szerző:
hvg.hu/MTI

Az igazságügyi miniszter szerint a Sargentini-jelentés csupán egy ideológiai háború része, amit Brüsszel indított a magyarok ellen.

A Die Welt német konzervatív lapnak adott interjút Trócsányi László. Az igazságügyi minisztert a Sargentini-jelentésről és az annak elfogadása után kezdeményezett hetes cikkely szerinti eljárásról kérdezték, a politikus pedig igyekezett meggyőzni az újságírót, hogy a jelentés tulajdonképpen egy ideológiai háború része, amit Brüsszel indított Magyarország ellen a migrációval kapcsolatos álláspontja miatt.

Trócsányi azt mondta, a jelentés igazságügyi rendszerrel kapcsolatos megállapításai felszínesek, és csak általánosítanak, az alkotmánybíróságról alkotott értékelése pedig "nevetséges". Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás megindítása

Európa megosztásának és gyengítésének története.

Arra a felvetésre, hogy a jelentést megszavazók szerint éppen a magyar kormány gyengíti az európai értékeket, Trócsányi úgy reagált:

nekünk másmilyen a világnézetünk, mi a társadalom kohézióját, történelmi gyökereinket, kultúránkat és nemzeti identitásunkat hangsúlyozzuk.

Szerinte Magyarország olyan értékeket képvisel, amelyek fontosak Kelet- és Közép-Európában, Nyugaton viszont az évek során veszítettek jelentőségükből. Nyugaton istenítik az egyént, Magyaroroszágon viszont a közösséget és a „nemzet szellemi fundamentumát” állítják a középpontba – mindez hatalmas vitát váltott ki Európában. Trócsányi úgy látja, Nyugaton az egyenlőség fogalmát – tévesen – úgy értelmezik, hogy mindenkinek joga van például házasodni, Magyarországon viszont csak egy férfi és egy nő kapcsolata lehet házasság.

A szabadság Nyugaton az egyén határtalan szabadságát jelenti, mi viszont abban hiszünk, hogy a szabadság felelősséggel jár

– mondta Trócsányi.

A politikus szerint az értelmezésbeli különbségek miatt Magyarország néha nem ért mindenben egyet Brüsszellel, ezt viszont mindenkinek tiszteletben kell tartania. Trócsányi úgy véli, „szellemi totalitarizmust" jelent, ha egy ideológia rákényszeríti nézeteit másokra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

5,9 milliárdot költhet a kormány a Sargentini-ellenes kampányára

A Sargentini-jelentés megszavazásának napján a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződést kötött Balásy Gyula két reklámcégével „Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása” tárgyban. Futnak a kampányok.

Az oroszok nem számolnak Paks II. további csúszásával

Az oroszok nem számolnak Paks II. további csúszásával

Adventi irodalmi naptár - december 13.

Adventi irodalmi naptár - december 13.

Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik

Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Gyógynövénypiac mint nemzetstratégia?

Gyógynövénypiac mint nemzetstratégia?

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók