Tetszett a cikk?

Szégyenkezhet a kormány a legújabb uniós jelentés miatt: míg uniós átlagban egyre kevesebb a korai iskolaelhagyó és több a diplomás, itthon ez pont fordítva van. És az csak a kisebbik gond, hogy ezzel szembemegyünk az uniós vállalással. Az oktatási szakértő szerint becstelen, amit a kormány művel.

Siralmas összkép bontakozik ki az idei Oktatási Figyelőből, amelyet Navracsics Tibor oktatási biztos mutatott be a napokban. Az anyagot korábbi jelentésekre, vizsgálatokra és tesztekre alapozva állították össze. Kiderült, Magyarország számos fontos mutatóban le van maradva az uniós átlaghoz képest, de a korábbi magyar helyzethez képest is visszaesés tapasztalható.

Kevesebb a diplomás, több az iskolaelhagyó, és bár az uniós átlagot meghaladó (4,9 százalékos) a GDP-arányos költés, ez is kevesebb, mint három évvel ezelőtt volt. A diákok teljesítménye is romlik. Alapvető készségszintet sem éri el a 15 éves diákok

  • 27,5 százaléka olvasásból,
  • 26 százaléka természettudományokból
  • 28 százaléka matekból.

A matekon kívül három év alatt minden romlott, 8 százalékpontot. Ezeket 2017-es adatként tünteti fel a jelentés. Ez bőven az uniós átlag alatt van. A jelentés szerint

miután az egyes tagállamok között, illetve a tagországon belül is nagy a különbség, további reformokra van szükség, különösen igaz ez az alapkészségekre: további lépések szükségesek azért, hogy a fiatalok a megfelelő szinten megtanuljanak írni, olvasni és számolni.

A magyar helyzetre vonatkozó főbb megállapítások:

  • Többen mentek tanárképzésre, de a tanárhiány még mindig akut, nagy a lemorzsolódási arány, sokan 10 éven belül nyugdíjba mennek
  • Hatalmas a szakadék az iskolák között, erős a szelekció
  • A hazafias oktatás az általános és középiskolában is megjelenik
  • A legutóbbi törvényi változások rugalmasabbá tették a szak- és felnőttképzést, de a karrierlehetőségeket beszűkítették
  • A diplomások Magyarországon keresnek a legjobban a középfokú végzettségűekhez képest, de még mindig kevesen tanulnak tovább

A diplomások nem csak jól keresnek: a foglalkoztatási arányuk is kiugró, a friss diplomások elhelyezkedési aránya csaknem 89 százalék, ez viszont uniós átlag fölött van.

Kilátástalan helyzetben a szegények

A jelentésben sokat foglalkoznak a hátrányos helyzetű diákokkal. Felidézték, hogy a PIRLS-teszt alapján a diákok teljesítménye javul, de a számokat alaposan elemezve kiderül, hogy a diákok 37 százaléka olyan iskolába jár, ahol többségben vannak a hátrányos helyzetű gyerekek.

Ez a második legrosszabb arány az unióban, a hátrányos helyzetű diákokat erősebben elszeparálják, mint máshol.

A legkedvezőbb és leghátrányosabb helyzetben lévő diákok közti, teljesítménybeli különbség 57 pont, ez is bőven a nemzetközi átlag alatt van. Visszaidézik a PISA-jelentés megállapítását is, miszerint az összes részt vevő ország közül nálunk van a legnagyobb hatása a társadalmi-gazdasági helyzetnek a teljesítményre. A jelentés megállapítja, hogy a szelekció nagyon korai szakaszban elkezdődik, a szegregáció az elmúlt 10 évben nőtt, a hátrányos helyzetű diákoknak pedig nagyon kevés esélye van bekerülni a felsőoktatásba. (Ez tovább romlik 2020-tól, mikor már csak nyelvvizsgával lehet felvételizni – a szerk.) Az evidens, hogy egyenlőtlenség csökkenti a társadalmi mobilitást. A kilátásaik is rémesek:

az alacsony jövedelmű családoknak az uniós országok közül itt van a legkisebb esélye arra, hogy megközelítsék az átlagjövedelmet.

A Navracsics-féle jelentésben visszaidézik az Oktatási Hivatal 2017-ben elvégzett kompetenciamérését is, amely szerint a tizedikes szakközépiskolások átlageredménye a hatodikos általános iskolásokét sem éri el, a többi iskolatípusban tanuló diákok eredménye nem javult az elmúlt évekhez képest.

Az Európai Tanács után ez a jelentés is felszólította az Orbán-kormányt, hogy

tegyen lépéseket az oktatás eredményének javítása érdekében, növelje a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák oktatásának minőségét, és integrálja az oktatást.

Maruzsa: SIKER!!!

A siralmas helyzetről nem nagyon vett tudomást az Emmi köznevelésért felelős államtitkára, Maruzsa Zoltán, aki a jelentés pozitívumait emelte ki. Így azt, hogy az uniós átlagot meghaladja a fiatalok foglalkoztatása, vonzóbbá vált a pedagóguspálya – gyógypedagógus-képzésre 1700 hallgatót vettek fel, ez a 10 évvel ezelőttihez képest nagy emelkedés –, GDP-arányosan az uniós átlagnál többet költöttek oktatásra. A pedagógusok béremelését és az óvodai nevelés terén elért eredményeket is pozitívumként emelték ki a jelentésben – mondta Maruzsa. A kötelező óvodáztatás miatt 95 százalék fölött van a 4-6 éves óvodások aránya, ez jobb, mint az uniós átlag.

Maruzsa azt mondta, a nyugdíjba menő pedagógusok hiányát "egy minél vonzóbb életpálya kialakításával szeretnék orvosolni", az iskolák teljesítménybeli különbségét pedig az állami fenntartásba vétellel akarták kiegyenlíteni. Erre pár éve egy igazgató keserűen megjegyezte: sikerült egy szintre hozni az iskolákat, a jók is romlottak.

A béremelés torzít

Radó Péter oktatási szakértő azt mondja, a magasnak tűnő GDP-arányos költés mögött a pedagógusok béremelése áll. "Ettől egyik napról a másikra nem fognak jobban tanítani." A pedagógusok béremelése kontraproduktív, ugyanis a pályakezdők bérét nem emelték, nem is segített megoldani a pedagógushiányt. A forrás tehát nőtt, de az elosztás belső szerkezete katasztrofális.

"A növekvő ráfordítástól nem volt várható, hogy javuljanak az eredmények, a többi intézkedés – pl. központosítás – összegző hatása miatt zuhant be a tanulmányi teljesítmény" – mondja Radó, aki szerint a kormány ezt már nem kenheti a szocialistákra. "A hivatkozott, 2015-ös PISA-felmérés rossz adatait a 2011–13-as nagy átalakítás okozta."

Mikor a szakképzés átkerült az Emmitől először az NGM-hez, majd a legújabb ciklusban a Palkovics László vezette tárcához, a finanszírozása javult, ahogy "iszonyatos pénz megy" az egyházi intézmények működésének finanszírozására is, miközben az állami iskolák az utóbbi 6-7 évben "erősen pusztulnak le".

A lemorzsolódók aránya nemcsak a tankötelezettség korhatárának leszállítása miatt nő, hanem azért is, mert a finanszírozás változása után az iskolák már nem érdekeltek anyagilag abban, hogy bent tartsák a problémás gyerekeket 16 éves kor fölött.

Radó szerint becstelen, amit a kormány művel:

már most is kasztosodó, törzsi társadalomban élünk, ami az oktatásban történik, az arról szól, hogy jövőben is így maradjon. A következő 10-20 évre pályára állította Magyarországot a kormány. A szegregált oktatás miatt szétzuhan a társadalom, folyamatosan a saját belső ellentétei bénítják majd le.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Mormotát evett egy mongol fiú – bubópestises lett

Mormotát evett egy mongol fiú – bubópestises lett

Vízhiányos városokban fog élni az emberiség jelentős része

Vízhiányos városokban fog élni az emberiség jelentős része

Minden, csak nem visszafogott a Mugen-féle Honda Civic Type R

Minden, csak nem visszafogott a Mugen-féle Honda Civic Type R