szerző:
hvg.hu

Az LMP társelnöke szerint a Fidesz támadása világos üzenet. Senki se merjen kérdéseket feltenni és ellenőrizni a kormány munkáját.

Amióta Demeter Márta, az LMP azóta társelnökké vált politikusa lesre futott azzal, hogy ki az az Orbán Flóra, aki katonai repülőn ült (nem Orbán Viktor miniszterelnök lánya, hanem egy Orbán nevű századosé), azóta a Fidesz folyamatosan támadja őt, volt, hogy le is hülyézték a parlamemtben.

Demeter a Népszavának adott mostani interjújában kitart amellett, hogy az „iratbetekintés során látottak alapján indokolt volt feltennem ezt a kérdést, pont az ellenőrzés jegyében. Az iratbetekintésem és a kérdésem is törvényes volt.”

Ez egy írásbeli kérdés volt. Adhatott volna rá tárgyszerű választ a honvédelmi miniszter, ehelyett a Honvédelmi Minisztérium és a Kormányzati Tájékoztatási Központ már a kérdésem beadásának napján egy, az állításuk szerint a Magyar Honvédség állományába tartozó személyről és annak családjáról dobott be adatokat a nyilvánosságba – mondta.

Állítja, kérdése jogos volt, az az elképesztő hisztéria és ricsaj, amit ebben az ügyben csapott a Fidesz, szerinte indokolja a fenntartásait. „Nem először fordult elő, hogy írásbeli kérdést nyújtottam be, ellenzéki képviselőként ez a feladatom. A Fidesz támadása ugyanakkor világos üzenet az ellenzéki szereplőknek: ne merjenek kérdéseket feltenni, iratbetekintésekkel és más, törvényben biztosított jogaikkal élve ellenőrizni a kormányzat működését.”

Nem adott ki államtitkot, állítja, szerinte a Honvédelmi Minisztérium volt az, aki megnevezte Orbán századost. A sztorit pedig nem súgás alapján göngyölítette fel, ez csak a kormány becsípődése. Szó esik Orbán Viktor átvilágításáról is, Demeter szerint „valós igény a társadalom részéről, hogy csak az legyen miniszterelnök, és csak olyan személyek töltsenek be fontos közjogi tisztséget, akik nemzetbiztonsági szempontból nem jelentenek kockázatot, és akiket nem tud zsarolni egyetlen külföldi politikai vagy gazdasági szereplő, ellenérdekelt titkosszolgálat sem.”

Amikor társelnökké választották, Demeter azt mondta, készen állnak a kormányzásra. Kérdés, hogyan tudta mindezt nevetés nélkül elmondani. „Nem gondolom, hogy nevetséges cél lenne a NER leváltása. Mert mi ezért dolgozunk. Sokszor világossá tettük, hogy az LMP-nek egyik legfontosabb célja, a jelenlegi rezsim lebontása és egy kormányzóképes alternatíva megteremtése. A két dolog csak együtt tud működni, ezért készen kell állnunk egy jövőbeni kormányzati szerepre is.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Raskó György: Sok „borász” csodapalotát, medencét épít a támogatásból a barátainak

Raskó György: Sok „borász” csodapalotát, medencét épít a támogatásból a barátainak

Az ingyen takarító családtagokon bukhat el az airbnb-zés

Az ingyen takarító családtagokon bukhat el az airbnb-zés

Jávor szerint alkotmánysértő a magyar természetvédelem kivéreztetése

Jávor szerint alkotmánysértő a magyar természetvédelem kivéreztetése

Egyszerű csoda – ez volt Suzanne Vega Budapesten

Egyszerű csoda – ez volt Suzanne Vega Budapesten

Összeesett és meghalt egy ember a Keleti pályaudvarnál vasárnap

Összeesett és meghalt egy ember a Keleti pályaudvarnál vasárnap

Újabb kitüntetést vontak vissza a rohingják mészárlását tétlenül tűrő mianmari vezetőtől

Újabb kitüntetést vontak vissza a rohingják mészárlását tétlenül tűrő mianmari vezetőtől