szerző:
hvg.hu

Már eddig is több ezer hallgató bukta el állami ösztöndíjas helyét a magyar felsőoktatásban, de a kormány tovább szigorít.

„Másfél éve módosult a törvény és a kapcsolódó kormányrendelet, az egy tanéves türelmi idő után a 2018-as júliusi átsorolási időszakban alkalmazták először. A hallgatóknak egy helyett két, az eddiginél szigorúbb feltételt kell ahhoz teljesíteniük, hogy ne sorolják át őket önköltséges képzési formára” – mondta a szigorításról az Eduline-nak Vámosi Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökhelyettese.

Az oktatási szakportál hozzáteszi: a HÖOK az intézményektől kapott információk alapján úgy számol, körülbelül nyolcezren veszítették el idén nyáron a tandíjmentes helyet, „van olyan egyetem, ahol legalább háromszorosára emelkedett az átsorolt hallgatók száma”.

Akik állami ösztöndíjas képzésre kerültek be a felvétel után, eddig is figyelniük kellett, ne sorolják át őket költségtérítéses képzésre. Ha az utolsó két aktív félévükben legalább 36 kreditet szereztek vagy elértek egy bizonyos tanulmányi átlagot, megtarthatták tandíjmentes helyüket. De a mostani szigorítás miatt mindkét feltételnek teljesülnie kell, ha valaki állami ösztöndíjas szeretne maradni: akkor is átsorolhatják fizetősre, ha a tanulmányi eredményével nincs probléma, de a kreditszámával igen, vagy elegendő kreditet szerzett, de nem érte el a meghatározott tanulmányi átlagot.

Az Eduline azt írja, a minimumátlagot már nem az intézmények, hanem egy kormányrendelet határozza meg, képzési területenként: a bölcsészeknek, a művészeti, sport- vagy tanári szakosoknak jobb jegyeket kell szerezniük, mint például a gazdasági, természettudományi vagy éppen orvosi képzésen tanulóknak.

A feltételek pedig szigorodni fognak. Jelenleg a bölcsészeknek, a művészeti, a sport-, a pedagógus-, a társadalomtudományi vagy művészetközvetítési szakosoknak legalább 3,0-s átlagot kell elérniük, jövőre már 3,25-re, két év múlva pedig 3,5-re emelkedik a minimumátlag. A leendő jogászoknak, informatikusoknak, mérnököknek idén még legalább 2,75-ös átlagot kell szerezniük, ha továbbra is állami ösztöndíjasként szeretnének tanulni, jövőre azonban már 3,00 lesz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Megnézték, milyen gyakran rögzítik a felhasználók adatait az ingyenes alkalmazások – az eredménytől ön is meg fog ijedni

Megnézték, milyen gyakran rögzítik a felhasználók adatait az ingyenes alkalmazások – az eredménytől ön is meg fog ijedni

Busz és kisbusz ütközött, többen megsérültek

Busz és kisbusz ütközött, többen megsérültek