szerző:
hvg.hu

Hiába szidja a kormány Sorost és Brüsszelt: a magyarok még soha ennyire nem szerették az EU-t, mint most. Az európaiak 48 százaléka pedig erősebb EU-t szeretne, és csak 27 százalékuk gyengébbet.

Az Eurobarométer legfrissebb felmérései alapján rekordnépszerű az EU a magyarok körében: a 60 százalékuk gondolja úgy, az ország uniós tagsága jó dolog (Mészáros Lőrinc is nyilván az ő táborukat gyarapítja). Ez az elmúlt 25 év legjobb eredménye, és épp a duplája a 2014-es értéknek.

Az, hogy az EU-tagság hasznos, még többen gondolják így: 75 százalék. Érdekes és kicsit nehezen hihető eredmény, hogy a magyarok 75 százaléka a felmérés szerint tudta, mikor lesznek az EP-választások. A legfontosabb EP-választási témák csökkenő sorrendben: bevándorlás, gazdaság, fiatalok munkanélküliséga, terorrizmus elleni harc.

Az EU pozitív megítélése a 2016-os brexit szavazás után lódult meg, az Eurobarométer szerint azért, mert érzékelték az emberek a kontinens növekvő aggodalmát a Brexit hatásai miatt, valamint – a nehéz tárgyalások miatt – az EU-tagság előnyeinek tudatosítása is megtörtént. 66 százalék maradna az EU tagja Európa-szerte, 17 százalék lépne ki, vagy gondolkozna el ezen.

Nő az elégedettség az EU demokratikus szerepével kapcsolatban, a megkérdezettek 48 százaléka érzi úgy, számít a szava – ez áprilishoz képest 3 százalékos emelkedés. 

Amivel nem tetszik az embereknek: a választók fele nem elégedett az EU képviselte irányokkal, és ez a tagállamokra vonatkozóan is így van.

A nemzetállamok Európáját preferáló politikusok (a Fidesz ilyen irányvonalat képvisel) számára nem jó hír, hogy 48 százalék azt szeretné, nőjön az EU szerepe, 27 százalék pedig hogy csökkenjen.

A felmérés 27 ezer európai megkérdezésével készült.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ezek a legveszélyesebb zenék vezetés közben. Hallgatná őket?

Ezek a legveszélyesebb zenék vezetés közben. Hallgatná őket?

Veszélyben az utolsó pesti halászház

Veszélyben az utolsó pesti halászház

Tiltakoznak a szakszervezetek: mostantól ha füttyent a cég, ugrani kell a munkába?

Tiltakoznak a szakszervezetek: mostantól ha füttyent a cég, ugrani kell a munkába?

Sokaknál akadozik a Facebook

Sokaknál akadozik a Facebook

A NER elitje Orbánnal nézi a Vidi stadionavatóját a díszpáholyból - fotók

A NER elitje Orbánnal nézi a Vidi stadionavatóját a díszpáholyból - fotók

Slash, Slipknot, Robin Schulz: itt vannak az első nevek a VOLT-ra

Slash, Slipknot, Robin Schulz: itt vannak az első nevek a VOLT-ra