szerző:
hvg.hu

A párt fellebbezett, és nyert: a bíróság szerint teljesen jogosan tették ki plakátjaikat, amelyek a helyi választási bizottság szerint rontották a fideszes jelölt esélyeit.

Korábban írtunk róla, hogy 50 ezer forintra büntette a Momentumot Szombathely Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottsága, mert az időközi választás előtt plakátokat helyeztek ki szerte a városban. A plakátok az Új Hende Tervről szóltak, ami utalás a város fideszes országgyűlési képviselőjére, Hende Csabára, a plakátokat pedig olyan köztulajdonú épületekre rakták ki, amelyekre az utóbbi időben szinte semennyit nem költöttek.

A választási bizottság akkor azzal indokolta döntését, hogy a plakátok „egyes tények elhallgatásával vagy elferdítésével” megpróbálják megtéveszteni a választókat, így pedig csökkentik a másik jelölt – ez esetben a fideszes jelölt – esélyeit. A Momentum fellebbezett a döntés ellen, amit a választási bizottság elutasított, arra hivatkozva, hogy

a plakát alkalmas volt a választók megtévesztésére, mert nem arányokat és mértékeket kifogásolt, hanem azt a tényállást sugallta, hogy a városvezetés, a FIDESZ-KDNP vezette kormány és annak prominens helyi képviselője ígéretei ellenére semmit, egy nagy "0"-t nyújtottak a városnak.

A bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy a pártot nem lett volna szabad megbírságolni.

E politikai vélemény - meghökkentő és akár túlzó megnyilvánulásai ellenére - a véleménynyilvánítás szabadságának legteljesebb biztosítása érdekében nem korlátozható

- közölte a testület. A Momentumra kiszabott bírságot eltörölték, a vizsgálatot pedig lezárták - írja közleményében a párt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tóth Richárd Itthon

Megvonnák az állami pénzt a Momentumtól és a Párbeszédtől

A két párt az ÁSZ-ellenőrzés feltételeit nem biztosította, többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető, ezért az ÁSZ kezdeményezte a Magyar Államkincstárnál a költségvetési támogatásuk folyósításának felfüggesztését. A Párbeszédnél azt mondták, megkeresik az ÁSZ-t a szükséges papírokkal, ha már a hivatal nem találta őket.

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

A Ripost szerint bukásra áll "a mocskos szájú diáktüntető", a lány ezt cáfolja

A Ripost szerint bukásra áll "a mocskos szájú diáktüntető", a lány ezt cáfolja

Megkezdődött az influenzajárvány

Megkezdődött az influenzajárvány

100 millió dollárral fizette le a világ leghíresebb drogbárója a mexikói elnököt

100 millió dollárral fizette le a világ leghíresebb drogbárója a mexikói elnököt

Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő

Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő

Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek

Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek