szerző:
hvg.hu

A Fővárosi Vízművek szerint az ivóvízellátást nem veszélyezteti a rákkeltő anyagok folyóba szivárgása, a kormányhivatal szerint pedig már korábban kármentesítésre kötelezték a terület tulajdonosát. Most a hatóságok is mintákat vesznek a vízből.

Mint azt megírtuk, a Greenpeace pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy a Duna alacsony vízállása felszínre hozta az egykori Óbudai Gázgyár szennyezett talajából a folyóba szivárgó mérgek kis csatornáit, a szervezet októberben pedig mintát vett a vízből, a mérés pedig rendkívül magas szennyezést mutatott a rákkeltő naftalinokból, valamint a mérgező policiklusos aromás szénhidrogénekből (PAH) és a rákkeltő benzolból. A környezetvédők szerint a gázmassza már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti.

Az ügyben pénteken közleményt adott ki a Fővárosi Vízművek, amely hangsúlyozta, hogy a Budapesten szolgáltatott ivóvíz minden tekintetben megfelel a szigorú előírásoknak. Azt írták, a vállalat elkötelezett a környezet- és vízbázis-szennyezés megelőzése és megakadályozása iránt, és a maga eszközeivel mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

Társaságunk számára évek óta sajnálatosan ismert az egykori Óbudai Gázgyár kármentesítésével kapcsolatos probléma, amelynek megoldása, illetve megoldatlansága jellemzően a Duna alacsony vízállása esetén válik fokozottan égetővé

– írták, hozzátéve, hogy rendkívüli helyzetekben jól kialakított, különleges protokoll szerint üzemeltetik az ivóvízellátó rendszert, melynek része egyrészt a fokozott ellenőrzés, másrészt, amennyiben a kockázat ezt indokolja, az érintett kutak kizárása a vízellátó rendszerből, illetve "ürítőre" járatása. 

"Ennek megfelelően az utóbbi hónapokban tapasztalt dunai kisvízállásra való tekintettel a mintavételek és a vizsgált paraméterek száma a megszokottnál is magasabb. Vizsgálati eredményeink szerint a szolgáltatott ivóvíz minősége a hálózati ivóvízre vonatkozó összes követelménynek megfelel. A vizsgált paraméterek mért értékei továbbra is jóval határérték alatt vannak" – írták.

A Pest Megyei Kormányhivatal azt írta, az Óbudai Gázgyár területén lakosságot ellátó ivóvízkivétel (vízbázis) nincs, Budapest lakosságát ivóvízzel ugyanis a Szentendrei-, valamint a Csepel-szigeti vízbázis kútjai látják el, így az eset Budapest lakosságának ivóvízfogyasztását nem veszélyezteti.

A kormányhivatal azt írja, a környezetvédelmi hatóság az elmúlt években több alkalommal is tartott helyszíni szemlét a volt gázgyárnál, amelyek vizsgálatai igazolták a talajvízszivárgást a Duna irányába, de kizárólag alacsony vízálláskor (ún. depressziós hatás miatt).

A rendelkezésre álló eredmények alapján elmondható, hogy a Duna vízhozamához képest (még alacsony vízállás esetén is) a talajvízzel elenyésző mennyiségű szennyezőanyag jut be, ami a hígulás miatt már a part közelében sem mutatható ki

– írják.

A III. kerületi önkormányzat közleményében az írta, az ügyben az NKM Földgázszolgáltató Zrt. az illetékes, ugyanis övék a terület, nekik kell kármentesíteniük, a kormányhivatal pedig hozzáteszi, a kármentesítés jelenleg is folyamatban van, korábban pedig környezetvédelmi hatóságként jogerős döntésben kötelezték az NKM Földgázszolgáltatót beavatkozásra és a beavatkozás ideje alatti kármentesítési monitoring végzésére. "A beavatkozás elvégzésének célja a szennyezett földtani közeg és felszín alatti víz kármentesítési célállapot határérték alá történő megtisztítása, ezáltal a szennyezőanyagok Dunába jutásának megszüntetése" – írták.

Azt is hozzáteszik, hogy a Greenpeace vizsgálatai után az Óbudai Gázgyárhoz tartozó Duna-szakaszon pénteken ellenőrzést tartottak Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának kollégái és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóságának munkatársai is, ők azt vizsgálták meg, hogy a szivárgás kapcsán szükséges-e további intézkedés. A mintákat a PMKH Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya Környezetvédelmi Mérőközpontjának akkreditált laboratóriuma fogja megvizsgálni, és bekérik a Greenpeace mérési jegyzőkönyveit is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk