szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

700 ezres ápolói bérek - az orvosok és ápolók elvándorlásának megelőzésére Romániában durván megemelkedtek a fizetések az állami egészségügben. Az orvoselvándorlás nem csökkent, és rtovábbra is gond, de lehet, hogy ezután a magyar ápolók és orvosok Romániába mennek dolgozni?

A doktorok, ápolók helyzetét elemezte négy magyar orvos Lorenzovici László vezetésével a román egészségügyben, érdekes adatokat tárva fel. Több gazdasági mutatót tekintve is a sereghajtó között van Románia az EU-ban, a kivándorlás terén pedig az első, de a gazdasági növekedés és az orvosbéremelések tekintetében is az. Az állami béremeléseket hajt végre, hogy megállítsa az elvándorlást, aminek hatására a magánszférából átmennek a szakemberek az állami szférába, de a kivándorlás mértéke nem csökkent - a béremelés önmagában kevésnek tűnik.

És mostantól lehet, hogy a magyar orvosok és ápolók is átmennek majd Romániába, ugyanis az orvosi átlagfizetés 130-150 százalékát, az ápolóinak pedig 150-200 százalékát kereshetik meg ott. Nettóban. Legutóbb 2018 márciusában emelt  a román kormány.

Az elemzők 11 romániai kóház bértábláját dolgozták fel, 655 orvos, 2572 ápoló adatait. A nettó jövedelmet vették alapul, amely tartalmaz alapfizetést, pótlékokat, ügyeleteket is. Az orvosoknál vettek szakorvos és főorvos átlagbéreket, illetve a legkisebb és legnagyobb béreket is megmutatták.

Megdöbbentő számok következnek:

©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!