szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben tíz minisztériumból hat nem foglalkoztat külön kommunikációs tanácsadókat és szakembereket, az erőforrásminisztériumban csak a miniszternek három beszédírója van, de még a kultúráért felelős államtitkár sem maga írja a szövegeit - derült ki az érintett tárcák hvg.hu adatigényléseire küldött válaszaiból. Az agárminiszter beszédeit a köz-, illetve kormánymédia két ismert alakja írja havi közel fél-fél millió forintért, miközben gyanúból az is bizonysággá erősödött, hogy az Emmi szándékosan packázik a "nem baráti" újságírókkal.

Valami hosszú ideje gyanús az emberi erőforrások minisztériumának kommunikációs gyakorlatában – már amennyiben kommunikációnak nevezhetjük persze, hogy hónapokig nem válaszolnak az újságírói megkeresésekre, a fenntartásuk alá tartozó kórházakra, iskolákra és kulturális intézményekre szigorú szájkosarat adnak, a jobb híján közérdekű adatigénylésként beadott kérdésekre adott válaszaikból pedig épp a lényeget hagyják le.

A minisztérium most azonban az eddigieknél is kreatívabb módon igyekezett bojkottálni az újabb adatigénylésünket, amelyben arról kértünk összesítést, hogy hány kommunikációs tanácsadót, beszédírót és egyéb, a miniszteri-államtitkári szereplések előkészítésében és dokumentálásában részt vevő szakembert foglalkoztatnak, és mennyiért.

©

Frappáns (?) válaszában az Emmi megküldött ugyan hét + három nevet (hét embert megbízási szerződéssel, hármat pedig rendes munkavállalóként foglalkoztatnak – róluk kicsit később), ám azt, hogy a listán szereplők mennyit keresnek, csak összesítve, jobban mondva, tömbösítve adták meg.

De azt sem akárhogy: bár a valóságról már az sem adott volna reális képet, ha a „tömbös” összeget elosztottuk volna héttel, illetve hárommal (hiszen nem feltétlenül keres ugyanannyit minden megbízott beszédíró vagy kommunikációs tanácsadó), de hogy még kevésbé lehessen kiszámítani a fizetésüket, még egyet csavartak a válaszon, és havi bértömeg helyett egy jelöletlen időszakra vonatkozót adtak meg. Mivel a listán szereplők megbízási ideje – mondanunk sem kell – véletlenül sem esik egybe: van, akinek januártól decemberig, másoknak júniustól, júliustól vagy augusztustól szól a szerződése –, az összköltségként megadott 20,19 millió forint totálisan értelmezhetetlen. Épp csak az nem derül ki belőle, hogy ki mennyit keres, és hogy mennyit költ a minisztérium havonta kommunikációs tanácsadókra, beszédírókra.

Fő a bizalom

A poén kedvéért a nevekhez tartozó feladatkörök leírásánál is elrejtett a tárca olykor egy-egy feladványt: húszan találgattuk nagyjából a szerkesztőségben, hogy mégis milyen munkakört takarhat az alábbi meghatározás: stratégiai helyettes államtitkár munkáját segítő, bizalmi jellegű, személyhez kötött protokolláris feladatok ellátása.

Nem tudtuk megfejteni. Amikor nyomozni kezdtünk a munkakör betöltője után (akit amúgy megbízási szerződéssel júliustól decemberig foglalkoztat az Emmi) a neve meglepetésre a gépkocsivezetők között bukkant fel a belső minisztériumi telefonkönyvben. Először azt hittük, valami tévedés – hiszen kommunikációs szakértőkről kértünk adatokat – de amikor az illetőt elértük telefonon, elismerte, hogy „alapból” valóban gépkocsivezető, de ezen túl megbízási szerződéssel is dolgozik Sölch Gellért helyettes államtitkárnak. Azt viszont, hogy mit takar a talányos hangzású munkakör, a feladat bizalmi jellegére hivatkozva nem árulta-árulhatta el, ahogy azt sem, hogy az extramunkáért mennyi pénzt kap havonta.

©

Az Emmi kommunikátorai között amúgy meglepő, máshonnan ismerős nevek is felbukkannak: a három, összesen 1,5 millió forintért foglalkoztatott belsős munkatárs egyike például a tavaly decemberig a miniszterelnök pénteki felkérdezőjeként a pénteki miniszterelnöki rádióinterjúk készítőjeként ismert Kocsis Éva, akit a szocális államtitkárság alkalmaz tanácsadóként – az államigazgatásban szokatlan, korszerű foglalkoztatási formában: távmunkában.

Akad volt rádiós a szerződésesek között is: a miniszter beszédei (vállalkozó szelleműek olvassanak bele például ebbe) három szakember, köztük a korábban a Petőfi Rádiónál (ma az Origónál) dolgozó Szende Gabriella kezét dicsérik. (Szende Gabriella cikkünk megkelenése után jelezte: nem írja, hanem utólagosan szerkeszti-korrektúrázza a miniszter beszédeit, még pontosabban Kásler Miklós már nyilvánosan elhangzott beszédeit veti össze az eredetileg leírtakkal, hogy ne maradjon benne helyesírási hiba - a szerk.)

Rajta kívül beszéd- és szövegjavaslatokkal segíti Kásler Miklóst a korábban az Antall Tudásközpontnak és a Schmidt Mária vezette Terror Házának is dolgozó Nyári Gábor történész, aki mellesleg Kásler hatkötetes Nemzeti nagyvizit sorozatát is szerkesztette-lektorálta korábban.

Vele azonos feladatkörben – miniszteri beszédek, szövegjavaslatok készítéséért és ezzel kapcsolatos bizalmi jellegű tanácsadásért – fizetik Nyári feleségét, az egyiptológus Nyáriné Sellyey Bernadettet is.

©

Kásler Miklós szerepléseit a Hatos csatorna nevű tévéadó kreatív igazgatója, a magát a miniszterhez hasonlóan multifunkciós emberként aposztrofáló jogász-természetgyógyász-zenész-rendező-arculattervező Gyarmati-Paor Zoltán örökíti meg. A Kásler Miklósról már évekkel korábban filmet forgató Gyarmati-Paorról csak onnan tudjuk, hogy havi 450 ezer forintot kap a munkájáért, hogy megbízását az Emmi szeptember elején feltüntette egyszer a tárca szerződései között.

A kultúráért felelős államtitkár beszédeit a Magyar Időkben rendszeresen publikáló író-költő Pál Dániel Levente írja, aki mellesleg a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja is egyben – megbízása aligha független attól, hogy a kulturális államtitkár, Fekete Péter májusig a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója volt.

Nem tanácstalanok

Az Emmi után a legtöbb kommunikációs tanácsadót az Agrárminisztérium foglalkoztatja: csak megbízási szerződéssel hetet. A miniszter, Nagy István beszédeit, köszöntőit és közleményeit például havi 470 ezer forintért írja Lévai András, a Kossuth rádió Hajnaltáj című agrárműsorának felelős szerkesztője, de a Magyar Időkben és a Demokratában is rendszeresen publikáló Vass Krisztián is havi 462 ezer forintot kap ezzel egybevágó feladataiért: a miniszter és az államtitkárok nyilvános szereplésein elhangzó beszédek, vázlatok írásáért és előkészítéséért.

©

További havi 356, illetve 320 ezer forintért alkalmazza a minisztérium még beszédírásra – emellett tanácsadásra, sajtófigyelésre is – a három éve a KDNP ifjúsági szervezetének elnöki székéért is induló Csontos Sandrát, és Böröndi Lajos költő-tanárt, aki 2014–16 között eggyel előkelőbb poszton, a tárca parlamenti államtitkára, Farkas Sándor politikai főtanácsadójaként dolgozott, de 2013 márciusában kirúgták, miután elhíresült „Majd fing elvtárs megoldja”- felütésű Facebook-bejegyzésében varangynak és liberálhülyéknek nevezte a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozó tanárokat.

Rajtuk kívül még két embernek fizet az AM havi 320, illetve 520 ezer, egy kis bt.-nek pedig további havi 200 ezer forintot kommunikációs szaktanácsokért, mindent összeadva tehát havi több mint 2,6 millió forintot költ erre a minisztérium.

A Miniszterelnökség a hivatalos válasz szerint nyolc „belsős” kommunikátort foglalkoztat, de hogy pontosan milyen feladatokért, azt nem részletezték. A nyolc ember bérét az Emmihez hasonlóan szintén tömbösítve adták csak meg, de azt legalább havi összegként, így ha egyes alkalmazottak bére nem is derült ki, az igen, hogy havonta összesen bruttó 3 808 500 forintot, vagyis átlagban havi 692 ezer forintot keresnek. A megbízási szerződésessel foglalkoztattak már nem keresnek ilyen jól: ketten egy öt és fél hónapos időszakra kapnak összesen 900 ezer forintot (vagyis nagyjából havi 163 ezret), egyvalaki pedig 3 hónapra 360 ezret.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Honvédelmi, az Igazságügyi, a Külügy-, a Belügy- és az Innovációs és Technológiai Minisztérium az adatigénylésre adott válaszuk szerint sem munkavállalóként, sem megbízási szerződéssel nem foglalkoztat sem kommunikációs tanácsadókat, sem beszédírásban vagy politikai szereplések előkészítésében részt vevő szakembereket, a Pénzügyminisztériumról pedig nem derült ki, mert a tárca a 15 napos válaszadási határidő lejárta után, többszöri figyelmeztetésre sem adta ki lapunknak a kért adatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!