szerző:
Domány András

Alaptörvény-ellenes mulasztást követ el az országgyűlés, amikor nem hajlandó szabályozni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség jogállását – mondta ki az Alkotmánybíróság, és az év végéig adott határidőt a pótlásra.

Ez már a második megrovás, mert 2017 decemberében is született egy ilyen határozat, amelyre azonban a parlament rá se hederített. Az Iványi Gábor által vezetett egyház szeretné, ha intézményeinek egyházi fenntartójaként ismernék el, és ennek megfelelően kapna költségvetési támogatást, hiszen fontos feladatokat lát el, de ezt a hatóságok visszautasítják, mert a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) nem szerepel a bevett egyházak között. Ez hátrányos megkülönböztetés.

Az egyházi törvény többször változott, több Ab-határozat és az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete is foglalkozott vele, sőt magának az alaptörvénynek a vonatkozó részét is kétszer módosították közben. A jogi helyzet tehát nehezen áttekinthető, de tény, hogy végül 2014-ben Balog Zoltán akkori miniszter azzal küldte meg az országgyűlésnek a MET bejegyzési kérelmét, hogy az egyház megfelel a törvényi feltételeknek.

Ezután 2014 nyarán a parlament igazságügyi bizottsága két ellentétes változatot terjesztett be: egy elutasítót – érdemi indoklás nélkül, de ezt támogatta a testület többsége – és egy elfogadót, hogy végül a plénum dönthessen. Ám ezt sem a teljes négyéves ciklus során, sem az idei választás óta nem tűzték napirendre, pedig erre az Ab már tavaly decemberben figyelmeztette a törvényhozókat. Ez az Ab szerint a jogbiztonságot sérti, amit az is mutat, hogy különböző bíróságok különböző módon ítélték meg a MET helyzetét.

A parlamenti döntés hiánya megfosztja az egyházat attól a törvényi jogától, hogy egy esetleges elutasítással szemben az Alkotmánybírósághoz forduljon, ez utóbbit pedig attól, hogy elbírálhassa a panaszt.

Tehát az országgyűlés megszegi a maga által hozott alaptörvényt, amikor halogatja a döntést, és mulasztását ez év végéig pótolnia kell – mondja ki a határozat. Különvéleményt hárman fejtettek ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

NYT: Kínai hackerek lopták el a Marriott vendégeinek adatait

NYT: Kínai hackerek lopták el a Marriott vendégeinek adatait

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

A kormányzati gyűlöletkampányt népszavazással nem lehet megállítani

A kormányzati gyűlöletkampányt népszavazással nem lehet megállítani

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát