szerző:
hvg.hu

Korlátlan italfogyasztással hirdet bulit bíráknak és igazságügyi alkalmazottaknak a Fővárosi Törvényszék elnöke. Az október közepén a Pesti Központi Kerületi Bíróság udvarára tervezett buli alighanem összefügg azzal, hogy a tavasszal Handó Tünde által megbízott Polgárné Vida Juditnak a kinevezéséhez meg kellene nyerni a bírák többségének támogatását.

Úgy látszik, elirigyelte a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik legrégibb kampányszlogenjét a Fővárosi Törvényszék egyelőre kevéssé népszerű megbízott elnöke, aki most bulit szervez kollégáinak, ingyenitallal és zsíros kenyérrel. A Markó utcai Pesti Központi Kerületi Bíróság udvarára szervezett partin az ígértek szerint lesz és karaoke is, a hangulatról pedig az 1998-ban eredetileg csupa APEH-alkalmazottakból alakult Tax&Roll zenekar – amely nevét az adó és rock and roll kifejezések összevonásból kapta – gondoskodik majd. Adóellenőrzés azonban biztosan nem várható az estén, a tagok többsége ugyanis ma már jogász, és az interneten fellelhető információk alapján ma már csak egy zenész képviseli az adóhatóságot.

A hvg.hu úgy tudja, a közelmúltban kiplakátolt rendezvény nem kis derültséget keltett az érintettek körében. A célja viszont minden bizonnyal nagyon is komoly: az ország legnagyobb bíróságának élén ugyanis május óta csak megbízott elnök áll, Polgárné Vida Judit, akinek megbízása valósággal sokkolóan hatott a törvényszéken és a hírek szerint még nem sikerült elnyernie a kollégák bizalmát. Pedig ismerős a terepen: ő volt az, aki öt éve, a hvg.hu által feltárt plágium ügy miatt volt kénytelen lemondani a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettesi posztjáról.

A bíróság Kisbíró című házi magazinjában Polgárné sajátjaként jegyezte mások írásait, ám ennek semmilyen következménye nem lett. Újabban egyébként már nem Paulo Coelhótól, hanem Yoda mestertől idéz a kollégáinak címzett üzeneteiben. A szerzői jogsértés miatt viszont nem indult eljárás és Polgárné karrierjében is csak egy kis, ám ma már látszik, hogy mindenképpen gyümölcsöző kitérőt jelentett az OBH-ban eltöltött néhány.

Kattintásra a kép nagyobb lesz
©

A megbízatása azonban csak májusig szól. A kinevezését pedig csak akkor remélheti, ha sikerül megszereznie a fővárosi bírók többségének támogatását. Enélkül viszont az Országos Bírói Tanács egyetértését kellene megszerezni a kinevezéshez, amire pillanatnyilag kevés esély látszik. Polgárné megbízása ugyanis nagy vihart kavart a bíróságokon belül. A posztra ugyanis egyetlen pályázó volt: Fazekas Sándor, korábbi elnök, az ő pályázatait (kétszer is nekifutott) érdemi indoklás nélkül ejtette Handó. A Fővárosi Törvényszék elnöki pályázata is az a fajta eljárás volt, amelyek miatt OBT-vizsgálat indult. Itt megállapították, hogy Handó törvénytelen kinevezési gyakorlatot folytat.

Az októberi buliról megkérdeztük a Fővárosi Törvényszéket is. A sajtóosztály válasza szerint ez lesz a törvénykezési szünet utáni évadnyitó rendezvény.

A kötetlenebb hangvételű rendezvény megtartására azért merült fel igény, mert a törvényszék méretéből és elhelyezkedéséből kifolyólag az egyes szervezeti egységek (a kerületi bíróságok, illetve akár csak a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyes csoportjai is) egymástól földrajzilag elkülönülten működnek, és bár a vezetők közötti együttműködés folyamatos, fontos, hogy a kollégák is jobban megismerjék egymást – magyarázták.

Hozzátéve: „erre kiválóan alkalmas egy kötetlen hangulatban eltöltött, élménygazdag rendezvény”. Az állítólag önkéntes szervezők szerint a „személyes jó kapcsolat a munkakapcsolatra és a dolgozók közötti szakmai együttműködésre is pozitív hatással van, így az esemény kiemelt célja a kollegialitás és az összetartozás érzés megerősítése”.

Érvelnek azzal is a buli mellett, hogy a bíróságok előtt az új eljárásjogi kódexek hatályba lépésével számtalan új kihívás áll, amelynek hatékony kezeléséhez elengedhetetlen a törvényszék valamennyi bíróságának, bírájának és dolgozójának az együttműködése. Éppen azért minden egyes dolgozót szívesen látnak – írják, „aki szívesen kikapcsolódna egy munkával eltöltött hét után, szívesen beszélgetne informálisabb körülmények között azokkal a munkatársaival is, akikkel a napi munkavégzés során személyesen nem találkozik, és nem utolsósorban kíváncsi a szintén kollégákból szerveződött hobbizenekarra”.

A bíróság közlése szerint a fellépő zenekar a bíróság fogalmazóinak hobbizenekara, „akik nagyon örültek a lehetőségnek, hogy ezen oldalukról is megmutathatják tehetségüket a kollégáiknak, így költségként ezzel kapcsolatban is csak az Artisjus részére fizetendő jogdíj merült fel”. A kötetlen hangulat megteremtéséhez szükséges „retro” stílusú környezet dekorációja, az ingyenes zsíros kenyér, valamint a csapolt sör, fröccs, és üdítők összköltségére vonatkozóan még nem áll rendelkezésre pontos adat – írják. A költség függ a résztvevők számától, melynek felmérése jelenleg is zajlik, a számlákat mindenesetre a Fővárosi Törvényszék állja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb repülőgépeket vásárol a honvédség, egyet rendszeresen Orbán használ

Újabb repülőgépeket vásárol a honvédség, egyet rendszeresen Orbán használ

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Ez azért nem gyenge: egész évben ingyen fognak játékokat osztogatni, kéthetente jön az újabb csomag

Ez azért nem gyenge: egész évben ingyen fognak játékokat osztogatni, kéthetente jön az újabb csomag

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat