szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendkívüli ülést tartott volna a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, de a kormánypárti képviselők nem szavazták meg a napirendet.

Rendkívüli ülésre hívták össze a nemzetbiztonsági bizottság tagjait a Gruevszki-ügy miatt.

A bizottság egy nappal korábban már tartott egy zárt ülést, most viszont a sajtó is ott lehetett a teremben. Az ülésen megjelent Pintér Sándor belügyminiszter is, de a Fidesz nem szavazta meg a napirendet, ezért az ülés alig negyedóra után véget is ért.

A kormánypárti képviselők szerint nincs is szó semmilyen veszélyről, a nemzetbiztonságot valóban fenyegető ügyekkel kellene inkább foglalkozni, ezért a napirendet sem fogják megszavazni. A fideszes Halász János arról beszélt, szerinte az ellenzék azokat a kormánytisztviselőket támadja, akik megadták a menedékjogot a bukott macedón miniszterelnöknek. Arra sem kellett sokat várni, hogy először elkezdjenek sorosozni: Halász szerint nincs másról szó, mint hogy a Soros által támogatott baloldali macedón kormány támadja a volt kormányfőt.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos elnöke erre azt válaszolta: a körülmények miatt van helye a nemzetbiztonsági bizottságban ebben az ügynek, de a kormánynak is érdeke volna, hogy tisztázzák a helyzetet. Ráadásul a Magyar Idők már az előtt hírt adott Gruevszki menedékjogáról, hogy a bizottság ülésezhetett volna, ezért azt is meg kell vizsgálni, ők honnan kapták meg az információt. Nem az ellenzék csinál ebből ügyet, nem azért van itt a sajtó, mert az ellenzék ügyet akarna - mondta az MSZP-s Molnár Zsolt.

A menedékügyi eljárás a hatóságokat titoktartásra kötelezi, azt viszont nem tilthatják meg, hogy a menedéket kérő a sajtónak nyilatkozzon - zárta rövidre a válaszát Pintér Sándor.

A belügyminiszter az ülés után kiállt a sajtó elé: arról beszélt, feleslegesen hívták össze az ülést. Amikor a tegnapi ülés zajlott, és a munkatársai tájékoztatták a bizottságot arról, hogy hol tart az ügy, akkor pontosak voltak, a bevándorlási hivatal dolgozói nem hibáztak - mondta. Azt, hogy a menekültügyi meghallgatások során mik történnek, azt soha nem mondják el, de a menedékkérelem kérelmezője ettől még nyugodtan fordulhat a sajtóhoz - ismételte meg.

A menedékkérelem megadását nem kell megindokolni, nem is szokás, ami indoklásként megjelent a Magyar Időkben, az a döntésben nem szerepel - mondta a miniszter.

Kérdésünkre Pintér azt válaszolta: valóban van lehetőség arra, hogy nem a tranzitzónában bírálják el a kérelmet. Arról, hogy most Szerbiát biztonságos országnak tekinti-e a kormány, Pintér kikerülte a választ, csak arról beszélt helyette, hogy mindenki menedékkérelmét befogadják és elbírálják.

A fideszes bizottsági alelnök, Halász János az ülés lezárása után elviharzott, amikor az újságírók megpróbálták volna kérdezni. Így a bizottság tagjai közül csak Mirkóczkit lehetett kérdezni: ő arról beszélt, Pintér Sándor jelenléte azt mutatja, hogy a Belügyminisztérium is komolynak gondolhatja a problémát.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!