szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Stop Soros, Alaptörvénymódosítás - ezek általános vitája várható ma az Országgyűlésben. A tegnapi viharos ülés után ma sem számíthatunk nyugodtabb kedélyekre. A napirend előtti felszólalások még csak jelezték a későbbi vita intenzitását.

10 órakor kezdődik a negyedik Orbán-kormány első törvényalkotási céljának, a kétharmados Stop Soros törvénynek és az Alaptörvény-módosításnak az általános vitája, illetve annak lezárása. A két törvénytervezetről itt és itt írtunk részletesen. A Stop Soros érezhetően felpuhult, hiába beszl a kormány szigorról és páncélról, a jogilag támadható részek kikerültek belőle.

De először a napirend előtti felszólalások jönnek. Az MSZP-s Tóth Bertalan napirend előtti felszólalásában végigveszi az Alaptörvény eddigi hét módosítását, és persze utal arra, hogy a gránitszilárdságúnak mondott alapjogi dokumentumot milyen gyakran módosítja megalkotótja. A módosítások mindig politikai célokat szolgálnak, arra valók, hogy letörjék a jog uralmát, mondja Tóth. A mostani módosítás célkeresztjében a független igazságszolgáltatás van ez derült ki Tóth számára, a közigazgatási bíróságok felállítása erre jó, ide fog tartozni például a közérdekű adatigénylés is, talán erre is keresztet vethetünk ezután.

©

Dömötör Csaba az Alaptörvény pozitív intézkedéseit sorolja, és azt, hányan vizsgálták azt. Az MSZP nem támogatja a módosítást, a baloldal mindig szembemegy az emberek akaratával, mondja a vasárnapi boltzár és a netadó ötletét felvető kormány államtitkára. A Stop Sorost sem támogatja az MSZP, az illegális bevándorlást támogatják ezzel. Semmi nem veszélyezteti a gyülekezési jogot, mondja Dömötör, bár az Alaptörvény-módosításba épp ezt szűkítő passzus kerül.

Gyöngyösi Márton következik a Jobbikból. A Fidesz ideológiai kanyarjaival kezdi (a hétfői ülésen a Fidesz épp ezzel támadta a Jobbikot), majd az európai kereszténydemokrácia jellegzetességeit sorolja, amelyek nem vágnak egybe a Fidesz politikai gyakorlatával. A szegényekkel a Fidesz nem foglalkozik, a szubszdiaritás elvét (kevesebb állam, több helyi kezdeményezés) egyáltalán nem gyakorolja, a kormány mindent centralizál. Majd a Jobbik politikáját és prioritásait sorolja.

Dömötör Csaba a kormány részéről furcsállja, hogy az a Jobbik emlegeti ezt, aki

a gárdamellénytől eljutott Heller Ágnesig.

A szegényeket és mobilitásukat a közmunka segíti, rezsicsökkentés volt és van, valamint a devizahiteleseknek is segített a kormány. Fontos a biztonság: az illegális migráció elleni harc és honvédelem. Túlléptünk a merjünk kicsik lenni filozófiáján,

Európában ma jobban odafigyelnek Magyarország szavaira, mint azt a mérete indokolná

- ezt talán senki nem vitatja.

Tordai Bence (Párbeszéd) kapja meg a szót, visszautal arra, hogy őt és Jakab Pétert is befenyítette Kövér László, idézi Jakab bűnözős híres első mondatát. Most is figyelmeztti őt a házelnök. De Tordai szerint nem ez rombolja a Parlament tekintélyét, hanem a Fidesz elmúlt nyolc éves tevékenysége. Sorolja az ügyeket a nyugdíjak megvédésétől a Fidesznek kedvező választási törvény elfogadásáig. Az utolsó tekintélyromboló ötlet a "Fidesz-bíróságok" létrehozása az Alaptörvény-módosításban.

©

Völner Pál IM-államtitkár válaszol Tordainak. A Párbeszéd méretével kezdi, és a választási eredményekkel folytatja. Aki meg tudja szerezni a kéthamradot, az tud kormányt alakítani. "Csak a választókon múlik  dolog", mondja Völner, őket kell meggyőzni, ilyen egyszerű (nem beszél a kampányeszközök és pénzek mértékének aránytalanságáról). A közigazgatási bíróságokról annyit mond, nem változik a bírói autonómia.

Nacsa Lőrinc a KDNP-ből a család jelentőségéről beszél. 2018 a családok éve, az Alaptörvény védi a házasság intzményét, nők és férfiak közti önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget. A balliberális kormányok viszont támadták a családot és relativizálták, külföldi érdekeket képviseltek és védtek. A bevándorlók helyett a magyar családokat akarja a párt támogatni.

Ő Nacsa Lőrinc, alul pedig a fideszes Simicskó István álmos
©

 Rétvári Bence államtitkár szerint a kormány az egész ország érdekeinek letéteményese, ezért védik a családokat. Nacsa feldobta amagas labdát, Rétvári sorolja a családtámogatás elemeit, például azt a lombikprogramot, amit a katolikus egyház támadott erősen.

Hende Csaba országgyűlési alelnök is felszólal, és Montesquieu gondolataival indít: a bírói hatalmi ág függetlenségéről beszél. Aggasztja, hogy Soros-bérenc "álcivilek" akarnak beszívárogni a bíróságokra, és érzékenyítő tréningnek álcázott befolyásolási kísérletekkel igyekeznek megfúrni az állam éberségét. Völner Pál válaszol neki, ő is kiemeli a külföldről finanszírozott szervezetek befolyásolási kísérleteinek veszélyét.

Ezzel zárulnak a napirend előtti felszólalások. az általános vitát kövessék percről percre tudósításunkban!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Elvesztette Soros-jellegét - Stop Sorosról és Alaptörvény-módosításról vitáztak a képviselők

Az első ügyekben esett egymásnak kétharmad és ellenzéke. Az Alaptörvény-módosítás látszattevékenység, a benne foglaltak eddig is megvoltak, az igazi cél a Kúria megbüntetése, vélte az ellenzék. A kormány tett arról, hogy az ellenzék ne fogadhassa el a javaslatokat, aztán pedig rájuk mutogathat majd. A Stop Soros egy vicc, a Fidesz átverte szavazóit, amikor teljesen átírta a törvényt, mondta az MSZP.

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Ugrik a lengyel kenguru: itt készül Európa elektromos autóbuszainak egyharmada

Ugrik a lengyel kenguru: itt készül Európa elektromos autóbuszainak egyharmada

Egyszerre négyen és mindössze öt percig nézhetik Rockefeller Center karácsonyfáját

Egyszerre négyen és mindössze öt percig nézhetik Rockefeller Center karácsonyfáját