szerző:
hvg.hu

A szervezet szerint a beruházás nem csak káros, hanem teljesen felesleges is.

Ahogyan korábban mi is megírtuk, hamarosan kisvasút épülhet Magyarország legnagyobb érintetlen erdejében, a Csarna-völgyben. Ezt néhány héttel korábban a WWF Magyarország az Emmi stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sölch Gellért egyik nyilatkozata, valamint egy közzétett kormányhatározat alapján derítette ki, a szervezet akkor kiadott egy közleményt, amelyben azt írták: ha az egyébként fokozottan védett erdőben megkezdődik az építkezés, annak súlyos környezetvédelmi következményei lehetnek.

A WWF arra is felhívta a figyelmet, hogy a kisvasútépítés miatt egyes állatfajok is veszélybe kerülnek, mint például a fekete gólya, a parlagi sas vagy a hiúz, amely néhány éve visszatért a völgybe.

A szervezet most úgy értesült, hogy a terület kezelője beadta engedélykérelmét a beruházásra, amelyről december 6-án döntenek. A WWF szerint az építkezés nem csak káros, de felesleges is: közleményükben emlékeztetnek, hogy a Börzsöny öt meglévő kisvasútja, köztük a Kemencétől a Csarna-völgy bejáratáig tartó szakasz több mint 30 km hosszan szállítja a kirándulókat, így a fokozottan védett, gyalogosan látogatható területen tervezett, alig több mint 3 kilométeres új pályarész nem hozna „újszerű turisztikai élményt”.

A WWF Magyarország ezért petíciót indított a Csarna-völgy védelme érdekében, amit itt lehet aláírni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a bevándorlási különadót

Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a bevándorlási különadót

Gergely Márton: Gázszerető

Gergely Márton: Gázszerető

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba