szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az utóbbi időben nagyon elszaporodtak a vadak a tó környékén, a lakók és a nyaralók sötétedés után már nem mernek kimenni az utcára.

A Balaton térségében több helyen is vadgyérítést kezdeményez a Balatoni Szövetség. A szervezet elnöke szerint több településen is tarthatatlan a helyzet, a vadak szinte minden éjjel a házak között járkálnak, így azt szeretnék, hogy a belterületi vadgazdálkodás jogi hátterének megteremtéséig az önkormányzatok, a térség vadásztársaságai és a rendőrség összehangolt munkával lőjenek ki néhány állatot.

Balassa Balázs az MTI-nek elmondta, hogy a szövetség korábban kapott egy levelet az észak-balatoniaktól, amelyet 700-an is aláírtak, és amelyben az állt, hogy a térség lakói elviselhetetlennek tartják a helyzetet. Szerintük a vadak olyan mértékben elszaporodtak, hogy az emberek sötétedés után már nem mernek kimenni az utcára, mert félnek, hogy egy vaddisznóval találják szembe magukat. Arról számolnak be, hogy a vadak háziállatokat sebesítenek meg, és sok nyaraló inkább visszamondja foglalását vagy előbb hazamegy az utcákon kószáló vaddisznókondák miatt.

Az állomány gyérítése viszont csak tűzoltásra lenne jó: a levélírók szerint hosszú távon életszerűbbé kellene tenni a belterületi vadbefogás és vadkilövés szabályozását. A legtöbb gond a vaddisznókkal van, de az utóbbi időben elszaporodtak a térségben a rókák, szarvasok, őzek, és varjak is.

A Balatoni Szövetség legutóbb idén júliusban fordult az agrártárcához, akkor már másodszor belterületi vadgazdálkodás jogi hátterének megteremtését, de eddig még nem kaptak választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Oxfam: A világ 10 leggazdagabb embere 500 milliárd dollárral gazdagodott a pandémia idején

Oxfam: A világ 10 leggazdagabb embere 500 milliárd dollárral gazdagodott a pandémia idején