Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Volt idő, amikor Orbánt nem az illiberalizmus, hanem a liberalizmus jövője izgatta, amikor egy kedves ideológusa nem a nyugati létmód halálát, hanem szabad identitásválasztás szükségességét hirdette, és amikor a Corvinus mai rektora az elhibázott harmadikutas stratégiákért az antikapitalista, modernségellenes attitűdöt kárhoztatta. Lássuk hát a nyomtatott Századvéget, amelyet most parancsolt lábhoz a kormány.

1990 nem ma volt, a Fidesz is jó messzire távolodott a rendszerváltás hajnalán vallott világnézetétől és értékeitől, és ez elég jól nyomon követhető a Századvég folyóirat korai számain, amelyeket ismerős nevek szerkesztettek.

"A liberalizmus minimalizálni kívánja az állam gazdasági és politikai szerepét, és a kollektív érdekképviseleti intézmények befolyását. A szociáldemokrácia viszont szükségesnek tartja az állam jelenlétét a gazdaságban a konjunktúraciklusok ingadozásainak csillapítása érdekében, központi elosztási mechanizmusokkal kívánja ellensúlyozni a kapitalista piacgazdaság működése során kialakuló társadalmi egyenlőtlenségeket, és kollektív érdekképviseleti intézmények révén a túlzott hatalomkoncentrációt a gazdaságban és máshol." Ez a termetes mondat áll az 1990/1-es Századvég szám borítóján, amelynek központi témája az volt: mi lesz veled, magyar szociáldemokrácia?

 

©

A Századvég főszerkesztőjét ekkor még Gyurgyák Jánosnak hívták, a szerkesztők között pedig ott találjuk Kövér Lászlót (ma parlamenti házelnök) és testvérét, Kövér Szilárdot (a Fidesz cégfantomizációs botrányából ismert alakját), Orbán Viktort (ma leginkább Vidi-meccsekre igyekszik luxusrepülőn), Stumpf Istvánt (ma az Alkotmánybíróság tagja). Az akkor pedig még államellenes Orbánból mára az államközpontú kapitalizmus igaz híve lett – igaz, a szocdemek társadalmi egyenlőtlenségeket ellensúlyozni kívánó igyekezete nem jellemzi.

Az első lapszámban interjú olvasható Kovács András szociológussal, aki Tamás Gáspár Miklósra mint a szociáldemokrácia kritikusára hivatkozik – ő ma már nem jobboldali szabadelvűként, hanem újbaloldaliként bírálja a szociáldemokráciát. A lapban szerzőként szerepel Vajda Mihály a marxizmusból akkorra már kiábrándult filozófus, a Lukács-óvodából indult, aztán a Fideszt is istápoló, azóta elhunyt filozófus Bence György, Solt Ottília, az SZDSZ elődje, a SZETA (Szegényeket Támogató Alap) legendás alakja vagy Vágvölgyi B. András, a Magyar Narancs egykori főszerkesztője, filmrendező.

Az 1990/2-es szám címe: Népiek és urbánusok – egy mítosz vége?

"Végóráit éli a népies-urbánus ellentét: Magyarországon is beköszöntött a tömegdemokrácia korszaka, amely az értelmiség által artikulált ellentéteket a tömegpártok számára értelmezhetetlenné, idejétmúlttá és végső soron feleslegessé teszi."

Ezt a 28 éves tételt mintha a mai kormányoldali kultúrharcos hevület mintha még nem érzékelte volna. Olvasható benne annak a Bogár Lászlónak a szerzőtársként íródott gondolata, aki ma azt vallja: "A világ kaotikus örvénylésének legmélyebben fekvő oka az, hogy bár a nyugatias modernitás az egész világot a saját létmódjának átvételére kényszerítette, ám erről a létmódról egyre inkább kiderülni látszik, hogy zsákutca az emberi lét számára". 1990-ben még ő is máshogy gondolkodott:

"Etnikailag sokszínű világunkban – és különösen Közép-Európában – az identitásválasztás szabadsága alapvető személyiségjog kellene legyen, annak minden garanciájával az általános tolerancia társadalmi közegében (...) álljon szabadságában bárkinek, hogy ne válassza a magyar nép-nemzeti identitást, hanem őrizze kisebbségi identitását, a nép-nemzeti, minden polgárra kiterjedő lojalitási kötelességek megtartásával."

 

©

Az 1991/1-es szám borítóján a tételmondat a következő: a posztkommunista államoknak nem csak lemásolniuk kéne a nyugati országok demokratikus intézményeit, mert az túl költséges, "akkor cselekednének helyesen, ha a nyugati államok mai gyakorlata helyett a civil társadalom és a korlátok közé szorított kormányzás korábbi hagyományait és eszméit vennék alapul". A Liberalizmus egykor és ma Századvég-számba két ikonikus liberális filozófus, Ludassy Mária és Kis János is adott cikket, olvashatunk a civil társadalom újjászületéséről – John Gray tanulmányában arról is ír, a totalitárius állam haldoklik, bármilyen kísérlet a feltámasztására, mint pl. Kína, középtávon halálra van ítélve.

Végül lássunk egy idézetet a 13-as számból, amely a politika és etika kapcsolatát boncolgatja. Lánczi András, a Corvinus rektora (borítóképünkön ő látható Kötcsén), aki maga fogalmazta meg a HVG-ben, hogy a NER-féle uram-bátyám viszonyok annak politikai részét képezik, nos ő is jegyez egy tanulmányt. Tételmondata pedig így szól:

"Tézisem a következő: a modernkori magyar politikai nyomorúságért, a kudarcos harmadikutas kísérletekért, melyeknek ma is megvan a táptalaja, a modern politika és erkölcs lényegének meg nem értése és az ebből kialakuló antimodernista, kapitalizusellenes mentalitás a felelős."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Elektromos triciklikkel erősít a posta