szerző:
Gergely Márton
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor sorsdöntő harcot lát Magyarországon és a világban, így logikus volt, hogy a rend fegyveres őre megjelenjen a kormányzati kommunikáció eszköztárában is. Az erő kultusza pedig előhívta azokat, akik a honvédelmi nevelésben látják az egészséges nemzettudat garanciáját. Aki volt úttörő, annak sok minden fájóan ismerős lehet.

„A katona nem azért van, hogy szúrjon, hanem azért, hogy senki ne szúrhasson”

– idézett egy régi bölcsességet az új vezérkari főnök kinevezését követően Orbán Viktor még tavasszal. Mi szurkálódhatunk az avíttas szavakon, a mai kor katonái viszont már se nem szúrnak, se nem vágnak. Miközben a modern védelmi politika az emberélet kioltására alkalmas robotok bevetésén vitatkozik, a magyar kormányfő leragadt a bajonettek korában. És itt nem egyszeri elszólásról van szó.

Aki nem lop egyszerre
A HVG hetilap aktuális kiadása az Orbán-kormány új honvédelmi ambícióit járta körül. Az újság választ keresett arra, honnan ered ez az új katonai fókusz, és kik keresnek a NATO miatt jelentősen megugró hadi kiadásokon. Szerintünk Önöknek is van egy tippje!

Negyedik miniszterelnöki esküjét követően az Országgyűlésben azt mondta: „kormányom felfogása szerint a szabadsághoz nem elegendő a három nagy hadsereget, a németet, az oroszt és a törököt kívül tartani a Kárpát-medencén, hanem olyan viszonyokat is ki kell alakítanunk, hogy az országunkon belül is szabadon rendelkezhessünk magunkkal”. Ez a helyzetértékelés már a XIX. században is csak korlátozottan lett volna helytálló. Német és török alakulatok a NATO kötelékében manapság rendszeresen járnak hazánkban, mi hívjuk be őket, és a minap Budapesten vendégeskedő Erdogan elnöknek épp hadiipari együttműködést ajánlott fel Orbán. Bár az orosz birodalmi ambíciók feltámadása akár fejtörést is okozhatna a magyar kormány számára, mégis velük javíttatjuk meg használhatatlan szovjet helikoptereinket és egyéb nehézfegyvereinket.

Kerítettek maguknak új ideológiát

A történelmi párhuzamok egy olyan kort idéznek, amikor még a teljes (férfi) lakosság feladata volt az ország védelmének biztosítása. És egyre inkább úgy néz ki, hogy az Orbán-kormány újra ezt a felfogást kívánja követendő példának állítani. Pedig a Fidesz sokáig érdektelenséget mutatott a katonásdi iránt. Orbán hat éve még beérte annyival, hogy a katonai díszszemlén a főtisztek között „nincs kövér”. A szemléletváltást ezen a területen is a 2015-ös migrációs válság és az annak megoldására felállított kerítés hozta el. A miniszterelnök ekkor döntött úgy, hogy kormánya toroczkaibb lesz Toroczkai Lászlónál. Orbán azóta maga is végvári vitézként inspektál a határon, vezeti az operatív törzset, avatja a tiszteket.

A katonák új szerepben
©

Az addig csak alibiző Hende Csaba belebukott a lassan készülő határzárba, érkezett a küzdősportból bemutatókat tartó Simicskó István, és a magyar katonák a nyilvánosság számára jól látható feladatot kaptak. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetről szóló törvény ugyanis lehetővé tette, hogy a krízis idejére a honvédség szerepet kapjon a más esetben feladatai közé nem tartozó határvédelemben.

Az előírások szerint a katonák fegyverhasználati joggal vesznek részt az államhatár őrzésében – a válsághelyzet pedig a tények ignorálásával azóta is tart. Ezzel párhuzamosan gépfegyveres katonai rendészek kezdtek járőrözni Budapest kiemelt helyszínein, mintha a nyugat-európai terrorfenyegetés érintené hazánkat is.

A TEK operett-tankjai után a magyar honvédek is bekerültek a kormányzati kommunikáció képi eszköztárába.

Iskolásokra lő az oktatási kormányzat

A 2018-as választási győzelem után a honvédség fejlesztése bekerült a kabinet leggyakrabban hangoztatott tervei közé. A kormányfő beszédeinek ismételt elemévé vált, hogy a mostani kormányzati ciklus kiemelt fontosságú feladata a nemzetbiztonság megerősítése lesz. „Egyre komolyabb erőfeszítéseket kell tennünk, hogy fenntartsuk saját civilizációnk több ezer éves rendjét, ilyenkor felértékelődik a rend és a béke, és vele védelmezőinek szerepe is”.

©

Hogy kinek is kell az orbáni világkép szerint az eddiginél jobban erőlködnie, arra félreérthetetlen utalás Simicskó új szerepe. A honvédelmi tárcát májusban elhagyni kényszerülő politikus kormánybiztosként felel a hazafias és honvédelmi nevelés kialakításáért, és saját bevallása szerint ehhez több minisztérium munkáját koordinálja. A kormány napilapjában úgy nyilatkozott:

„nagyon kevés olyan hely van a világban, ahol konkrét tantárgy a hazafias nevelés vagy a honvédelmi nevelés… viszont, ahol a tantervben ezek a szempontok is jelen vannak, erősebb és egészségesebb nemzettudatú fiatal emberek hagyják el az iskolákat”.

Kim Dzsong-Un nyilván magára veszi ezt a bókot, mindenki más döbbenten kérdez vissza: tantárgy lesz a honvédelmi nevelés? Papíron igen. A szeptemberi tanévkezdés előtt egy nappal jelent meg a Magyar Közlönyben, mit is kell tanítani a 9. osztályt kezdő gimnazistáknak heti két választott órában. A tantárgyat felmenő rendszerben vezetik be, egyelőre ez az egyetlen évfolyam, amely „alaki felkészítéssel” belevághat a száz éve is elavultnak számító nevelési programba. A tantárgy első foglalkozásain el kell sajátítani a „Vigyázz!, Pihenj!” parancsokra történő szabályos testtartást, az állóhelyben való fordulatok kivitelezését és a tiszteletadás módjait. Ezt a tudást a Fideszben és az államapparátusban később lehet kamatoztatni, azon túl viszont aligha.

A közlöny ismertetése szerint 15 órában túlélési ismereteket sajátítanak majd el a gimnazisták, hogy utána áttérjenek a lőelméletre. A találati pont épp úgy a tananyag része, mint a tüzelési testhelyzetek. Az elmélet pedig kiterjed a hadtörténetre, a Magyar Honvédség felépítésére, valamint az országra leselkedő veszélyekre. Igen, mondani sem kell, hogy a migrációs válságról is szót kell ejteni az órákon. 2020 szeptemberétől indul a szakgimnáziumok 11. osztályában a képzés, vagyis abban az évben már minden érettségi előtt álló diák olyan helyzetbe kerülhet, hogy vezényszóra kelljen masírozni.

Lassan elkészül az új NAT, kíváncsian várhatjuk abban hogyan jelenik meg a honvédelmi nevelés tantárgya. Ez a dokumentum akár minden diáknak kötelezővé is teheti a tananyagot. Ennek az oktatási reformnak pedig más tantárgyak lesznek a vesztesei. A természettudományi tárgyak szűkítése és összevonása már meg is indult a szakképzésben.

Szent-Györgyi helyett a példakép Kinizsi

©

Kásler Miklós humánminiszter közben arra tett ígéretet, hogy a hazafias nevelést már az óvodákban és az általános iskolában elkezdik. Az egykori főorvos utasítására olyan, az Emmi által készíttetett filmsorozatokat fognak vetíteni a legfiatalabbaknak, amelyek Kinizsi Pál, Toldi Miklós vagy Hunyadi János, illetve a magyar szentek történetét mesélik el. A kormányzati víziót tükrözi, hogy a miniszteri felsorolásban csak azokat a katonákat emelték ki, akik leginkább erejükkel tűntek ki kortársaik közül.

A fizikális képességek erőltetése nem Káslerrel érkezett meg a magyar oktatásügybe. A Fidesz a mindennapi testnevelést már korábban bevezette – minden racionális ellenérvet félredobva. Míg a diákok korábban az atlétika, a torna és a labdajátékok alapjait sajátíthatták el, addig újabban küzdősportokkal is „színesíteni” kell a kínálatot. Rövid kitérő: az erős hadseregére joggal büszke Nagy-Britanniában a testnevelés kifejezetten kerüli a versengést, mert a kudarc a gyengébbek kedvét szegheti. Márpedig a testmozgás a legjobb egészségmegőrzés – ez az iskolai testnevelés eredeti célja, és nem a hadsereg feltöltése.

A brit haderő megoldja az utánpótlását, Magyarországon azonban ezzel jelentős gondok vannak. A NATO magasan képzett, nemzetközi parancsnokság alatt dolgozni képes, professzionális katonákat vár el. Ehhez valahogyan vonzóbbá kéne tenni a honvédséget. A fizetés emelése és a munkakörülmények javítása helyett az illetékesek válasza: játszanak katonásdit a gyerekek, és akkor majd jönnek maguktól.

Emlékeznek még az úttörőkre?

Ahogy tavaly kiderült, az állami intézményfenntartó számos iskola igazgatóját kereste fel. A KLIK azt szerette volna tudni, van-e az oktatási intézményben olyan legalább 6x15 méteres helyiség, amely lőtér céljából átalakítható. Korábbi bejelentés szerint 197 lőtér kiépítését irányozta elő a magyar kormány, és erre 27 milliárd forintot el is különítettek. Ezzel párhuzamosan 21 mentőállomás építését vagy annak előkészítését határozták el 266 millió forintos keretből. A kormány értékválasztása tehát következményekkel van a költségvetés elosztására is.

©

Ésszerűbb lenne, ha a jelenlegi kormány megvizsgálná, mire ment a kommunista rendszer azzal, hogy a mostani tervekhez kísértetiesen hasonlító oktatással igyekezett a szocialista ifjúságot szófogadásra tanítani.

Kutatás nélkül is kijelenthető, hogy az idősebb generációkban a katonai ismeretek épp annyira elterjedtek, mint a kötelező nyelvoktatásból megmaradt orosz nyelvismeret. Továrisi konyec.

A rendszerváltás előtt az imperialisták veszélyeztették Magyarországot, most hasonló, mindent uraló fegyveres fenyegetést nem vizionál a hatalom. Orbán 2018-as beszédeinek ugyanakkor visszatérő eleme a szomszédos országok által erőltetett fegyverkezés intő példaként való emlegetése. Bár a kormányfő hangsúlyozza, hogy mi nem jelentünk senkire sem veszélyt, a magyar haderő kiemelt fejlesztése Raffay Ernőben már megindított valamit. Ahogy Trianon évfordulóján hangsúlyozta: az erős sereg a határrevízió előfeltétele.

Hogyan nyúlják le a honvédség fejlesztésére biztosított pénzeket? Erre ad választ az e heti HVG
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 6360 új fertőzött, 115 halott

Koronavírus: 6360 új fertőzött, 115 halott

Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint

Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát