szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Végigfutott a nemzetközi sajtón, hogy Magyarország menedékjogot adott Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek, a Financial Timest kivéve a lapok Orbán Viktor és Nikola Gruevszki közös képével illusztrálták a beszámolót.

Az angol nyelvű lapok közül a Guardian adta a legerősebb címet a Gruevszki menedékjogáról szóló cikkének:

A menekültellenes Orbán kivételt tesz barátjával

– írja a lap, amely részletezi Orbán menekültellenes politikáját, azt, hogy Magyarországon általában nem így bánnak a menekültekkel, és belekeveri a CEU-ügyet is. A többi orgánum ennél visszafogottabb címmel tálalta az ügyet, de a Financial Times kivételével a lapok Orbán Viktor társaságában ábrázolják a volt macedón miniszerelnököt. A többség nem hagyta ki azt sem, hogy Gruevszki Budapestre jutásában a magyar nagykövetségek segítettek.

A New York Timesban a szkopjei tudósítók írtak cikket Gruevszki menekültként elismeréséről.

Gruevszki választása ironikus volt: Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt az ország drákói szigorral lép fel a menedékkérőkkel szemben

– jegyzik meg.

A lapban hosszan idézik a Magyar Idők keddi cikkét, amelyben – egyedüliként – részletesen megjelent Gruevszki érvelése és a Bevándorlási Hivatal döntésének indoklása. A New York Timesban megszólalt a macedón kormány, amely szerint Gruevszki a kétéves börtönbüntetés elől szökött meg.

A Reuters Gruevszki saját közlésére alapozva írta meg a hírt (a volt macedón miniszterelnök a Facebook-oldalán erősítette meg azt, amit a magyar kormány és a Bevándorlási Hivatal nem: megkapta a menedékjogot), megszólaltatva az amerikai külügyminisztérium szóvivőjét is, aki azt mondta,

Gruevszkit alapos és átlátható jogi eljárás keretében ítélték el hazájában hivatali visszaélés miatt.

Hozzátette, négy további ügyben indulhat büntetőeljárás, "helyénvaló", hogy Macedóniában folytassák le ezeket, és Gruevszki felelősségre vonható legyen hazájában.

A Financial Times megszólaltatta a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét, Pardavi Mártát is, aki azt mondta, soha nem kapott még senki ilyen gyorsan menedékjogot Magyarországon. Gruevszki 12-én jelezte menedékkérelmét, majd 20-án meg is kapta azt.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik szakértőjének füstgránátja miatt

Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik szakértőjének füstgránátja miatt

Anyád mostantól az én tulajdonom, és nem tehetsz ellene semmit

Anyád mostantól az én tulajdonom, és nem tehetsz ellene semmit

Budapesten forgattak James Bond-utánzat akciófilmet A kaptár sztárjával

Budapesten forgattak James Bond-utánzat akciófilmet A kaptár sztárjával