szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Helsinki Bizottságnak van egy tippje a döntésre.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint "merőben szokatlan az a sebesség", amellyel elbírálták a volt macedón miniszterelnök menedékkérelmét,

hacsak nem elutasításról van szó.

Ezt egyelőre nem tudni. A Magyar Idők csak annyit írt, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal már döntött is a november 11-én vagy 12-én Magyarországra érkezett Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnökről. A döntésről nem írtak, és eddig nem válaszolt megkeresésünkre a Belügyminisztérium illetve a Kormányszóvivői Iroda, de a Bevándorlási Hivatal sem. A magyar diplomaták segítségével Budapestre jutott Gruevszki menedékkérelmét bő egy hét alatt bírálták el, holott erre 60 nap áll rendelkezésre.

A Helsinki Bizottság szerint a macedón kérelmező biztonságos származási országból jött és biztonságos tranzitországokon át érkezett ide, az ilyen külföldieket automatikusan elutasítják. Hosszú polémia volt arról is, hogy Gruevszkit miért nem a tranzitzónában hallgatták meg, a kormány szerint jogszerűen jártak el. Az ügyben az LMP és Hadházy Ákos is feljelentést tett.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány szerint rémhír, hogy pünkösdig zárva tartanak a szállodák és éttermek

A kormány szerint rémhír, hogy pünkösdig zárva tartanak a szállodák és éttermek

Joe Bident a dadogása is elkíséri az elnöki beiktatásra

Joe Bident a dadogása is elkíséri az elnöki beiktatásra

Érkezőben a megújult Volkswagen Polo

Érkezőben a megújult Volkswagen Polo