szerző:
hvg.hu

Egy normális előválasztás kell, és akkor elindul a főpolgármester-jelöltségért Zugló polgármestere, az MSZP-P egykori miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely.

Tarlós István vállal még öt évet Budapest élén, ő lesz a Fidesz–KDNP jelöltje a jövő őszi főpolgármester-választáson – ezt jelentette be Orbán Viktor és Tarlós István szerdán délelőtt. Tarlós sokáig vívódott, de végül Orbán meggyőzte, illetve létrejön egy fejlesztési tanács is, ahol Orbán és Tarlós lesznek a társelnökök.

Ezt követően a Párbeszéd sajtótájékoztatót tartott, ahol a Mérce tudósítása szerint Karácsony Gergely azt mondta, Budapestet az elmúlt néhány évben a kormány gyámság alá helyezte, így a közvetlen főpolgármester-választás nem jelenti azt, hogy ne sérülne az önkormányzatiság.

Értelmetlen, a budapestiek érdekeit nem szolgáló beruházások helyett végre a budapestieknek kellene dönteniük arról, mire van szükségük, és ehhez egy ő érdekeiket szolgáló főpolgármesterre, valamint előválasztásra van szükség. Ezen az előválasztáson Karácsony szerint a választópolgárok dönthetnek arról, ki legyen az ellenzéki jelölt, és milyen programmal.

Az MSZP-P elkötelezett az előválasztás iránt, ha pedig ezt megrendezik, Karácsony indulni fog a főpolgármester-jelölti posztért.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi önkormányzati képviselője is sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszélt, „sorosozás volt, jövőkép nem.”

Nem kaptunk választ arra, hogy Orbán befejezi-e Budapest ostromát, vagy megadja, ami a budapestieknek kijár: tiszteletet, szabadságot, pénzügyi támogatást – mondta. Újságírói kérdésre Horváth azt is elmondta, az MSZP heteken belül meghozza saját döntését a főpolgármester-jelölti pozíció kapcsán, de hangsúlyozta:

az ellenzék akkor jár el helyesen, ha a Fidesszel szemben egy ellenzéki jelölt fog felállni.

Molnár Zsolt is arról beszélt, az MSZP, a Párbeszéd és a DK azt szeretné, hogy tartsanak egy előválasztást a főpolgármester-választás előtt, amelyen a budapestiek eldönthetnék, ki legyen Tarlós István kihívója. Az előválasztást nagyjából egy hónap múlva megkezdenék, és a Jobbikra az értékkülönbségekre való tekintettel nem számítanak, de

abban bízom, hogy a Momentum és az LMP – akik nagyon szeretnek a bázisdemokráciára hivatkozni – nyitottak lesznek a kezdeményezésre.

Azt mondta, ha az előválasztást Puzsér Róbert vagy Demszky Gábor nyeri, akkor az MSZP teljes mellszélességgel beállna mögéjük is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

Sztrájkra készül a PDSZ az elfogadott túlóratörvény miatt

Sztrájkra készül a PDSZ az elfogadott túlóratörvény miatt

Momentum: Fel kell készülni a polgári engedetlenség egyéb formáira is

Momentum: Fel kell készülni a polgári engedetlenség egyéb formáira is

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol