, de a kisvonatfan gyerek legalább kapásból tök jó helynek könyvelte el a parkot.

A jegyet lehet kombinálni állatkerti belépővel, akkor egy család - két bármilyen nemű felnőtt és két gyerek - 8400 forintért kapja meg az alapszolgáltatást, de be lehet menni külön a Holnemvolt Parkba is, fejenként egy ezresért. Két éves kor alatt csak ide 200 forint a belépő, de nekik még annyi lehetőségük sincs a szórakozásra, mint egy háromévesnek, aki például az amúgy nagyon szuperül kinéző, a II. kerületi Zöld Péter játszóteret idéző fa játékok közt sem talál kettőnél több játékot magának.

©

Az alapbelépőért fájdalmasan kevés dolog jár:

  • 1 kis játszótér
  • állatsimogatás, őzetetés, tengerimalacváros és kültéri állatmegtekintés. Van például ló, szamár, láma, teve, tyúk és nagy szerencsénkre jelenleg kismalac is (a tevénél felvetődik a kérdés, vajon az állatkertben is maradt-e még jószág, vagy a teverajongó gyerekek szüleinek innentől kezdve plusz pénzt kell perkálni.)
  • favár óriáscsúszdával és forgó hordóval, mászófal
  • élő zenedobozból (két zenész ül a szép udvaron a favár tövében) dalválasztás

Ráadásul jópofa, hogy az állatok karámjához egy-egy passzoló mesét is kiraktak.

©

Már a pénztárban csodálkoztak, hogyhogy 10 zsetont (200 ft/db) kérünk csak két gyereknek, "el fog fogyni 20 is" - jósolt a pénztáros, és mint kiderült, még alá is lőtt. A tutajozásnál kezdett leesni, hogy igaza lesz: a 6 éves gyereknek nem engedtük volna, hogy a néhány méteres medencében egyedül húzza át magát a tutajjal, így máris ugrott két zsetonunk.

A látogatás ott kezdett azonban jobban fájni, amikor a tengerimalacoktól továbbmenve kiderült, a vidámpark régi játékait újabb 1-1 zseton átadásával lehet megnézni. Igaz, legalább volt attrakció is: a gyerek élvezte, hogy néhány bábu mozgott és végig lehetett menni a tükörlabirintuson is. A bejáratnál viszont büdös volt - a 3 éves vissza is fordult, hogy köszöni, ide nem megy be -, mert mint kiderült, pont a zsiráfok vannak alattunk.

A park nagy dobása a magyar mesékre épülő Hetedhét Palota, ahol újabb meglepetés ért: hiába csak kísérő a felnőtt, ugyanúgy elkérnek 4 zsetont (800 ft) fejenként a belépésért, amiért 2 órát lehet bent lenni, az időt szorosan tartani kell, ha nem akarunk újabb zsetonoktól megválni. Itt legalább a háromévest ingyen beengedték, de volt is alapja: túl sok játék itt sem volt a számára.

©

A Vuk, Süsü, Dr. Bubó és Mekk Elek mesékre épülő részlegek után hallatszott fel az első csatakiáltás: "juhú, gyertek gyorsan, ez nagyon szuper!!!" Akkor érkeztünk meg Pom Pomhoz. A második nagy örömöt/izgatottságot a játszóházra emlékeztető "Brekk berek" névre elkeresztelt tér váltotta ki. A kettő között a nagy Ho-ho-horgásznál csak úgy eltelt az idő.

Bár jó a magyar mesékre építő koncepció, a park megálmodói nem vették figyelembe, hogy a mostani gyerekek ezeket a meséket nem ismerik, vagy ha igen, nem feltétlen szeretik (mielőtt megköveznek, fogalmazzunk úgy, hogy van más, amit jobban szeretnek. Igen, a magyarok közül is). A Süsüt azért nem, mert bábos, a Dr. Bubót, mert ijesztő, a Vukot pedig csak ünnepekkor adja a tévé. A Pom Pom menő és cuki, de nem a gyerekek, hanem a felnőttek fotózkodtak önfeledten Gombóc Artúrral. Ez volt az a nosztalgikus pont, ahol elmúlt a lehúzás érzése (később néha újra felsejlett), amire a gyerek fel is tette a koronát: "itt aztán nagyon jó dolga lehet a PomPomnak!'

Az ötlet jó volt

Hónapokat csúszott a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóparkjának átadása, amely végül pénteken nyílt meg a látogatók előtt, főként a 3-10 éves korosztályt célozva. A területen 2014-15-ben a Holnemvolt Park üzemelt, vidámparki játékokkal és állatsimogatóval.


A valamivel több mint kétmilliárd forintból megvalósított beruházás még nem készült el teljesen: a cikkben már említett Cápasuli ősszel nyit - ez a nagyobb, 44 milliárdos Pannon park beruházáshoz kapcsolódik -, ahogy a vadállatokat mentő és gyógyító részleg, a Sünispotály is később nyílik.


A HVG korábban arról írt, az eredetileg fából tervezett figurákat végül műanyagból készíttették el, miután rájöttek, nincs annyi fafaragói kapacitás, mint amennyi ehhez kell. Az ár viszont egyre ment feljebb: az állatkert tavaly júniusban például 381 millió forint extra támogatást kért és kapott a fővárostól. A Holnemvolt Park államilag kiemelt beruházásnak számított, a Belügyminisztérium adott rá 500 millió forintot.


A beruházással sem lehetett minden rendben, állítólag az Állatkert főigazgatója, Persányi Miklós nagyon elégedetlen volt azzal, amit a tavaly november eleji bejáráson tapasztalt.


Bár azt ígérték, a figurák strapabíróak lesznek, az építkezés alatt állítólag az egyiknek letört a karja.


Előnyére legyen mondva a helynek, hogy sok interaktív, érdekes játékot tettek be - bár néhány kapásból nem működött -, ami leköti a tabletet kedvelő generációt is, és a mesékhez passzoló állatokkal is lehetett találkozni. A sebességmérő futópályán viszont csak felnőtt győzi le Vahurt, a kutyát, a 10 év alatti kisvukokat tutira elkapja a kutya. Köztes generáció eredményét nem volt alkalmunk megnézni. Volt sok jó ötlet, csak néha úgy tűnt, félúton elfogyott a kreativitás. És aztán volt olyan terem, ami kifejezetten szegényesnek tűnt.

©

Akkor kellemes a hely, ha kevesen vannak: a játékokat a bejáratnál kapott órával háromszor lehet kipróbálni, a várakozást pedig nehezen viselik a gyerekek, illetve a szülők is, főleg, ha az idő is ketyeg. A szinte üres épületben is elhangzott az "újabb kört megyünk, mert még van két életünk" és a "de mi csak egyet szeretnénk játszani" párbeszéd, természetesen két idegen, a lehetőségért küzdő felnőtt között, és a "mikor jövök már én" kórussal  kísérve.

A játszóházra emlékeztető rész aztán már kifejezetten horror volt: a nagy trambulinba egyszerre csak két gyerek mehet be, ami kiírva nem volt, így a két termet egyszerre felügyelő nő néha átjött és rendet tett. A hatalmas, fából épített mászórész is inkább volt veszélyes, mint bizalomgerjesztő, a szűk nyílásnál sem volt például lefedve gumival vagy más, ütést tompító anyaggal a tartórúd. Mindössze egy matrica volt kiragasztva: vigyázz a fejedre. Ami még ennél is rosszabb, az a kicsiknek való, kislabdával teli medence, a közepén egy facsónakkal, amitől igazán labdázni sem lehetett, mert félő volt, hogy a gyerek beüti magát a csónakba vagy az azt rögzítő rudakba.

©

A palotára engedélyezett két órát végül nem kellett kicentizni, egyik gyerek sem ragaszkodott hozzá túl sokáig. Nem véletlen, ekkor már negyedik órája voltunk a parkban, ebéddel együtt. Az sem volt amúgy zökkenőmentes: a gyerekekre épülő rendszerből csak a gyerekmenüt felejtették ki - dinó formájú valamikkel együtt -, így pedig egy leves, illetve egy adag sülthús krumplival 2500 forintba került. A későn érkezők már csak saslik formájában találkozhattak a csirkehússal, ami egy kisgyereknél nem feltétlen menő. A sor is hosszú volt, úgy tűnt, mintha az egész park nem lett volna felkészülve egy ekkora tömegre. Holott a tömeg még visszafogott is volt. A mosdó sem volt gyerekbarát: gyerekvécének nem találtuk nyomát, ahogy fellépőt sem tettek a mosdóhoz.

©

Dicséret jár viszont azért, hogy a zsetonautomatánál a személyzet nem állt le vitatkozni, hogy 3 vagy 5 zsetont adott-e a gép egy ezresért, szó nélkül kiadták a másik kettőt is. Ezt a problémát nem tőlünk hallották először.

A kis családi kirándulás végül több mint 10 ezer forintba került belépővel, zsetonokkal és az igen visszafogott ebéddel együtt.

Egy pillanatig sem éreztük, hogy megérte ennyit itt hagyni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

Ha erre rábólint az Intel, az ön számítógépe is nagyobb biztonságban lesz

Ha erre rábólint az Intel, az ön számítógépe is nagyobb biztonságban lesz

Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő

Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Az észbontóan jól kereső Jennifer Lawrence elszántan harcol a politikai korrupció ellen

Az észbontóan jól kereső Jennifer Lawrence elszántan harcol a politikai korrupció ellen

Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét

Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét