5 milliós óvadékért cserébe megszüntették az emberölési kísérlettel vádolt politikus letartóztatását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Nyíregyházi Törvényszék úgy látja, a távoltartási végzés, meg a politikusra szerelt nyomkövető bőven elegendő.

A Nyíregyházi Törvényszék július 27-én az előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete miatt indult eljárásban – 5 millió forint óvadék ellenében – megszüntette dr. K. Gy. vádlott letartóztatását, és bűnügyi felügyeletet, valamint nyomkövető eszköz alkalmazását, s a sértettől történő távoltartást rendelt el vele szemben.

A vádirat szerint a vádlott 2015. február 25-én élettársát súlyosan bántalmazta, melynek következtében a sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A törvényszék idén március 20-án megszüntette a vádlott előzetes letartóztatását, mivel képviselő-jelöltként indult az országgyűlési választáson, és az eljárás a vádlott mentelmi joga miatt nem volt folytatható. A választások után a büntetőeljárás újraindult, és május 28-án ismét elrendelte a bíróság a vádlott letartóztatását.

A néhány nappal ezelőtt, július 27-én megtartott tárgyaláson a vádlott és védője óvadék ellenében indítványozta a letartóztatásának megszüntetését, a bíróság az indítványnak helyet adva – óvadék letétele esetére – megszüntette a letartóztatást és bűnügyi felügyeletet, valamint nyomkövető alkalmazását rendelte el a vádlottal szemben. Ezenkívül elrendelte a vádlott távoltartását a sértettől. A bűnügyi felügyelet keretében a vádlott nem hagyhatja el lakóhelyének közigazgatási területét.

A törvényszék álláspontja szerint a bűnügyi felügyelet, a távoltartás és a nyomkövető eszköz egyidejű alkalmazásának elrendelésével a kényszerintézkedési célok elérhetők. Figyelembe vette a törvényszék azt a tényt is, hogy a vádlott több mint három évet töltött letartóztatásban.

A végzés nem végleges, az ügyész fellebbezést jelentett be.

Hozzászólások