szerző:
hvg.hu

Nincs bővebb tájékoztatás, csak annyi, hogy bűncselekmény hiányában megszűnt a nyomozás.

Bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden. Gál Kristóf az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlásai alapján elrendelt nyomozást, és nem találta bűnösnek a korábban Tiborcz István érdekeltségébe tartozó céget.

Az eljárás során jelentős mennyiségű iratanyagot foglaltak le és vizsgáltak meg, elvégezték a büntetőeljárási törvény előírásainak megfelelő valamennyi nyomozati cselekményt, és végül megállapították, hogy nem történt bűncselekmény.

Arról azonban nincs szó, kihallgattak-e bárkit is a nyomozás során, hívja fel a figyelmet a 444. Ugyanis július végén Pintér Sándor belügyminiszter azt állította, a Készenléti Rendőrségen belül külön nyomozócsoport foglalkozik az üggyel, és a hatóság intézkedett az iratok lefoglalására, beszerezte a projektekkel összefüggésben keletkezett iratokat, amiket akkor éppen értékeltek. Később Polt Péter legfőbb ügyész arról beszélt, senkit nem hallgattak ki.

A megszűnt nyomozás után a lap rákérdezett, hány embert hallgattak ki a nyomozás során, és kihallgatták-e Tiborcz Istvánt. Nyolc percen belül jött a válasz a rendőrségtől:

Megkeresésével kapcsolatban ajánljuk figyelmébe az ORFK szóvivőjének MTI-nyilatkozatát, amelyet meghaladóan a rendőrség bővebb tájékoztatást nem ad.

Közben Jávor Benedek arról beszélt, szerinte százmilliárdokat veszíthet az állam az Elios-ügy miatt, a politikus szerint arcpirító a magyar hatóságok döntése a nyomozás leállításáról.

MSZP: Érinthetetlenek

Az MSZP értékelése szerint a hatóságok az Elios-ügyben folytatott nyomozás megszüntetésével nyíltan az ország tudtára adták: vannak érinthetetlen emberek. Az ellenzéki párt szerint az is világossá vált, miért nem akarja a Fidesz, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós ügyészséghez.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón emlékeztetett: bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak korábbi cége, az Elios Innovatív Zrt. közvilágítási beruházásai ügyében.

Közölte, a nyomozást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatai alapján indítottak a hatóságok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt.

Hozzátette, az OLAF szerint 35 közbeszerzésnél merült fel a csalás, míg 17 esetben a szervezetten elkövetett csalás gyanúja.

Harangozó Tamás rámutatott, továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a projekteknél tapasztalt szabálytalanságok miatt az Európai Bizottság (EB) 13 milliárd forintot visszakér Magyarországtól. Az EB vizsgálata független a magyar hatóságokétól - közölte.

A politikus szerint mindenki, aki ebben a nyomozásban és annak megszüntetésében részt vett, szégyent hozott az egyenruhájára, a teljes rendőri állományra és az ügyészi szervezetre.

A frakcióvezető-helyettes közölte, most már talán a Fideszt támogatóknak is világossá válik, miért nem akar Orbán Viktor és a Fidesz az európai ügyészséghez csatlakozni. Teljesen egyértelmű - mondta -, ha működne az európai ügyészség Magyarországon, ez az ügy nem így zárult volna le.

Lehet tenni az ország szétrablása és az "égbekiáltó" igazságtalanságok ellen - hangoztatta. Arra kért mindenkit, írja alá az ellenzéki pártok és civil szervezetek által is támogatott, Magyarország európai ügyészséghez történő csatlakozásáról szóló kezdeményezést. Azt is javasolta, hogy akinek elege van abból, ami ma Magyarországon zajlik, a jövő tavaszi európai parlamenti választáson nyilvánítsa ki véleményét: szavazzon a korrupt rendszer és a Fidesz ellen.

Jobbik: Európai Ügyészség

Az Európai Ügyészséghez csatlakozás szükségességét bizonyítja, hogy annak ellenére szüntették meg az Elios ügyében folytatott nyomozást, hogy az unió csalás elleni hivatala (OLAF) szerint felmerült költségvetési csalás gyanúja - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője.

Ennek hatására az OLAF azt javasolta, hogy Magyarországtól közel 14 milliárd forintot vonjanak el, ennyit kelljen visszafizetni a közvilágítási projektekkel kapcsolatban - mondta. Hangsúlyozta, hogy  nem elszigetelt esetekről, hanem egy összefüggő hálózatról szóltak az uniós hivatal jelentései.

Az ellenzéki politikus szerint az uniós pénzek felhasználásának vizsgálatára hivatott szervezetből kimaradással a Fidesz nem Magyarország függetlenségét védi, hanem "az általa elkövetett korrupciós cselekmények" kivizsgálásának próbálja elkerülni.

Szilágyi György szerint nagyon súlyos az Elios-ügy, nyomozni kellett volna, még akkor is, ha Orbán Viktor, "a főnökök főnöke" egyik családtagja, történetesen érintett benne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Semjén: a Fidesz-KDNP a magyar történelem és az EU legsikeresebb politikai konstrukciója

Semjén: a Fidesz-KDNP a magyar történelem és az EU legsikeresebb politikai konstrukciója

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

"Négyszer annyit keresek, mint otthon, abból lehet bukni"

"Négyszer annyit keresek, mint otthon, abból lehet bukni"

Bírósághoz fordult a TASZ a kormánypárti médiabirodalom miatt

Bírósághoz fordult a TASZ a kormánypárti médiabirodalom miatt

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom