szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Igen, Orbán Viktornak valódi ellenzéke támadt: méghozzá az Európai Néppárt képviselőinek kétharmada. Ha szeretne a jobbközép pártok családjába tartozni, akkor el kell halasztania a márciusban beígért elégtételt, és vissza kell vennie a szeptemberre beígért nagy változásokból. Vagy dönthet úgy, hogy megcsinálja azokat csak azért is, de annak az árát meg kell majd fizetnie.

Az Orbán-kormány brüsszeli taktikáját pontosan írta le Judith Sargentini két hete a hvg.hu-nak adott interjúban. A Fidesz tehát lép kettőt a jogállamiság felszámolása felé, majd hosszas uniós alkudozás, jogászkodás és pereskedés végén visszalép egyet. Az elmúlt nyolc év során számtalan alkalom láthattuk ezt a kettős tánclépést. Európa kikelt a médiatörvény, a bírák nyugdíjazása, az egyházi törvény vagy a reklámadó kapcsán, majd Orbánék visszakoztak kicsit az eredeti cél megtartása mellett. A sok kis lépésből pedig összeállt az „illiberális demokrácia”, amelyet az Európai Parlament ezen a héten hatalmas többséggel ítélt a jogállamiságot súlyosan megsértő rendszernek.

©

A jövő héten kezdődő parlamenti ülésszaktól is azt vártuk, akkor újabb súlyos döntések sora következik, amellyel tovább korlátozzák a bíróságok függetlenségét, a tudományos élet szabadságát, a média működését, az önkormányzatiság elvét. Valamint a békemenetnek beígért „elégtétel” is formát ölt. Pontosabban a nyári figyelmeztető lövések után kiterebélyesedik.

A magyar kormány és az unió közös táncrendje a következő volt:

  • Kettőt előre,
  • kölcsönös kiabálás,
  • közös jogászkodás,
  • egyet hátra.

Most viszont az egész felett ott lebeg a 7-es cikkely szerinti eljárás. Vagy ami még fontosabb: az Európai Néppárton belüli kétharmados támogatás a Fidesz politikájával szemben. Az uniós folyamat kiszámíthatatlan, a szankció pedig felettébb esélytelen, de ettől még a magyar kormány megfigyelés alatt áll.

Ha szigorítanak a civilek elleni törvényeken, a paragrafusok erejével igyekeznek véget vetni a kritikus újságírásnak, vagy bedarálják a tudomány és felsőoktatás további intézményeit, Európa reagálni fog. És mostantól minden budapesti döntés a Sargentini-jelentés fényében lesz megítélve. Lám, mennyire igaza volt a zöldpárti képviselőnek és a dokumentumot megszavazó széles néppárti többségnek?!

Vagy esetleg ellenkezőleg: nicsak, Orbánék aláírják a CEU megmaradását Budapesten! Jé, elfogadják az Európai Unió Bíróságának döntését arról, hogy a Stop Soros- törvényben újraszabályozott menedékjog nem összeegyeztethető a közös jogi előírásokkal!

Orbán Viktornak választania kell, hogy mit érez fontosabbnak:

  • megpróbál a Néppárttal megharcolni, hogy tagsága fennmaradjon,
  • vagy inkább csinál Magyarországon, amit csak akar, és elengedi a Néppártot.

A kettő együtt nem fog menni. Orbán néppárti kritikusai és szövetségesei is a budapesti jeleket fogják figyelni ahhoz, hogy a Fidesz ellen vagy mellett tudjanak érvelni. Ez pedig a kettős beszéd végét jelentheti Orbán Viktor számára. A kormányfő által megcélzott európai szerep azzal jár, hogy reflektorba került. Választhat, mit képvisel itthon és külföldön: a liberális demokrácia lerombolóját a szélsőjobb tapsától kísérve, vagy a néppárti vonalat hazai durvulás nélkül.

©

Mi magyarok pedig ki vagyunk szolgáltatva annak, hogy Orbán miként dönt, milyen üzenetet akar küldeni Európába. Az unió ilyen téren nyújthat védelmet a magyar állampolgároknak, vagy ellenkezőleg: a Néppártból való kiszorulás miatt lehet gyorsítója is a jogállam teljes leépülésének.

A Sargentini-jelentés mögött álló néppárti képviselők működhetnek fék gyanánt egy más ellensúlyt már nem ismerő rendszerben. Vagy Orbán úgy dönt, a jobbközép elvárásai is meghaladják azt, ami engedményt még tenni hajlandó.

A jövő héten kezdődő törvényhozási ülésszak hamar választ ad majd a kérdésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben