szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Innentől lehet trükközni az életkorral.

Ma került fel a kormány honlapjára a felsőoktatási törvényt több ponton módosító csomag, amit kizárólag ma lehet véleményezni, a közigazgatási egyeztetés során az érintettek múlt héten megkapták a tervezetet. Több érdekes módosítást is találtunk benne: az egyikkel a az Emberi Erőforrások Minisztériuma lazítana a rektori kinevezés szabályain. A jelenleg hatályos jogszabály alapján a "magasabb vezetői és a vezetői megbízás a hatvanötödik életév betöltéséig szólhat", amit most megtoldanak azzal, hogy

ha a rektori pályázat kiírása napján a pályázó még nem töltötte be a hatvanötödik életévét, de azt a pályázati időszak vagy a megbízás pályázatban kiírt időtartama alatt betölti, akkor legfeljebb három évre megbízható.

A javaslat indoklása szerint azért enyhítenek a szabályon, mert "a nagy tapasztalattal bíró rektoroknál" indokolt lehetőséget adni arra, hogy a hosszú távú programokat, az intézményfejlesztést végig vigye. Az oktatói munkakör betöltésének szabályain nem változtatnak, ott 70 év marad a felső korhatár.

A Testnevelési Egyetemet vezető Mocsai Lajos jövő márciusban lesz 65 éves, így, ha nem fogadják el a módosítást, távozni kényszerül. Pedig neki már sokszor kedveztek: azon túl, hogy létrehozták az önálló Testnevelési Egyetemet, egy törvénymódosítással kimondták, hogy az olimpiai érem doktori címmel egyenértékű, így Áder János kinevezhette rektorrádíszdoktorrá avatta a Debreceni Egyetem, Áder János pedig egyetemi tanárrá nevezte ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy EU-tag katonai lépéseket helyezett kilátásba Törökországgal szemben

Egy EU-tag katonai lépéseket helyezett kilátásba Törökországgal szemben

Felvette a kamera, ahogy bemásztak a remízbe összefújni két metrókocsit

Felvette a kamera, ahogy bemásztak a remízbe összefújni két metrókocsit

A bányászatot is védelmezi a kormány

A bányászatot is védelmezi a kormány