szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A határozat segítette volna a fellépést a terrorizmust is támogató pénzmosással szemben, de egy képviselő kivételével a Fidesz EP-csoportja nem szavazta meg.

Egy kivételével nem szavazták meg a fideszes európai parlamenti képviselők azt az EP-határozatot, amely az EU pénzügyi érdekeinek védelméről, a csalás révén harmadik országokba került pénzek és vagyonok visszaszerzéséről szólt - írta Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő a Facebook-oldalán.

Ujhelyi azt írta, a jelentés azt szorgalmazta, hogy hatékonyabb legyen a fellépés a terrorizmust is támogató pénzmosással, az Unió területét is érintő sötét pénzmozgásokkal szemben, de a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál, Szájer József pedig nemmel szavazott. Egyetlen fideszes EP-képviselő nyomott csak igent, Hölvényi György.

Ujhelyi azt írja, a határozat szövege kitér arra is, hogy harmadik országokba kerülő uniós pénzek és a pénzmosás ügyében az Európai Ügyészség is segítséget tudna nyújtani, ehhez az intézményhez a Fidesz azonban deklaráltan nem akar csatlakozni.

Az MSZP-s politikus szerint a fideszesek azért tartózkodtak a plenáris szavazáson, mert nem mertek igent nyomni egy olyan jelentésre, amelyben az Európai Ügyészség pozitív hivatkozásként szerepel. Hozzáteszi, hogy a szakbizottságban Deutsch Tamás képviselő egyenesen a határozat ellen szavazott.

Ujhelyi azt is kiszúrta, hogy az Európai Parlament által csütörtökön elfogadott, a neonáci csoportok és újfasiszta erők elítéléséről szóló határozatát is több fideszes képviselő nem szavazta meg. Ezt a javaslatot egyébként a Fidesz pártcsaládja, vagyis az Európai Néppárt a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és a zöldekkel együtt jegyezte, de az EP jegyzőkönyve szerint bár a Fidesz jelenlévő képviselői közül többen is megszavazták, Bocskor Andrea és Deli Andor ellene voksoltak. Rajtuk kívül csak Néhány szélsőséges, EU-ellenes politikus szavazott a javaslat ellen.

A napokban az is kiderült, hogy a fideszes képviselők azt az uniós javaslatot sem szavazták meg, amely az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szólt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!