szerző:
hvg.hu

Ezúttal is a Balásy–Csetényi–Kuna hármas nyert, de van egy kis csavar a történetben.

Szinte megállás nélkül költi a milliárdokat a kormányzat propagandára: a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) legutóbb júniusban kötött egy 25 milliárd forintos keretszerződést, ebből 18,7 milliárdot pedig már ki is osztott – írja a 24.hu. A portál szerint a legtöbbet, 5,9 milliárd forintot a Sargentini-jelentés ellen hangoló, szeptemberben indított kampányra szánták, ezt követi a Magyar Turisztikai Ügynökség 4,5 milliárdos, illetve az Államadósság-kezelő Központ 1,4 milliárd forintos megbízása.

2014 óta minden állami kommunikációs megbízást a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó NKH-n keresztül bonyolítanak, így az olyan nagy állami tulajdonú cégek, mint a Magyar Posta, a MÁV vagy a Magyar Turisztikai Ügynökség nem írhatnak ki saját közbeszerzést, a szükséges kommunikációs feladatokra a NKH talál ügynökségeket. A hivatalos magyarázat szerint a központosításra a költséghatékonyság miatt volt szükség, ehhez képest tavaly minden eddiginél több pénzt, 66 milliárd forintot osztott ki a kormány propagandacélokra.

Ez az összeg többnyire három kormányközeli kommunikációs ügynökségnél talált gazdára: Balásy Gyula vállalkozásai, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft., Kuna Tibor érdekeltségei, a Trinity Communications Kft. és a Young and Partners Kft., valamint Csetényi Csaba cégei, az Affiliate Network Kft. és a Network360 Kft. is jól jártak. Nem mellékes, hogy Balásy az utóbbi időben a kormány egyik kedvenc üzletemberévé lépett elő, Kuna Szijjártó Péter külügyminiszter barátja, Csetényi pedig Rogán Antal propagandaminiszter szomszédja, vagyis mindannyian elég közel állnak a kormányzathoz.

A legfrissebb, jelenleg is érvényes keretszerződést is ezzel a trióval kötötte az NKH, de két céggel már a szerződéskötés másnapján felmondták a megegyezést – a 24.hu szerint azért, mert Csetényi és Kuna cégeit szabályszegés miatt már hetekkel korábban kizárta a rendszerből a Közbeszerzési Hatóság.

Ezek a cégek 2018-ban összesen 23 milliárd forintnyi megbízást kaptak Rogán hivatalától, ami az NKH-n keresztül idén kiosztott összeg 98,6 százaléka.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

Ki nyert ma az ötös lottón?

Ki nyert ma az ötös lottón?

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor