szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A képviselő egy riportban elmondta, miért járt hétfőn az uniós külügyminiszterek tanácsülésén.

Fel kell gyorsítaniuk a tagállamoknak a Magyarországgal szembeni eljárást – erről beszélt Judith Sargentini a holland RTL-nek. A holland zölpárti európai parlamenti képviselő, aki a magyar jogállamiság helyzetéről szóló, szeptemberben elfogadott jelentést készítette a tévécsatornának, jelezte: hétfőn az uniós tagállamok szakminisztereivel is tárgyal majd erről.

Sietnünk kell, nem késlekedhetnek a tagországok a szankciókkal

– fogalmazott a politikus a jelentés nyomán elindított, az alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárással kapcsolatban.

Sargentini valóban járt az általános ügyek tanácsának brüsszeli ülésén, amelynek többek között a Magyarország elleni eljárás is témája volt, erről a Twitteren is megemlékezett. Annak ellenére hallgatták meg a tagállamok külügyminisztereiből álló testület ülésén, hogy EP-képviselőként nincs beleszólása a tanácsi ügyekbe.

 

Meglepte a fideszeseket Sargentini az Európai Tanács épületében

A magyar kormány továbbra is érvénytelennek tartja a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti döntést, de ettől függetlenül részt vesz az Általános Ügyek Tanácsában a hetedik cikkely szerint indult eljárás megvitatásában, és teljes körű tájékoztatást igyekszik adni minden tagállam számára - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Ezt nem mulasztotta el megjegyezni fideszes kollégája, Deutsch Tamás sem, aki Budapesten tartott sajtótájékoztatót arról, hogy – mint az MTI összefoglalta – Brüsszel bevándorláspárti politikusai folytatják a Magyarország, a magyar polgárok elleni támadást, erről szól az Általános Ügyek Tanácsának hétfői meghallgatása is, amely újabb nyomásgyakorlás Magyarországra.

Sargentini meghallgatása logikusnak tűnhet az eljárás szempontjából, de bónusz, hiszen az ügy már kikerült az Európai Parlament kezéből, és most a Tanács döntésén múlik a folytatás. Határidők nincsenek, és azt sem lehet biztosra venni, hogy bármilyen szankciók születnek.

Sargentini az interjúban arról beszélt, azért kell sietniük az országoknak, mert „Orbán Viktor 2010 óta szisztematikusan építi le a jogállamiságot”. Példaként a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló új törvényjavaslatot említette. A politikus erről beszélt a Tanács előtt is – derül ki az ülésről szóló közleményből, amelyet az EP LIBE-bizottsága adott ki (ezen bizottság tagjaként készítette Sargentini jelentését).

A riportban szó esett arról is, hogy a képviselő a szeptemberi szavazás óta a magyar kormány ellenkampányának főszereplőjévé vált, ami megrémítette, és már nem mer Magyarországra jönni nyaralni. „Az emberek hisznek a kormánypropagandának, annak, hogy valamiféle veszélyes ember vagyok, így nem jó az utcán sétálni” – fogalmazott.

Az általános ügyek tanácsában részt vevő holland külügyminiszter osztja Sargentini aggodalmait – derül ki a riportból. Stef Blok ennek ellenére nem híve a szankcióknak, mondván az ilyen drasztikus lépésekkel óvatosnak kell lenni.

(RTL Nieuws)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A válásáról beszélt az amerikai first lady

A válásáról beszélt az amerikai first lady

Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny

Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny

"Kósa Lajos azt mondta, nyugodtan írjam alá, nem lesz bajom belőle"

"Kósa Lajos azt mondta, nyugodtan írjam alá, nem lesz bajom belőle"