szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A politikus szerint ma már jobb anyagi helyzetben élnek azok, akik gyermeket vállalnak, ezért ez kevésbé jelent szegénységi kockázatot.

A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. A téma természetesen a családügyi nemzeti konzultáció volt, és a politikus nem is rejtette véka alá, hogy azért kérik ki az emberek véleményét, hogy a kormány szándékát erősíthessék meg ezen a téren. Többek között például abban, hogy a Fidesz-KDNP kétharmados többséggel az Alaptörvénybe ültetné: a gyereknek joga van apához és anyához.

A kérdőívet jó eséllyel olvasóink nagy része is megkapta már, ezért a tíz kérdést most nem idéznénk fel, inkább a politikus érvelését a kormány tervezett intézkedései mellett.

A kétharmados támogatásról azt mondta Novák Katalin: a családalapítás életre szóló döntés, ezért fontos lenne egy olyan magas szintű jogszabályi védelem, amely garanciát nyújt arra, hogy ne fordulhasson elő, ami 2002 és 2010 között történt. Akkor a szocialista kormányok megszüntették a többi között az otthonteremtési programot, a családi adókedvezményt, meg akarták adóztatni a családi pótlékot - tette hozzá. Amíg polgári kormánya van Magyarországnak, addig ez a családpolitika csak bővülni fog - tette hozzá, felidézve, hogy a csokot már százezren vették igénybe.

Novák szerint ma már jobb anyagi helyzetben élnek azok, akik gyermeket vállalnak, kevésbé jelent anyagi, szegénységi kockázatot, ha valaki akár több gyermeket vállal, mint 2010-ben, amikor átvették a kormányzást. Felhívta a figyelmet: a népesedési mutatók mind pozitív irányba változtak, húsz éve nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv az országban, mint jelenleg. Novák Katalin úgy fogalmazott: csökken a népesség fogyása, ezzel együtt érdemes hangsúlyozni, hogy "még mindig fogyunk, (...) még mindig nem oldottuk meg ezeket az európai szintű problémákat".

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének legfrissebb tanulmánykötetéből a probléma súlyossága is kiderült: a szakemberek általá vázolt legrosszabb forgatókönyv szerint 2070-re hatmillióra csökkenhet az ország lakossága.

Hatmillióra fogyhat Magyarország népessége

Hiába tesz meg mindent a kormány, 2001-től 2017-ig már a 400 ezer főt is meghaladta a népességfogyás - legalábbis ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének Demográfiai portré 2018 című tanulmánykötetéből. A legrosszabb forgatókönyv szerint 2070-re hatmillió magyar élhet az országban. Közben az elmúlt években stagnált a születésszám, pedig a gyermekvállalási kedv növekedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

A GPS-t követte a Dunába hajtó sofőr, azt hitte, hogy lesz ott egy híd

A GPS-t követte a Dunába hajtó sofőr, azt hitte, hogy lesz ott egy híd

13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt

13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt