szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Száz évvel ezelőtt ezekben a napokban hullott szét a Monarchia, és bár ezzel a magyarok vágyott függetlensége megvalósult, a Trianon-trauma mindent maga alá temetett.

A HVG hetilap legfrissebb számában megnézzük, hogy a Fidesz a kezdetekben az eltérő értelmezések kiegyezését kereste, mára azonban lecövekelt az egyik olvasat mellett, és hatalmi szóval akadályozza a múlt feldolgozását.

1918-ban azt hirdették ezekben a napokban a magyar újságok, hogy „felszabadultunk a Habsburgoktól”, „Kossuth álma valóra vált”, valamint „éljen a köztársaság”. A centenáriumi írásunkban megszólal Szakály Sándor, a Veritas vezetője is, aki azt mondja, európai középhatalomból kis ország lettünk, így az elnyert függetlenség sokak szemében másodlagossá vált.

Csunderlik Péter történész pedig azt mondja, a száz évvel ezelőtti őszt túszul ejtette Trianon. Minderre később rárakódott a politika,

a jobboldalon monopólium lett a múlt értelmezése.

  • Az összeállításban olvasható interjúnk Heinz Fischerrel, az Osztrák Köztársaság centenáriumi ünnepségének fővédnökével, Ausztria volt államfőjével.
  • Továbbá közöljük Michal Hvorecky szlovák regényíró írását az országról, amely nem élhette meg a századik születésnapját.

A HVG teljes írását a szerdán megjelenő, legfrissebb HVG-ben olvashatja.

 

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Viharos szél miatt adtak ki riasztást

Viharos szél miatt adtak ki riasztást

Bárki magasságát megmérheti az új iPhone-okkal

Bárki magasságát megmérheti az új iPhone-okkal

Beárazták a Toyota percek alatt feltölthető villanymotoros autóját

Beárazták a Toyota percek alatt feltölthető villanymotoros autóját