szerző:
hvg.hu

Ahogy a nácik próbálták kivonni a forgalomból Winston Churchillt, úgy vált napjainkban célponttá Orbán Viktor. Ezért elfogadhatatlan, ha magángépen repül, neki szigorúan őrzött kormánygép jár – vezeti le Földi László.

Vannak olyan politikusok, akiknek beosztása, sőt talán még az ország, amelyet vezetnek, sem jelent külső kockázatot, mégis célponttá válhatnak – vezeti fel írását Földi László. E csoport tagjai esetében a személy az igazi célpont és nem az általa betöltött hivatal. Az őt támadók éppen abban bíznak, hogy eltávolítása esélyt ad az általuk kívánt politikai fordulatnak.

Ilyen célszemély volt a történelemben a II. világháború idején Winston Churchill, Nagy-Britannia miniszterelnöke, akit a hitleri német vezetés próbált meg kiiktatni. És ilyen célpont napjainkban Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is

– írja Földi László a "hírszerző szemével". Márpedig szerinte ha valaki célpont, akkor az őt védő biztonsági szolgálatra is több feladat és felelősség hárul. Ebben a műfajban nem igaz, hogy kis ország, kis biztonság. A célponttá vált politikus biztosítása és például utaztatása szakmát próbáló kihívás – figyelmeztet. Nem elég a jó kiképzés és a felkészült, elszánt védelem. A technikai felszereltségnek is a legtökéletesebbnek kell lennie. Földi hangsúlyozza: a célpont nem utazhat tömegközlekedési eszközzel, ahogy az általa használt bármilyen jármű csak és kizárólag az ő szállítására kell hogy a rendelkezésre álljon. Ezeket pihenőidőben is felügyelet alatt kell tartani, hogy illetéktelen meg se közelíthesse – figyelmeztet a legapróbb részletekre is.

Majd Földi ráfordul mondanivalója velejére:

Az utóbbi időben nagy vihart kavart az az Orbán Viktorról megjelent hír, hogy vállalkozók magángépét vette igénybe. Szakmailag elfogadhatatlan és túlzott kockázatot rejt, hisz ezen idegen járművek nem garantálják a védendő személy biztonságát. Az egyedüli elfogadható megoldás ezzel a gyakorlattal szemben, ha a célponttá vált magyar miniszterelnök kizárólagosan a neki fenntartott repülőgéppel utazik.

Kormánygépet Orbánnak – foglalhatjuk össze Földi követeléseit. Hozzá is teszi az újságíróként próbálkozó hírszerző, hogy "sok érzékeny megfigyelő ezért is szitkokat szórna az adófizetők pénze ürügyén". Mivel a kormány a jelek szerint már használ egy olyan repülőt, amely Orbán Viktor utazásait kiszolgálja, már repülnek is azok a szitkok. A fanyalgóknak Földi enyhén fenyegető hangsúllyal azt üzeni:

"mindenki, aki ebbe a kommunikációs zsákutcába téved, gondolja végig, szeretne-e valaha is valódi célponttá válni".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Méghogy túlóra... A világ egyik leggazdagabb embere szerint pont, hogy a kevesebb munka jelenti a jövőt

Méghogy túlóra... A világ egyik leggazdagabb embere szerint pont, hogy a kevesebb munka jelenti a jövőt

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók