szerző:
hvg.hu

Végigfutott a nemzetközi sajtón, hogy Magyarország menedékjogot adott Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek, a Financial Timest kivéve a lapok Orbán Viktor és Nikola Gruevszki közös képével illusztrálták a beszámolót.

Az angol nyelvű lapok közül a Guardian adta a legerősebb címet a Gruevszki menedékjogáról szóló cikkének:

A menekültellenes Orbán kivételt tesz barátjával

– írja a lap, amely részletezi Orbán menekültellenes politikáját, azt, hogy Magyarországon általában nem így bánnak a menekültekkel, és belekeveri a CEU-ügyet is. A többi orgánum ennél visszafogottabb címmel tálalta az ügyet, de a Financial Times kivételével a lapok Orbán Viktor társaságában ábrázolják a volt macedón miniszerelnököt. A többség nem hagyta ki azt sem, hogy Gruevszki Budapestre jutásában a magyar nagykövetségek segítettek.

A New York Timesban a szkopjei tudósítók írtak cikket Gruevszki menekültként elismeréséről.

Gruevszki választása ironikus volt: Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt az ország drákói szigorral lép fel a menedékkérőkkel szemben

– jegyzik meg.

A lapban hosszan idézik a Magyar Idők keddi cikkét, amelyben – egyedüliként – részletesen megjelent Gruevszki érvelése és a Bevándorlási Hivatal döntésének indoklása. A New York Timesban megszólalt a macedón kormány, amely szerint Gruevszki a kétéves börtönbüntetés elől szökött meg.

A Reuters Gruevszki saját közlésére alapozva írta meg a hírt (a volt macedón miniszterelnök a Facebook-oldalán erősítette meg azt, amit a magyar kormány és a Bevándorlási Hivatal nem: megkapta a menedékjogot), megszólaltatva az amerikai külügyminisztérium szóvivőjét is, aki azt mondta,

Gruevszkit alapos és átlátható jogi eljárás keretében ítélték el hazájában hivatali visszaélés miatt.

Hozzátette, négy további ügyben indulhat büntetőeljárás, "helyénvaló", hogy Macedóniában folytassák le ezeket, és Gruevszki felelősségre vonható legyen hazájában.

A Financial Times megszólaltatta a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét, Pardavi Mártát is, aki azt mondta, soha nem kapott még senki ilyen gyorsan menedékjogot Magyarországon. Gruevszki 12-én jelezte menedékkérelmét, majd 20-án meg is kapta azt.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Chelsea lenullázta Guardioláékat

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe