szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőn megkezdi munkáját a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Október elsején kezd működni a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az intézmény már korábban is létezett önálló formában - bár akkor még Országos Közegészségügyi Központnak hívták - de a Miniszterelnökséget korábban vezető Lázár János kiharcolta, hogy olvasszák be az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

Most éppen fordítva történik: az NNK-ba olvadnak bele az Emmi országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára (az Országos Tisztifőorvosi Hivatal megszüntetése óta ez a bonyolult elnevezés él) által irányított szervezeti egységek. A központ alá tartozik országos hatáskörrel a közegészségügyi, járványügyi biztonság és a betegbiztonság, az egészségfejlesztés, a kórházhigiéné, az egészségügyi intézmények működési engedélyeztetése és a munkaegészségügy területe.

Az új intézményt Kásler Miklós miniszter fogja irányítani, de a minisztérium jogutódjaként önálló lesz, vezetőjét újra országos tiszti főorvosnak nevezik. Az ő feladatkörébe tartozik a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek közegészségügyi és járványügyi feladatainak ellátására kijelölt szervek szakmai felügyelete is. Az Emmi korábbi közlése szerint az NNK részt vesz az országos népegészségügyi programok kidolgozásában, szervezésében, illetve azok végrehajtásában is. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

Az OGYÉI ellenőre szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

Az OGYÉI ellenőre szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát