szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Javítóintézeteket vizsgált a közelmúltban Székely László ombudsman és csapata. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Debreceni Javítóintézetét, valamint annak nagykanizsai telephelyét ellenőrizték. Nagyon rosszak a tapasztalatok.

Rüh, hepatitis, nemi betegségek, ötvenes évekbeli büntetőtáborokra emlékeztető hangulat, büntetéssel „jutalmazott” kérdések, öngyilkossági kísérletek – egyebek mellett ezeket tapasztalták az ombudsmani és munkatársai a debreceni javítóintézetben és annak nagykanizsai telephelyén. A pénteken megjelent Magyar Hang írt a megdöbbentő tapasztalatokról.

Székely László és csapata azt figyelte, hogy a munkatársak mennyiben képesek a kínzás és az embertelen bánásmód megelőzésére, illetve a javítóintézet képes-e a családban szerzett, bűnelkövetéshez vezető szocializációs hiányokat kompenzálni.

Nagykanizsán egy orvos arról számolt be, hogy a fiúk gyakran fordultak hozzá bőrgyógyászati problémákkal és a nemi szervek betegségei miatt. A rühességet is a panaszok között említette. Mindkét intézményben viszonylag sok gyerek szed nyugtatót. Történt falcolás (bőrön ejtett bevágás) és öngyilkossági kísérlet is.

Nagykanizsán ötvenes évekbeli rendszabályokat találtak a csoportszobák falán. A speciális csoportban például az ébresztéstől számítva „30 másodperc van kiállni az ajtó elé, vigyázzban”.

A személyzet gyakran „pedagógiai célú” pofonnal bünteti a rossz magatartású fiatalkorúakat. Több növendék szerint Nagykanizsán „tockos”, rúgás és „gyomrozás” is előfordult, tipikus büntetés a takarítás: fogkefével kell a fugákat tisztítani.

Az alkalmazott fegyelmezési és büntetési gyakorlat több szempontból is elfogadhatatlan az ombudsman szerint, aki a tapasztalt hiányosságok miatt az emberi erőforrások miniszteréhez fordult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!