szerző:
hvg.hu

Az ENSZ-ről és a közgyűléséről, Donald Trump nagy bejelentéséről, a magyar családokról és nyugdíjasokról beszélt a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában.

Az ENSZ a migráció legalizásálán dolgozik, és ebben partnerre talált az Európai Bizottságban – mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth rádión. A világszervezet közgyűlésére szerint Magyarországon hagyományosan nem figyelnek oda – általában ő is a külügyminisztert szokta küldeni, mert neki itthon van fontosabb dolga is –, de ez alkalommal olyan beszédek hangzottak el, amelyekre ő is felkapta a fejét.

A miniszterelnök két beszédet emelt ki: Dmitrisz Avramopuloszét, az Európai Unió migrációügyi biztosáét és Donald Trump amerikai elnökét. Szerinte ezek szándékbejelentések voltak, amelyekből a következő évben számos dolog meg is valósul majd.

Avramopuloszt keményen kritizálta Orbán, a görög politikus szerinte „a mi alkalmazottunk”, így az volna a dolga, hogy az unió összes tagállamát képviselje, ha pedig nem tudja, akkor ne nyilatkozzon a teljes közösség nevében, hiszen ez vitatéma. A kormányfő szerint a biztos azonban arról beszélt az ENSZ-ben, hogy a migráció jó dolog, folytatni kell a „betelepítési programot”, az EU pedig részt akar venni a világszervezet migrációs csomagjának megvalósításában.

A kérdező, Nagy Katalin erre felvetette, hogy Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ugyanezt csinálta korábban. Orbán úgy reagált, hogy akkor még csak Magyarország volt a migrációt ellenző állásponton, mostanra azonban újabb és újabb országok osztják ezt. A miniszterelnök megjegyezte: reméli, hogy a jövő májusi EP-választások alkalmával Avramopulosz és Mogherini talpára is útilaput kötnek.

Ez a megjegyzés ismét csemege volt Nagy Katalinnak, aki azt kérdezte: felkészült-e a kormány a bevándorláspárti ellenzék lejárató hadjáratára a kampányban. Orbán erre hosszan értekezett arról, hogy a magyar kormány nem támad, szapul egyetlen más államot sem, de ha megtámadnak minket, vagy meg akarják mondani, hogyan éljenek a magyarok, „mi sem maradunk adósok”, avagy „olyan lesz a fogadjisten, amilyen az adjonisten”.

Éppen ezért – folytatta – a kampányról nem nyafogva, hanem férfiasan fog beszélni. Mint mondta, a felesége és más asszonyok, akikkel találkozik, csak azt szeretnék, hogy béke, nyugalom, biztonság legyen, ehhez azonban időnként meg kell harcolni a harcokat. Ő is szeretné már, hogy a migráció kérdésében dűlőre jussanak a felek, és hogy ő is mondhassa az asszonyoknak, hogy a csata véget ért, nincs már szükség háborúra, de ez még nem történt meg. Május ebben a folyamatban fontos lesz, akkor meg kell változtatni az Európai Unió politikáját.

A beszélgetés ezután visszakanyarodott Donald Trumpra és az ENSZ-ben mondott beszédére, amelyben elutasította a globális kormányzást. Orbán arról beszélt, hogy bár mindig megadta a tiszteletet az Egyesült Államok vezetőinek – bármilyen nehéz is volt például a külügyminiszter Hillary Clintonnal együttműködni –, mindig kifejezte, ha olyan politikát folytattak, ami Magyarország számára nem volt előnyös.

Azzal folytatta, hogy a 2016-ban megválasztott Trump – akit ikonnak nevezett – egész mást képvisel, mint az elődei az elmúlt évtizedekben, beszédében pedig azt jelezte: szakít azzal a „világjobbító szándékkal”, amelyet a korábbi amerikai adminisztrációk magukra vettek. A kereteket folyton feszegető Trump szerinte most azt mondta ki, hogy ez a világra kényszerített akarat az amerikaiak érdekeivel ellentétes. Orbán úgy fogalmazott, e beszéd, az illetéktelen befolyásolási próbálkozások beszüntetéséről szóló hír hallatán sok ország vezetőjének, népének szívéről gördült le kő.

Szóba került a még tavasszal belengetett családi konzultáció is, az, hogy Orbán megállapodást akar kötni a magyar nőkkel, szerinte ugyanis a népesedési probléma kezelése a következő négy év legfontosabb kérdése. A konzultáció tartalmát elmondása szerint péntek délután véglegesítik.

Arról is beszélt, hogy az EU-ban a demográfia a számok tudománya: sokan nyugaton úgy gondolják, ha hiányoznak emberek, jöjjön be másik, egy európait kicserélnek egy afrikaira. A magyar nép nem így érez, mert erős a nemzettudata és a családi érzelmei. „Nem számok, magyar emberek kellenek” – jelentette ki, ahhoz meg család, anya meg apa, lehetőleg egy nő meg egy férfi, és persze gyerekek.

Orbán – mondta – olyan Magyarországot képzel el, ahol a gazdasági, anyagi nehézségek miatt a fiatalok nem változtatják meg a családalapítási, gyermekvállalási terveiket. Ez pedig, bár rövid távon lehet, hogy sokba kerül, drága vállalkozás, a legjobb befektetés. Ezután a magyar gazdaság sikereit sorolta, majd hozzátette: olyanok a kilátások, hogy szabad bátor, nagy ívű és költséges beruházásokat tenni a családok érdekében.

Az idősekkel is hamarosan találkozik Orbán, aki megnyugtatta a nyugdíjasokat. Csütörtökön egyeztetett Varga Mihály pénzügyminiszterrel, és kiderült, hogy a gazdasági növekedés elérte azt a szintet, amelynek alapján kijelenthető ennek az évnek a végén is kapnak nyugdíjprémiumot.

Azt is megjegyezte a miniszterelnök, hogy egyensúlyban kell tartani az idősek iránti tiszteletet és a jövő iránti elkötelezettséget, azaz a nyugdíjasok és a fiatalok támogatását. „De hát a kormányzást ezért is nevezik művészetnek” – mondta, hozzátéve, hogy mindez az elmúlt nyolc évben jól sikerült.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő

Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő

Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Hatalmas sport-divatterepjárót leplezett le a VW

Hatalmas sport-divatterepjárót leplezett le a VW

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Jöhetnek az okosfegyverek az amerikai hadseregben

Jöhetnek az okosfegyverek az amerikai hadseregben

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések